Πολιτική

Γιατί η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Γιατί η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ (ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ/EUROKINISSI)

Η Τουρκία πυροδοτεί την ένταση με πέντε πολεμικά πλοία στην Κάσο.

Η κατάσταση έντασης που δημιουργείται από την Τουρκία στην περιοχή Κάσου – Καρπάθου αποτελεί μια σαφή παραβίαση της κυριαρχίας της Ελλάδας και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, όπως αυτά έχουν οριστεί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η πιο σαφής απόδειξη αυτής της τουρκικής αξίωσης είναι και οι ανακοινώσεις των τουρκικών NAVTEX έναντι δικών μας αντιστοίχων σε μία περιοχή που εμπίπτει καθαρά σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας έκδοσης NAVTEX. Η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα στην ελληνική πλευρά ότι δεν αναγνωρίζει δικαίωμα δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή, ότι παραβλέπει – δεν αναγνωρίζει την υπογραφείσα συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και η ύπαρξη τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, δείχνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να υποστηρίξει στρατιωτικά κάθε ελληνική αντίδραση στο θέμα αυτό.

Με τη συμπεριφορά της, η Άγκυρα δείχνει ότι αγνοεί στην πράξη τη διακήρυξη φιλίας της Αθήνας και υποδεικνύει ότι θα συνεχίσει την πολιτική της εναντίον της Ελλάδας. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά, καθώς η Τουρκία φαίνεται ότι αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.

Από την πλευρά της Άγκυρας, πρέπει να αναμένουμε στο μέλλον μια παρόμοια στάση σχετικά με την εφαρμογή του δόγματος “Γαλάζια Πατρίδα”, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η παρουσία του Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου στις 20 Ιουλίου, με πενήντα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, αποκαλύπτει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ ως μέσο πίεσης σε θέματα που αφορούν τις αξιώσεις της στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Η Τουρκία αύξησε την ένταση στο Αιγαίο, αποστέλλοντας πολεμικά πλοία μεταξύ Κάσου και Καρπάθου για να παρακολουθήσουν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume», το οποίο εξετάζει την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων για τη σύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Η παρουσία του ερευνητικού πλοίου προκάλεσε την αντίδραση δύο φρεγατών και μιας κορβέτας από το τουρκικό ναυτικό, ενώ η ελληνική πλευρά αντέδρασε με την αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή.

Χθες το απόγευμα, μετά τις 7.00, έφτασαν στην περιοχή δύο ακόμη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, υπονοώντας ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επιθυμεί να διακόψει τις έρευνες του ιταλικού πλοίου. Από την Αθήνα αποφασίστηκε να μην αντιδράσει επιθετικά, με αποτέλεσμα να καταφθάσει στην περιοχή ένα περιπολικό του Λιμενικού Σώματος. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο, το ιταλικό πλοίο “Teliri” που εκτελούσε εργασίες πόντισης καλωδίου οπτικών ινών νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, είχε επίσης παρακολουθηθεί από τουρκικές φρεγάτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments