Τεχνολογία

Μειώνεται ο αριθμός των νυχτερίδων στην Αγγλία και αυτό σήμανε συναγερμό

Μειώνεται ο αριθμός των νυχτερίδων στην Αγγλία και αυτό σήμανε συναγερμό

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Πέρυσι, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι πληθυσμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο ειδών - της καστανής νυχτερίδας με μακριά αυτιά και της πεταλο-νυχτερίδας (επειδή η μουσούδα της μοιάζει με πέταλο) - είχαν μειωθεί κατά περισσότερο από 10% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ομάδες σε όλη την Αγγλία βλέπουν όλο και περισσότερες υποσιτισμένες νυχτερίδες, καθώς οι ειδικοί επί της άγριας ζωής προειδοποιούν ότι το υγρό καλοκαίρι εξοντώνει τα έντομα, τις πεταλούδες και τους σκώρους με τους οποίους τρέφονται.

Ομάδες σε όλο το Cambridgeshire, το Norfolk, το Worcestershire, το Essex και το South Lancashire δήλωσαν ότι βλέπουν αύξηση του αριθμού των «πεινασμένωνών» ή «λιποβαρών» νυχτερίδων, συχνά νεαρών, που πρέπει να διασωθούν και να φροντιστούν από εθελοντές. Σε ορισμένα μέρη, βλέπουν λιγότερες νυχτερίδες από ό,τι συνήθως το καλοκαίρι. Παρατηρείται μείωση των πληθυσμών εντόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες, κάτι που συνδέεται με την κλιματική κρίση και την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων. Κάποιοι πιστεύουν ότι έχει επιδεινωθεί από τον φετινό βροχερό καιρό στη Βρετανία. «Οποιαδήποτε μείωση των εντόμων μπορεί να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο για όλα τα 17 είδη νυχτερίδων αναπαραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τρέφονται με έντομα», δήλωσε ο Δρ Joe Nunez-Mino, εκπρόσωπος του Bat Conservation Trust, που διευθύνει την Εθνική Γραμμή Βοήθειας για Νυχτερίδες και αναφέρεται σοβαρές περιπτώσεις διάσωσης σε ντόπιους εθελοντές.

Πέρυσι, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι πληθυσμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο ειδών – της καστανής νυχτερίδας με μακριά αυτιά και της πεταλο-νυχτερίδας (επειδή η μουσούδα της μοιάζει με πέταλο) – είχαν μειωθεί κατά περισσότερο από 10% τα τελευταία πέντε χρόνια. Διεξάγει μια μακροχρόνια μελέτη για να κατανοήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα είδη νυχτερίδων. Οι νυχτερίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο απειλούνται από την καταστροφή των οικοτόπων, την αυξανόμενη χρήση τεχνητού φωτός και τα κτήρια. Ο Nunez-Mino είπε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τις νυχτερίδες και τα έντομα με τα οποία τρέφονται.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Butterfly Conservation αναφέρει μια «αισθητή έλλειψη» πεταλούδων και σκόρων φέτος. Ο Δρ Dan Hoare, διευθυντής διατήρησης, είπε: «Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην υγρή άνοιξη και τώρα στις ψυχρότερες από τα κανονικά θερμοκρασίες. Οι πεταλούδες και οι σκώροι χρειάζονται κάποια ζεστασιά και ξηρές συνθήκες για να μπορέσουν να πετάξουν και να ζευγαρώσουν – εάν ο καιρός δεν τους το επιτρέπει, θα υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για αναπαραγωγή».

Στην ανατολική Αγγλία, ειδικοί έχουν κληθεί να διασώσουν υποσιτισμένες νυχτερίδες από όλο το Cambridgeshire, το Bedfordshire, το Northamptonshire, το Lincolnshire, το Essex και το Suffolk αυτό το καλοκαίρι: «Ορισμένοι από τους ανθρώπους μας φροντίζουν 20 νυχτερίδες», είπε ο Jonathan Durward, οικολόγος και ταμίας του Cambridgeshire Bat Group, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες είναι νεαρές ή νεογέννητες που είναι «απίστευτα» λιποβαρείς: «Όλες λιμοκτονούν».

Νομίζει ότι πολλές νυχτερίδες, ιδιαιτέρως οι ανήλικες, ταξιδεύουν μακρύτερα και πετούν για περισσότερη ώρα για να βρουν τροφή. Ως θηλαστικά με γούνα, οι νυχτερίδες πρέπει να ζεσταθούν αφότου κρυώσουν και βραχούν, ξοδεύοντας ζωτική ενέργεια που – τον Ιούνιο και τον Ιούλιο – οι θηλάζουσες μητέρες θα χρησιμοποιούσαν κανονικά για να θηλάσουν τα νεογνά τους. «Ήταν εξαιρετικά υγρός, κρύος και με αέρα ο καιρός αυτό το καλοκαίρι», είπε ο Durward. «Αλλά αν δεν βγουν έξω στο κρύο και τη βροχή, χάνουν το φαγητό μιας νύχτας».

Πολλές από τις νεαρές νυχτερίδες που διασώζουν ζυγίζουν το 50% αυτού που θα περίμεναν να δουν οι οικολόγοι, είπε ο Durward. «Είναι πολύ πιο λεπτές και ελαφρύτερες από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδόν όλες είναι σε κακή κατάσταση, όχι μόνο λιποβαρείς». Πρόσθεσε ότι όσο λιγότερες νυχτερίδες τρώνε, τόσο λιγότερο υγιείς και πιο ευαίσθητες μπορεί να γίνουν σε παρασιτικές λοιμώξεις.

Στο East Winch Wildlife Hospital στο Norfolk, οι κτηνίατροι φρόντισαν σχεδόν διπλάσιες νυχτερίδες από ότι συνήθως. «Είχαμε υψηλό αριθμό ανηλίκων, σε σύγκριση με πέρυσι. Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν οι ενήλικες δυσκολεύονται να βρουν τροφή και, επομένως, παλεύουν να παράγουν γάλα για τα μωρά», είπε η αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου, Alice Puchalka.

Είκοσι μίλια μακριά, στο φυσικό πάρκο Pensthorpe, ο διευθυντής του καταφυγίου Richard Spowage είπε ότι οι φύλακες έχουν παρατηρήσει αισθητά λιγότερες νυχτερίδες αυτό το καλοκαίρι από ό,τι συνήθως.

«Προσωπικά μιλώντας, βλέπουμε λιγότερες νυχτερίδες το βράδυ – αλλά επίσης, ομοίως, δεν βλέπουμε τις πεταλούδες και τους σκώρους που θα περιμέναμε. Δεν έχουν αναδυθεί στον αριθμό που θα έπρεπε να είναι και έχουν μόνο περιορισμένο χρόνο για να αναπαραχθούν και να γεννήσουν αυγά». Το ότι φέτος θα αναπαραχθούν λιγότερα έντομα, είναι πιθανό να σημαίνει λιγότερα έντομα το επόμενο έτος, είπε ο Spowage. «Είναι μια καθοδική ακολουθία».

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments