Πολιτική

Άδωνις: Εκτός ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης όσοι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν τη συνεργασία

Άδωνις: Εκτός ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης όσοι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν τη συνεργασία

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)Άδωνις: Εκτός ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης όσοι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν τη συνεργασία

Όλα τα βάθρα είναι υψηλά, αλλά έχουν και ευθύνες

Τη διακοπή της συνεργατικής σχέσης των ιδιωτών ιατρών με το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης ανήγγειλε, από το βήμα της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, ωστόσο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επίταξης των ιδιωτών γιατρών όσον αφορά το εφημεριακό έργο στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας τόνισε, σε έναν πρώτο χρόνο, ότι «παρουσιάζεται στον Τύπο ότι θέλουμε να κάνουμε πόλεμο στους ιδιώτες πολέμους. Δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε πόλεμο στους γιατρούς. Ορισμένοι από ιατρικούς συλλόγους υποστηρίζουν ότι πρόσβαλα τους γιατρούς. Αντιθέτως τιμώ τους γιατρούς και τους ξεχωρίζω από όλους τους άλλους. Ο γιατρός, ως ειδικός της υγείας και φέρων τον όρκο του Ιπποκράτη, είναι τελείως διαφορετική περίπτωση από κάθε άλλο ελεύθερο επαγγελματία. Όλα τα βάθρα έχουν δόξα, αλλά και ευθύνες. Ακριβώς αυτό συμβαίνει με τους γιατρούς. Η δουλειά του γιατρού έχει τεράστιες ευθύνες. Αυτό είναι κάτι άξιο θαυμασμού και εκτίμησης. Όμως, δεν μπορώ να υποβιβάσω τους γιατρούς στα επίπεδα άλλων ελεύθερων επαγγελμάτων, όπως αυτό του βιβλιοπώλη. Η δημόσια συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο άρθρο 65, το οποίο αφορά στην υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών του ΕΣΥ να συνδράμουν, υπό συγκεκριμένους όρους, εκεί όπου έχει αποτύχει κάθε άλλο μέσο.

Όμως, το νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το άρθρο 65. Το άρθρο 63 ή το άρθρο 64 αυξάνουν στα 2.100 ευρώ επιπλέον του μισθού μηνιαίο επίδομα, που δίνουμε στον γιατρό αν ένας γιατρός επιλέξει να συνδράμει σε ένα νησί. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε έλλειμμα γιατρών και στο ότι, κατά τους θερινούς μήνες, έχουμε μεγαλύτερη κίνηση στα νησιά μας σε σχέση με τον χειμώνα. Και τα 2.100 ευρώ δεν είναι μικρό εισόδημα για τα ελληνικά δεδομένα. Ο γιατρός παίρνει περίπου 2.000 ευρώ και μαζί με το επίδομα και τη δωρεάν στέγαση σε δήμους το μηνιαίο εισόδημα μπορεί να υπερβεί ακόμα και τα 5.000 ευρώ»

Αναφερόμενος στη στάση των άλλων κομμάτων, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «η αντιπολίτευση λέει ότι πρέπει να προσλάβουμε περισσότερους γιατρούς. Αυτό δεν είναι σωστό επιχείρημα για τα νησιά μας, γιατί ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι. Αν προσλαμβάναμε διπλάσιο αριθμό γιατρών, το χειμώνα θα υπήρχε ένα πλεονάζον προσωπικό, το οποίο δεν θα έκανε απολύτως τίποτα. Αυτό δεν είναι ορθολογική διαχείριση του ιατρικού προσωπικού σε περίοδο έλλειψης ιατρικού προσωπικού».

Μιλώντας για τις άγονες περιοχές, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «πέραν του άρθρου με το οποίο δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ, υπάρχει το άρθρο, το οποίο αναφέρεται στις άγονες περιοχές. Σήμερα, οι άγονες περιοχές χωρίζονται σε κατηγορία α και σε κατηγορία β. Με τη νέα ΚΥΑ διευρύνουμε αυτές τις περιοχές. Ένα από τα κριτήρια είναι οι άγονες προσκλήσεις για πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Στην κατηγορία α προσθέτουμε 3.600 ευρώ μικτά ετησίως και αν πρόκειται για έξι συγκεκριμένες ειδικότητες, έχουμε διπλασιασμό αυτών των χρημάτων. Αυτές οι ειδικότητες είναι η εσωτερική παθολογία, αναισθησιολογία, νεφρολογία, παθητική ανατομική παθολογία και ιατρική βιοπαθολογία. Στην κατηγορία β προσθέτουμε 2.600 ευρώ μικτά ετησίως και 4.800 ευρώ μικτά ετησίως για τις προαναφερόμενες έξι ειδικότητες. Επίσης, αυξάνουμε επί τρία τις αμοιβές για την εφημερία. Αυτά είναι τα μέτρα που έχουμε λάβει, πριν φτάσουμε στην επίμαχη διάταξη.

Κάνουμε δύο πράγματα. Το ένα αφορά τους έκτακτους, από ένα έως τρεις μήνες, το άλλο είναι η ΚΥΑ που αφορά τους μόνιμους. Αυτό που λέει η αντιπολίτευση είναι να δίνουμε 2.100 ευρώ ετησίως επιπλέον, αλλά αφορολόγητα. Όμως εγώ δεν είμαι υπουργός Οικονομικών. Η φορολογία δεν είναι στην αρμοδιότητά μου. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει το αίτημα. Η τρόικα μας επέβαλε να σταματήσουμε όλες τις πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές και κάναμε την ενιαία αρχή πληρωμών και το ενιαίο σύστημα φορολόγησης. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή, και από τα τρία κόμματα. Αν πούμε στους γιατρούς ότι «σπάμε» αυτό το νόμο, θα διαμαρτυρηθούν άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δικαστικοί ή οι στρατιωτικοί. Πολλά ειδικά μισθολόγια θα το διεκδικήσουν και πιθανότατα, θα δικαιωθούν δικαστικά. Έτσι, θα διατρέχουμε τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στην εποχή της τρόικας και των μνημονίων. Η πολιτική πρέπει να έχει αρχή, μέση, τέλος. Και το ταχύτερο δυνατό που θα μέτρα αυτά μπορεί να δουλέψουν είναι σε τέσσερις – πέντε μήνες από σήμερα.  Όλα αυτά που λέει η αντιπολίτευση μπορούν να ισχύσουν σε πέντε μήνες! Η αντιπολίτευση δεν καταθέτει καμιά πρόταση για τον Αύγουστο! Για το άμεσο, για το αύριο, η αντιπολίτευση δεν έχει προτείνει τίποτα! Πρόταση για το τι θα κάνουμε στην Κω τον Αύγουστο δεν έχει καταθέσει κανένα απολύτως πολιτικό κόμμα.».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εφημεριών των ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «όσον αφορά το επίμαχο, η αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει καμιά πρόταση. Όσον αφορά το εφημεριακό έργο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, η αντιπολίτευση δεν έχει κάνει καμία πρόταση. Αυτό που λέμε είναι ότι σε ένα νομό, όπου έχουμε κάνει επανειλημμένες άγονες προσκλήσεις για μόνιμο προσωπικό, και σε ορισμένα νοσοκομεία δεν υπάρχουν παθολόγοι για να βγουν οι εφημερίες, καλούμε τους ιδιώτες παθολόγους που βρίσκονται γύρω από το νοσοκομείο, να παρέχουν έργο με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Όμως, οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίνονται. Έχουμε δυο επιλογές. Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα λέγαμε ιδού οι άγονες προκλήσεις και θα πηγαίναμε στο σπίτι μας. Όμως, ως υπουργός Υγείας, έχω ευθύνη να εξαντλήσω όλα τα δυνατά περιθώρια. Πρακτικά, οι γιατροί που είναι γύρω από το νοσοκομείο, δεν κερδίζουν περισσότερα χρήματα επειδή το νοσοκομείο δεν λειτουργεί; Και εδώ μένω έκπληκτος από τη στάση της αριστεράς, η οποία υπερασπίζεται το ιδιωτικό έργο των γιατρών. Η αριστερά λέει ουσιαστικά ότι δεν την ενδιαφέρει αν λειτουργεί το δημόσιο νοσοκομείο, αρκεί να μη θιγούν τα κεκτημένα των ιδιωτών γιατρών. Απεναντίας, εμείς λέμε ότι σεβόμαστε και αγαπάμε τους ιδιώτες γιατρούς. Δεν θεωρούμε ότι το επάγγελμα του ιδιώτη ιατρού δεν εξισώνεται με το επάγγελμα οποιουδήποτε ελεύθερου επαγγελματία. Ο ιδιώτης γιατρός έχει ευθύνη για το αν θα λειτουργεί το δημόσιο νοσοκομείο. Λυπάμαι που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα. Αν υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας από τη μη λειτουργία του νοσοκομείου, σε αυτή την περίπτωση ο ιδιώτης ιατρός θα πρέπει να κάνει δύο εφημερίες το μήνα. Αν δεν το κάνει, στην πραγματικότητα ο ιδιώτης ιατρός λέει ότι δεν ενδιαφέρεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Και αν δεν τον ενδιαφέρει, εμείς δεν κάνουμε καμιά επίταξη. Θέλουμε μια συνεργατική σχέση με τους γιατρούς. Αν οι γιατροί δεν θέλουν να συνδράμουν στις εφημερίες του ΕΣΥ και άρα, είναι αδιάφοροι ουσιαστικά για το δημόσιο νοσοκομείο, η συνεργατική σχέση των ιδιωτών ιατρών με το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης έχει πρόβλημα. Και δεν έχω καμιά διάθεση να ενεργοποιήσω αυτή τη διάταξη. Όμως, έχω την ευθύνη, ως υπουργός Υγείας, να εγγυηθώ τη λειτουργία του δημοσίου νοσοκομείου. Όλοι οι ιδιώτες γιατροί της ειδικότητας θα είναι στην ίδια θέση. Δεν μιλάμε για κάποια συγκλονιστική θυσία».

Ακόμη, μιλώντας για την παρέμβαση της κ. Παγώνη, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «η κ. Παγώνη έθεσε τον εξής προβληματισμό. Η κ. Παγώνη είπε ότι οι γιατροί αυτοί είναι πρωτοβάθμιας παροχής και άρα, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες μιας εφημερίας. Ωστόσο, οι μισοί τουλάχιστον είναι γιατροί που ήταν στο ΕΣΥ και παραιτήθηκαν για να αφιερωθούν στην ιδιωτική ιατρική. Εγώ καλώ αυτούς τους γιατρούς να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Η στάση της αντιπολίτευσης μού προκαλεί μεγάλη θλίψη. Οι της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να ζουν εν κενώ. Δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι η έλλειψη σε γιατρούς είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα. Όσο αυτό το έλλειμμα μεγαλώνει, τόσο περισσότερο θα καλούμαστε να λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα. Είναι φενάκη να πιστεύει η αντιπολίτευση ότι, στη θέση μου, θα γεννούσε περισσότερα λεφτά», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments