Πολιτική

Η διπλή στρατηγική του Ερντογάν και η ελληνική απάντηση

Η διπλή στρατηγική του Ερντογάν και η ελληνική απάντηση

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πού το πάει ο Ερντογάν και πώς σκέφτεται να κινηθεί η Αθήνα.

Αμετακίνητος στη σκληρή γραμμή για το Κυπριακό εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιστρέφει σε μία ρητορική υψηλών τόνων. Τη στιγμή που καταγράφεται έντονη διπλωματική κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να μιλά για μοντέλο δύο κρατών.

Το Σάββατο – οπότε και συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής- ο κ. Ερντογάν μετέβη στα κατεχόμενα, όπου έγιναν προκλητικές φιέστες. Και δεν περιορίστηκε μόνο στα όσα είπε εκεί αλλά ακολούθησαν και νέες εμπρηστικές αναφορές σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή στην Άγκυρα. Μάλιστα για μία ακόμα φορά έβαλε στο στόχαστρο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, εμμένοντας στη ρητορική της έντασης.

Στην ανάρτησή του χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε τις εθνικές θέσεις της Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας την επιθυμία για μία Κυπριακή Δημοκρατία σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, χωρίς ξένο στρατό κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Επιπλέον, τόνισε ότι οι απειλές προς την Κύπρο αποτελούν απειλή για όλη την ΕΕ. Επισήμανε επίσης ότι οι απόψεις αυτές είναι κοινές σε όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ τους.

Στην Αθήνα και στη Λευκωσία παρακολουθούν προσεκτικά τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου και το χρονισμό των δηλώσεών του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι πριν από την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, προσπαθεί να επιβάλει τη δική του ατζέντα και να θέσει όρους. Ο κ. Ερντογάν ακολουθεί μια διπλή στρατηγική, αποφεύγοντας να φέρει την ευθύνη για ένα ανεπιθύμητο τέλος του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ταυτόχρονα επιμένοντας σε μια σκληρή γραμμή σε θέματα όπως το Κυπριακό.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει τη στρατηγική της στο επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη συνέχιση των ανοιγμάτων στη Δύση και την ικανοποίηση του εγχώριου σκληροπυρηνικού ακροατηρίου. Δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι ο κ. Ερντογάν θα εγκαταλείψει το αναθεωρητικό του αφήγημα. Από την ελληνική πλευρά, έχουν τεθεί σαφείς κόκκινες γραμμές και δεν θα υπάρξει συζήτηση για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, στόχος είναι η διατήρηση ανοιχτών καναλιών επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις από τυχόν διαφορές.

Στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο θα έχουν την επόμενη συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο τότε η συζήτηση δεν είχε περάσει στα βαριά θέματα και μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί να ανοίξει μια πιο δύσκολη ατζέντα στο επόμενο τετ-α-τετ.

Υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό και αναμένονται εξελίξεις, σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των επόμενων μηνών και στην πιθανότητα λήψης τολμηρών αποφάσεων. Εξέφρασε επίσης την προθυμία τους να επανενώσουν την Κύπρο, τηρώντας το συμφωνημένο πλαίσιο.

Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Λευκωσία το Σάββατο σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς τη συγκεκριμένη μέρα συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Στην ομιλία του τόνισε την επιθυμία για μια Κυπριακή Δημοκρατία με κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, εντός μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε ένα ενιαίο κράτος χωρίς ξένο στρατό κατοχής και χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments