Πολιτική

Κασσελάκης: Οι γαλλικές εκλογές ως φάρος για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη

Κασσελάκης: Οι γαλλικές εκλογές ως φάρος για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)//Κασσελάκης: Οι γαλλικές εκλογές ως φάρος για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη

Άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο il Manifesto

Άρθρο με τίτλο «Οι γαλλικές εκλογές ως φάρος για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη» δημοσίευσε στην ιταλική εφημερίδα il Manifesto, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως υπογραμμίζει ο Στ. Κασσελάκης στο άρθρο του, η ανάλυση του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών είναι «θεμελιώδης για να αποκτήσουμε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινά με την «ασφαλή υπόθεση» ότι «το δόγμα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που επικράτησε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 2010 απαξιώθηκε» και σε συνδυασμό με την «περιφρόνηση των λαϊκών αιτημάτων» από τις «πολιτικές ελίτ» οδήγησαν στην «απαξίωση» των «πολιτικών διεργασιών ως τρόπων επίλυσης προβλημάτων».

«Και αυτό ζήσαμε στις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς συγκέντρωσαν ανησυχητικά σημαντικά ποσοστά κυρίως επειδή προσποιήθηκαν ότι τάσσονται υπέρ των λαϊκών διεκδικήσεων ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο», τονίζει ο Στ. Κασσελάκης, σημειώνοντας πως «αυτή ήταν η απειλή που αποφύγαμε κατά τις γαλλικές εκλογές, καθώς μια πιθανή νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης θα σήμαινε πιθανότατα τη δημιουργία ενός συνασπισμού ακροδεξιών, δεξιών και ίσως κεντροδεξιών».

«Δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τις ίδιες τις προοδευτικές δυνάμεις για τα λάθη τους, που οδήγησαν στην αναβίωση των απομονωτιστικών, ξενοφοβικών και εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέγραψαν κάκιστες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση, καθώς και την αντίδρασή τους ενάντια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία COVID-19, η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα κλπ», συνεχίζει, κάνοντας λόγο για «στρατηγικό λάθος» της σοσιαλδημοκρατίας «να ενστερνιστεί την βασική ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι σχεδόν σαν ένα φυσικό φαινόμενο», «που οδήγησε στα καταστροφικά αποτελέσματα για τις προοδευτικές δυνάμεις στις τελευταίες εκλογές της ΕΕ».

«Σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο παρείχε μια απροσδόκητη, αλλά πολύ ευπρόσδεκτη, εναλλακτική για το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η οικοδόμηση ενός συνασπισμού όμορων δυνάμεων, που εκτείνονται από τον δημοκρατικό σοσιαλισμό έως την πολιτική οικολογία και την Αριστερά, είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι εύκολη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζει την ανάγκη «όλοι εμείς που πιστεύουμε στην υπόθεση της σύγχρονης Αριστεράς», «να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να ενωθούμε σε μια κοινή πολιτική πλατφόρμα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που βασίζεται σε κοινές θέσεις», που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής», την «προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων», την «διασφάλιση του κράτους δικαίου και των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, «την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από τις γαλλικές εκλογές είναι ότι η ελπίδα για αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την υπόλοιπη ΕΕ, επιτέλους να καταλάβουν ότι οφείλουμε να ακούσουμε τη φωνή όσων δεν έχουν φωνή και να βρούμε λύσεις στα προβλήματά τους», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments