Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης στα σύνορά μας
Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Μία ακόμη περίοδο -από τις πολλές στην ιστορία της- διανύει η Ελλάδα έχοντας να αντιμετωπίσει ταραχώδεις γείτονες περιμετρικά της επικράτειάς της. Σε μια χρονική συγκυρία στην οποία οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις είναι συνεχείς και οι αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων των χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου πολλές, η κυβέρνηση έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα γύρω της, άλλα σοβαρότερα και άλλα λιγότερο. Όλα τους όμως επικίνδυνα, υπό τις ανάλογες προυποθέσεις, να ανατρέψουν δεδομένα δεκαετιών και να ανάψουν για μία ακόμη φορά το φυτίλι εν μέσω μιας ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας.
Οι τουρκικές προκλήσεις στα Κατεχόμενα της Κύπρου αποτελούν ένα τυπικό παράδειγμα που επισημαίνει την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος στο νησί. Παρά τις απειλές της Τουρκίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχωρεί και ελπίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα ασκήσει πίεση ώστε να επιτευχθεί πρόοδος.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει ικανοποίηση για τη διεθνή προτεραιότητα που δίνεται στο θέμα και δεν εκπλήσσεται από την ακραία στάση της Τουρκίας εκτός πλαισίου του ΟΗΕ.
Το επόμενο βήμα θα είναι οι δύο ηγέτες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος, να συναντηθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη φροντίδα της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του Οργανισμού. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια και δεν αποκλείεται η διεξαγωγή μιας ευρείας διάσκεψης το φθινόπωρο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών.
Στόχος της Αθήνας είναι η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η ακινησία δεν παράγει κίνηση, αντιθέτως εάν είμαστε σε κινητικότητα μπορεί να επέλθει λύση που είναι η επανένωση του νησιού.
Το “κεφάλαιο Τουρκία” παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ακόμα και μετά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την τελευταία διετία. Η κυβέρνηση θεωρεί τον διάλογο με την Τουρκία χρήσιμο, παρακολουθώντας τις θέσεις και τις διαφωνίες των δύο πλευρών. Ο διάλογος δεν συνεπάγεται υποχώρηση ή αφέλεια, αλλά πρέπει να διασαφηνίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σημειώνεται η μείωση των μεταναστευτικών ροών, την εξάλειψη των τουρκικών παραβιάσεων και τις επισκέψεις των τουρκικών τουριστών στα ελληνικά νησιά.
Αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σαφής παραβίαση εκ μέρους της νέας πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας. «Δεν στέκει σε καμία νομική βάσανο το επιχείρημα ότι μπορεί οποιοσδήποτε πολιτικός ή πολιτειακός ηγέτης να αναφέρεται πέραν του τυπικού πλαισίου σε άλλο όνομα για τη χώρα του, διότι αυτό στην πραγματικότητα θα συνιστούσε μία ευθεία παραβίαση», σημειώνουν αρμόδιες πηγές και συνεχίζουν: «Δεν μπορεί ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός μιας χώρας, όταν βρίσκεται σε δημόσιο λόγο, να επικαλείται ιδιωτική αυτονομία. Αυτά δεν στέκουν ούτε στο εσωτερικό συνταγματικό δίκαιο ούτε στο διεθνές δίκαιο. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σημαντικά προβλήματα και νομικά και πολιτικά ωστόσο αυτήν τη στιγμή δεσμεύει τους πάντες και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς θα απαιτήσουμε».
Σχετικά με την Αλβανία και την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά το κράτος δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και τις συνθήκες της δίκης. Υπογραμμίζουν τη σημασία των δίκαιων και ελεύθερων εκλογών για την ανάδειξη δημάρχου στη Χιμάρα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επισημαίνουν ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν υπό δημοκρατικούς όρους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας