Πολιτική

Πιερρακάκης: Fake news της αντιπολίτευσης η μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ

Πιερρακάκης: Fake news της αντιπολίτευσης η μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: Τελετή απονομής επαίνου ως ηθική αμοιβή για εξαιρετικές πράξεις κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, στους εκπαιδευτικούς Αντωνία Βαγενά, Γεώργιο Παπαδαντωνάκη και Ιωάννη - Ερρίκο Τρουμούλη, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, Τρίτη 23 Απριλίου 2024. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Η άποψη της αντιπολίτευσης για μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ δεν ισχύει και είναι fake news», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Για «fake news» της αντιπολίτευσης σχετικά με την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με αφορμή την ανανέωση της θητείας του καθηγητή Περικλή Μήτκα στη θέση του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), για άλλα 4 χρόνια, ο κ. Πιερρακάκης έστρεψε τα βέλη του στην αντιπολίτευση.

«Η άποψη της αντιπολίτευσης για μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ δεν ισχύει και είναι fake news», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

«Τα επίσημα στοιχεία, όπως προκύπτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποδεικνύουν ότι η χρηματοδότηση τους έχει αυξηθεί από το 2018 -όπου ήταν στο κατώτατο σημείο της- κατά 50% ως προς τα λειτουργικά έξοδα. Αυτά είναι τα δεδομένα και είναι μη αμφισβητήσιμα.

Και δεν είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης τους αυτή. Υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες, που θα διπλασιάσουν τις κλίνες από 10.000 σε 20.000», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως είπε, «από το Ταμείο Ανάκαμψης αθροίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, περίπου, έχουμε επίσης τα χρήματα του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Επενδύσεων, πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Θέλουμε να αυξήσουμε και άλλο την χρηματοδότηση και με το που θα δημιουργούνται οι βαθμοί ελευθερίας η χρηματοδότηση θα αυξάνεται.

Πρέπει να υπερβούμε δυναμικά, με την πρόοδο την οικονομική της χώρας, τα οικονομικά στοιχεία που είχαμε προ κρίσης, αλλά αυτά αφορούν τα αμιγή λειτουργικά», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το νόμο 5094 που επιτρέπει την λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο κ. Πιερρακάκης τις χαρακτήρισε αδόκιμες.

«Δουλειά της ΕΘΑΑΕ είναι να εφαρμόζει το νόμο 5094 όσο και τη σύμβαση της Λισαβόνας.

Η συζήτηση της σύμβασης της Λισαβόνας γίνεται εδώ και 25 χρόνια και η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που την κύρωσε. Είναι τελείως αδόκιμο να αντιμετωπίζουμε την κύρωση μιας σύμβασης -που έχουν κυρώσει όλα τα άλλα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και άλλες χώρες έξω από αυτό- ως κάτι καινοφανές στο να υπάρχουν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Η Αρχή και τα μέλη της λειτουργούν σε ένα πλαίσιο στο οποίο υπάρχουν και μικρά μη κρατικά πανεπιστήμια, και η σύμβαση της Λισαβόνας είναι κυρωθείσα.

Άρα, το να τίθεται αυτό ως κάτι ιδιαίτερο ή το περίεργο, είναι καθεαυτό ιδιαίτερο και περίεργο», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε:

«Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αξιολόγησης που θα χρησιμοποιήσει η ΕΘΑΑΕ σε σχέση με την αποτίμηση των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, αυτές έχουν οριστεί στο νόμο. Η διαδικασία με την οποία κρίνει η ΕΘΑΑΕ τα παραρτήματα, βασίζεται στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία αφορούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η ίδρυση τους στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει ανεξάρτητα από την δικιά μας νομοθεσία και χωρίς να μπορεί το ελληνικό κράτος να ασκεί το ρυθμιστικό του ρόλο».

«Και αν δεν είχαμε φτιάξει το νόμο 5094, οποιοδήποτε πανεπιστήμιο θα μπορούσε να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς το ρυθμιστικό ρόλο του ελληνικού κράτους και δεν θα είχε κανείς μας λόγο.

Λειτουργούσαν και λειτουργούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας μόνο με επαγγελματικά όχι ακαδημαϊκά δικαιώματα», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments