Ζαχαράκη: Οδεύουμε προς εξίσωση τριτέκνων με πολύτεκνους – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις
Πηγή Φωτογραφίας: ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ παρέπεμψε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, για το θέμα της εξίσωσης των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, ένα αίτημα που έχουν διατυπώσει πολύ καιρό οι 200.000 τρίτεκνοι.
«Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, το Υπουργείο Οικογένειας έχει κάνει τις εισηγήσεις του και επίσης έχει εισηγηθεί τα όποια προνόμια μεταξύ τριτέκνων και πολυτέκνων να ισχύουν διά βίου», δήλωσε.
Και εξήγησε: «Εμείς έχουμε ετοιμάσει το σχέδιο και ουσιαστικά εξειδικεύουμε θέματα τα οποία θέλησε ο πρωθυπουργός μετά την ανάγνωση των προτάσεων. Εμείς θα μπορούσαμε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο να δώσουμε στους συναδέλφους μας όλες τις αρχές, αλλά προφανώς ο πρωθυπουργός θα θελήσει στη ΔΕΘ να κάνει τις βασικές ανακοινώσεις».
Τι είπε η Σοφία Ζαχαράκη
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
Σήμερα είναι 6 χρόνια από το Μάτι, έχει ξεκινήσει από το πρωί μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης που θα κορυφωθούν το βράδυ με διάφορες συμβολικές ενέργειες. Δεν ξεχνάμε τον κόσμο που χάθηκε εκείνη την ημέρα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και όλα αυτά που έγιναν και πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση. Το θέμα του συντονισμού, της έγκαιρης προειδοποίησης, το ότι έχουμε πλέον το 112. Το ότι έχασες όμως τόσες ζωές για να πείσεις ότι έπρεπε να επισπευσθούν κάποια θέματα νομίζω ότι είναι κάτι που πληγώνει όλους.
Για το στεγαστικό πρόβλημα
Από το 2022 υπάρχει στη χώρα μια στεγαστική στρατηγική. Αυτό σημαίνει 2,3 δισ. και πως αυτό το ποσό διανέμεται; Το βασικότερο είναι το «Σπίτι μου» δηλαδή αυτή η εκταμίευση δανείων για να αποκτήσει ένα νέο ζευγάρι, ένας νέος άνθρωπος έως 39 ετών το σπίτι του. Μέχρι τώρα 6.704 δάνεια έχουν εκταμιευτεί και μέχρι το τέλος του ’24 αυτός ο αριθμός θα είναι 9.154. Αυτό σημαίνει 20 με 25 χιλιάδες νοικοκυριά ή μεμονωμένα άτομα μέχρι 39 ετών που έχουν αποκτήσει σπίτι. Δεν είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα, είναι όμως μια πολύ καλή αρχή. Και βέβαια πρόθεση του πρωθυπουργού, και ο κ. Παπαθανάσης κάνει αυτή τη στιγμή τη διαπραγμάτευση και όλοι συνδράμουμε σε αυτό, είναι να μπορέσουν να βρεθούν και άλλα 2 δισ. έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι εκταμιεύσεις με ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Για την κοινωνική στέγαση
Ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια τον χρόνο σε προγράμματα ενίσχυσης ατόμων με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γυναικών που έμεναν σε ξενώνα και τώρα πληρώνουμε εμείς το ενοίκιό τους, ανθρωποι που είναι άστεγοι και τους βάζουμε σε διαμερίσματα ή είναι σε επισφαλή στέγαση και συγχρόνως δίνουμε περίπου 28 εκατομμύρια τον μήνα σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους σε επίδομα στέγασης.
Για τη «μετατροπή» των τριτέκνων σε πολύτεκνους
Εμείς έχουμε ετοιμάσει το σχέδιο και ουσιαστικά εξειδικεύουμε θέματα τα οποία θέλησε ο πρωθυπουργός μετά την ανάγνωση των προτάσεων. Εμείς θα μπορούσαμε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο να δώσουμε στους συναδέλφους μας όλες τις αρχές, αλλά προφανώς ο πρωθυπουργός θα θελήσει στη ΔΕΘ να κάνει τις βασικές ανακοινώσεις.
Άρα στη ΔΕΘ, με βάση το δικό μας ρεπορτάζ και αυτά που λέει η κ. Ζαχαράκη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη μετατροπή των τριτέκνων σε πολυτέκνους, δηλαδή όσα προνόμια έχουν οι πολύτεκνοι θα τα έχουν πια και οι τρίτεκνοι.
Εγώ θα έλεγα να περιμένουμε μέχρι τότε. Από την άλλη πρέπει να πούμε ότι πάρα πολλά μέτρα τους τριτέκνους και τους πολυτέκνους τους αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει μηδενικό επιτόκιο και στις δύο περιπτώσεις. Δεύτερο παράδειγμα τα των βρεφονηπιακών σταθμών, φέτος δώσαμε για πρώτη φορά από το υπουργείο μας αυξημένη μοριοδότηση, την ίδια σε τριτέκνους-πολυτέκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Το λέω γιατί ήδη το κράτος σε πάρα πολλά μέτρα αντιμετωπίζει ισότιμα τριτέκνους και πολυτέκνους.
Πάντως, εσείς στις δικές σας προτάσεις που έχετε στείλει για το εθνικό σχέδιο δράσης έχετε ζητήσει αυτή την εξίσωση, έτσι δεν είναι;
Δεν μπορώ να πω, δεν θα κάνει τη διαφορά, δεν είναι ο υπουργός που θα κάνει την ανακοίνωση, είναι ο πρωθυπουργός που θα την κάνει. Οι τρίτεκνοι πάντως θέλουν και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, χάνουν την ιδιότητα του τριτέκνου μόλις ενηλικιώνεται το τελευταίο παιδί, αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Αυτό σίγουρα πρέπει να διορθωθεί.
Ενώ οι πολύτεκνοι δεν τα χάνουν;
Η ιδιότητα των πολυτέκνων είναι εφ’ όρου ζωής. Οι τρίτεκνοι αυτό είναι κάτι το οποίο το ζητάνε επιτακτικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας