Πολιτική

Άδωνις για ελληνοτουρκικά: Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο

Αστείες οι δηλώσεις Μπαχτσελί

Τη σημασία της στρατιωτικής και αμυντικής ετοιμότητας της χώρας υπογράμμισε απόψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως άλλο είναι ο διάλογος με την Άγκυρα και άλλο η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «διαχρονικά υποστηρίζω πως με τη γείτονα Τουρκία πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις. Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο, κατά το λατινικό ρητό. Η Ελλάδα εξοπλίζεται. Επί κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της. Αυτό συμβαίνει κατεξοχήν με τις φρεγάτες, τα Rafale και με τα F-35. Ενισχυόμαστε στρατιωτικά, όχι για πόλεμο, αλλά για να έχουμε ειρήνη με την Τουρκία. Ειρήνη με αξιοπρεπείς όρους ισοτιμίας. Επαναλαμβάνω πως είμαι σταθερά υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, χωρίς ο διάλογος να σημαίνει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο διάλογος δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς ότι, δήθεν, η Τουρκία ήρε ξαφνικά όλες τις διεκδικήσεις της ή ότι είμαστε δειλοί, αλλά ότι έχουμε λογική και σύνεση. Θέλουμε ειρήνη με τον γείτονά μας, σχέσεις καλής γειτονίας και ειρήνης, χωρίς να παραχωρούμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα. Αν αυτό το καταλαβαίνει η Τουρκία, έχει καλώς».

Ερωτηθείς για τις σημερινές δηλώσεις του Μπαχτσελί, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε, λέγοντας πως «δεν είναι σοβαρές δηλώσεις. Δεν μπορείς να κάνεις διάλογο σοβαρού επιπέδου με τέτοια επιχειρήματα. Το ελληνικό έθνος υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου μερικές χιλιάδες χρόνια. Οι Τούρκοι έχουν έρθει στην περιοχή αυτή πριν από μερικούς αιώνες. Οι Έλληνες είμαστε στο Αιγαίο γηγενείς, οι Τούρκοι είναι οι εισβολείς. Οι Τούρκοι δεν ήταν εδώ, δεν γεννήθηκαν εδώ, γεννήθηκαν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Θέλω, επίσης, να συγχαρώ την Δέσποινα Βανδή. Θέλω να τονίσω ότι η γιαγιά μου ήταν από τη Σμύρνη, η γιαγιά μου με μεγάλωσε και έχω μέσα μου τον πόνο της προσφυγιάς. Η στάση της κυρίας Δέσποινας Βανδή ήταν αξιέπαινη. Και πόσες φορές εμείς καλέσαμε έναν Τούρκο καλλιτέχνη για να του βάλουμε πίσω τον Ελευθέριο Βενιζέλο; Η στάση της κυρίας Βανδή ήταν πάρα πολύ σωστή. Οι Τούρκοι έχουν κάθε δικαίωμα να τιμούν τον Κεμάλ Αττατούρκ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες καλλιτέχνες οφείλουν τέτοια τιμή στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Τέλος, μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Ά. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «ήμουν στο ΕΚΠΑ για την εκδήλωση των 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο. Ήταν μια καταπληκτική εκδήλωση μνήμης. Όλοι οι Έλληνες έχουμε το βάρος ότι η Κύπρος είναι ακόμη διαιρεμένη. Πρέπει να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Δεν νοείται λύση του Κυπριακού που δεν είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Τα δύο κράτη θα ήταν επ’ ωφελεία της εισβολής. Μια ενιαία Κύπρος, μια ενιαία δημοκρατία, σημαίνει ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη σε όλους τους κατοίκους. Μια λύση δύο κρατών δεν σημαίνει ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη για τους Τουρκοκυπρίους. Δεν τους συμφέρει κάτι τέτοιο. Χρειάζεται σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό πρέπει να επιδιώξουμε και σε αυτό πρέπει να καταλήξουμε. Ποτέ η Ελλάδα δεν θα έχει ομαλές σχέσεις με την Τουρκία, αν η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη με τους σημερινούς όρους. Το δικό μου μήνυμα είναι ότι φτάνει πια, πρέπει να δοθεί λύσει στο Κυπριακό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο