Πολιτική

Κομισιόν: Το όνομα – έκπληξη του Δένδια για τη θέση Επιτρόπου

Κομισιόν: Το όνομα – έκπληξη του Δένδια για τη θέση Επιτρόπου

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΘΕΛΚΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ "ΚΙΜΩΝ" ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Η Ελλάδα διεκδικεί τη νέα θέση του επιτρόπου για την Άμυνα.

Η επιστροφή σήμερα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στρις Βρυξέλλες ύστερα από ολιγοήμερες διακοπές, που ακολούθησαν την επανεκλογή της στο τιμόνι της Κομισιόν για την επόμενη πενταετία, ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2024-2029.

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν έχει ζητήσει από κάθε πρωθυπουργό να προτείνει δύο ονόματα, έναν άνδρα και μία γυναίκα, και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα τους περάσει όλους από προσωπική συνέντευξη, που μπορεί να διεξαχθούν στις Βρυξέλλες ακόμα και στα μέσα Αυγούστου! Στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να γίνουν κανονικά οι ακροάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την 1η Νοεμβρίου να αναλάβει καθήκοντα η νέα Επιτροπή.

Ήδη έχουν γνωστοποιηθεί τα ονόματα ορισμένων από τους επιτρόπους, υποδεικνύοντας ότι η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Η Εσθονία θα έχει τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με την πρωθυπουργό Κάγια Κάλας να διαδέχεται τον Ζοζέπ Μπορέλ. Η Φινλανδία έχει συμφωνήσει να διορίσει την πρώην υπουργό Εσωτερικών και ευρωβουλευτή Χένα Βιρκούνε ως επίτροπο. Η Ιρλανδία θα εκπροσωπείται από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μάικλ ΜακΓκραθ. Η Ισπανία επιθυμεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας με την αναπληρωτή πρωθυπουργό Τερέσα Ριμπέρα, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο για τη Γαλλία με τον επίτροπο Τιερί Μπρετόν. Η Σλοβακία έχει συμφωνήσει να διατηρήσει τον Μάρο Σέφκοβιτς στη θέση του, με αρμοδιότητα την Πράσινη Συμφωνία.

«Το πρόσωπο το οποίο θα προτείνω, ο ή η επίτροπος, θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει η χώρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά προ ημερών. Αυτό που φέρεται να έχει ήδη αποκλείσει είναι το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας, καθώς εκτιμά ότι πλέον οι προσδοκίες από τη νέα ΚΑΠ είναι πολύ υψηλές σε όλο τον αγροτικό κόσμο και πολύ δύσκολα θα τις ικανοποιήσει όποιος κι αν αναλάβει τη θέση αυτή.

«Θέλω ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, γιατί ούτως ή άλλως δεν στέλνουμε επίτροπο για να διευθετούμε τα δικά μας ζητήματα. Ο επίτροπος, τη στιγμή που πηγαίνει, φοράει ευρωπαϊκό καπέλο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ποια είναι τα χαρτοφυλάκια που αναφέρονται; Η διατήρηση μιας από τις αντιπροεδρίες της Κομισιόν που αποτελεί πρώτη φορά για την Ελλάδα από το 2019 δεν είναι προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιδιώκει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η νέα θέση του επιτρόπου για την Άμυνα, όπου ο πρωθυπουργός έχει ήδη καταθέσει πρόταση για τη θέσπιση ενός ενιαίου αμυντικού ευρωπαϊκού ταμείου. Αν η Ελλάδα αποκτήσει αυτή τη θέση, ενδεχομένως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα μπορούσε να προταθεί ως επίτροπος. Επίσης, η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο για τη Στέγαση, που θα χρηματοδοτηθεί με σημαντικά κονδύλια και θα αφορά ένα σημαντικό ζήτημα για τη χώρα, καθώς και το χαρτοφυλάκιο για την Έρευνα και την Καινοτομία, που περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη.

Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τη θέση του επιτρόπου με αρμοδιότητα τη διεύρυνση, που θα προσφέρει στην Ελλάδα ένα επιπλέον εργαλείο στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μπορεί να είναι ένα πρόσωπο που θα εξεταζόταν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για αυτή τη θέση.

Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, με τον Μαργαρίτη Σχοινά και τη Νίκη Κεραμέως να είναι υποψήφιοι για αυτή τη θέση. Η Φον ντερ Λάιεν προτιμά να έχει περισσότερες γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο Θανάσης Μπακόλας και ο Σταύρος Παπασταύρου είναι επίσης υποψήφιοι για αυτή τη θέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments