Διεθνή

Έρχεται “one – off” συνεργασία Λεπέν – Αριστεράς;

Έρχεται “one – off” συνεργασία Λεπέν – Αριστεράς;

Πηγή Φωτογραφίας: Die Zeit

Σε ψυχολογικό-ιδεολογικό «roller coaster» μετατρέπεται η πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Σε ψυχολογικό-ιδεολογικό «roller coaster» μετατρέπεται η πολιτική σκηνή της Γαλλίας, καθώς ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός δηλώνει ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει την Ανυπότακτη Γαλλία, μέρος σύμπραξης των κομμάτων της αριστεράς, στην προσπάθειά της να καταργήσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν.

Μπορεί να μην δέχονται να κάνουν χειραψίες, αλλά εάν συνεργαστούν, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να ακυρώσουν ένα από τα πιο δύσκολα επιτεύγματα του Μακρόν.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν παρουσίασε την Τρίτη ένα σχέδιο νόμου με 5 σημεία για την κατάργηση της αμφιλεγόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν, η οποία αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Μάλιστα, η Λουσί Καστέτς, υποψήφια πρωθυπουργός που προτείνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση του κόμματος, τόνισε ότι εάν αναλάβει στο Ματινιόν, «θα καταργήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

Η Ματίλντ Πανό της Ανυπότακτης Γαλλίας δήλωσε στο France Inter ότι είναι βέβαιη ότι το νομοσχέδιο θα περάσει. «Υπήρχε ήδη μια πλειοψηφία στο προηγούμενο κοινοβούλιο για να περάσει η συνταξιοδότηση στα 64, νομίζω ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία για να νικήσει [το νέο σχέδιο νόμου] σήμερα».

Η βουλευτής δήλωσε ότι «απλώνει το χέρι» σε «όλους τους βουλευτές που είχαν ήδη καταψηφίσει στο προηγούμενο νομοθετικό σώμα».

Έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και έντονες συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση Μακρόν πέρασε τον Απρίλιο 2023 τον νόμο μέσω συνταγματικού ελιγμού που παρέκαμψε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, οδηγώντας τη χώρα σε πολιτική κρίση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments