Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Το νοσοκομείο είναι πάνω από τις ψήφους του Εξαδάκτυλου [pics]

Άδωνις Γεωργιάδης: Το νοσοκομείο είναι πάνω από τις ψήφους του Εξαδάκτυλου [pics]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)//Άδωνις Γεωργιάδης: Το νοσοκομείο είναι πάνω από τις ψήφους του Εξαδάκτυλου

Θέμα χρόνου η σύγκρουση Κασσελάκη - Τσίπρα

«Οι μισές θέσεις για ιδιώτες γιατρούς για εφημερίες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν ήδη καλυφθεί», τόνισε, σε αποψινή παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε τη δυνατότητα να αναφερθεί στη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να μιλήσει για τα πιο πρόσφατα γεγονότα στο χώρο της αντιπολίτευσης και βέβαια, να υπογραμμίσει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Πιο ειδικά, αναφερόμενοςστις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Υγείας είπε πως «η Ελλάδα επιθυμεί πραγματικά καλές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι γειτονική μας χώρα. Με αυτή την καλόπιστη διάθεση η Ελλάδα προσέρχεται σε διάλογο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς, πιστεύοντας ότι η Άγκυρα μετατράπηκε ξαφνικά σε λευκή και αθώα περιστερά. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να παραχωρήσουν κανένα κυριαρχικό δικαίωμα στην Τουρκία.. Ας κάνει υπουργικό συμβούλιο στην Ελλάδα ο Ερντογάν. Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο, σύμφωνα με το λατινικό ρητό. Και αυτό γιατί ο αντίπαλος σέβεται την ισχύ σου. Και ως προς το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι παράνομο, δεν έχει καμιά ισχύ».

Μιλώντας, εν συνεχεία, για τα μέτρα σχετικά με το εφημεριακό έργο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, ο Άδωνις υπογράμμισε πως «η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας αδικείται. Αυξάνουμε στα 2.100 ευρώ μηνιαίο επίδομα στους γιατρούς σε άγονες περιοχές. Αυξάνουμε τις άγονες περιοχές. Αυξάνουμε στα 7.000 ευρώ και στα 3.600 ευρώ την ενίσχυση του εισοδήματος των γιατρών στις άγονες περιοχές, ανάλογα με το εάν υπόκεινται σε κάποια από τις κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες. Άρα, έχουμε προωθήσει ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων. Αν όλα πάνε καλά, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, τα μέτρα θα αρχίσουν να δουλεύουν. Όμως, σήμερα είμαστε σε μια εξαιρετική συνθήκη. Η πρόσκληση είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μιλάμε για μια – δυο εφημερίες το μήνα. Δεν κρύβω πως νοιώθω απογοήτευση που υπάρχει αυτή η άρνηση από ιδιώτες γιατρούς.

Οι μισοί και πλέον ιδιώτες γιατροί στις άγονες περιοχές είναι πρώην γιατροί του ΕΣΥ. Είναι σοβαρό να λέμε πως έχουν ξεχάσει να κάνουν εφημερίες στο δημόσιο νοσοκομείο; Ακόμα και αυτοί που δεν ήταν γιατροί του ΕΣΥ, κάνω ότι δεν ακούω αυτό το επιχείρημα. Γιατί τίθεται ζήτημα του αν είναι ισάξιοι με τους άλλους συναδέλφους. Για να είναι κάποιος παθολόγος, έχει κριθεί ότι μπορεί να ασκεί αυτό το λειτούργημα, ότι έχει δώσει εξετάσεις, ότι έχει αφιερώσει πολλά χρόνια σπουδών. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι κάποιοι γιατροί μπορούν να εργαστούν σε εφημερία, ενώ άλλοι γιατροί μπορούν να εργαστούν μόνο ιδιωτικά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πόσοι ιδιώτες γιατροί θα χρειαστούν για την πιο εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ο Άδωνις τόνισε πως «σε πάρα πολλές περιοχές έχουν ήδη προσέλθει γιατροί. Στις 14 περιοχές χρειαζόμαστε στο μέγιστο 145 παθολόγους. Ήδη έχουν έρθει ιδιώτες γιατροί. Οι μισές θέσεις έχουν καλυφθεί. Πολλοί γιατροί ενσυνείδητοι έχουν προσέλθει στα δημόσια νοσοκομεία. Ο τρόπος που έχουν αντιδράσει οι ιατρικοί σύλλογοι, με έχουν ενοχλήσει πολύ. Και αυτό, γιατί ο γιατρός δεν είναι απλώς ένας έμπορος, ένας ελεύθερος επαγγελματίας όπως όλοι οι άλλοι. Ο γιατρός είναι μια βαθμίδα πιο πάνω από εμάς. Είναι κάτι άλλο σπουδαίο και επειδή είναι κάτι πιο σπουδαίο, έχει και περισσότερες ευθύνες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Ο γιατρός δεν είναι ένας έμπορος.

Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει. Στη Βουλή ψηφίζουμε έξι διατάξεις. Οι πέντε διατάξεις είναι για να κάνουν πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ. Οι πέντε διατάξεις είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται τέσσερις – πέντε μήνες για να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς. Όμως, μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα στην πράξη, πρέπει να λύσουμε το άμεσο, το οποίο θα παύσει να ισχύει από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν οι πέντε μεταρρυθμίσεις. Δίνω μια μάχη με ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων. Το νοσοκομείο είναι πάνω από τις ψήφους του Εξαδάκτυλου και των συνδικαλίστών. Το νοσοκομείο είναι πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το πρώτο καθήκον του υπουργού Υγείας είναι να έχουμε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε τόση σημασία στους συνδικαλιστές γιατρούς. Μπροστά στη λειτουργία του νοσοκομείου κάθε άλλο συμφέρον αναστέλλεται».

Σε σχέση με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, τονίστηκε ότι «έχουμε λιγότερες από τις μισές ελλείψεις στα φάρμακα μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Οι ελλείψεις είναι οι μισές, αν και πρέπει να είναι σαφές πως ελλείψεις πάντα υπάρχουν».

Αναφορικά με την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, υπογραμμίστηκε πως «αναβαθμίζουμε κτιριακά 50 από τα 150 περίπου νοσοκομεία. Όλες οι κτιριακές αναβαθμίσεις είναι εντός προγράμματος».

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, ο Άδωνις είπε πως «για τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ δεν λέω τίποτα. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, πιστεύω πως η ελληνική κοινωνία έχει βαρεθεί να βλέπει να τσακώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης θέλει να «αποτσιπροποιήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρόπος του όμως είναι και λίγο τυραννικός. Ο τρόπος του δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Δεν έχει ξαναγίνει πρόεδρος ενός κόμματος να λέει πως όποιος δεν θέλει να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ να σηκωθεί να φύγει. Είναι θέμα χρόνου η εκδήλωση της σύγκρουσης ανάμεσα σε Κασσελάκη και Τσίπρα», ολοκλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments