Γεωπολιτικά

Τουρκία: Η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες για την παρουσία του ναυτικού στη Σομαλία

Τουρκία: Η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες για την παρουσία του ναυτικού στη Σομαλία

Πηγή Φωτογραφίας: President Recep Tayyip Erdoğan (R) speaks at a joint press conference with his Somali counterpart Hassan Sheikh Mohamud in the capital Ankara, Turkey, July 6, 2022. (AA Photo)

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπάγκιογλου, πρώην αντιναύαρχος, προειδοποίησε ότι η ανάθεση τουρκικών δυνάμεων για επιχειρήσεις στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εθνική ασφάλεια.

Νομοθέτης της αντιπολίτευσης εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη πρόταση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναπτυχθεί το τουρκικό ναυτικό στα ύδατα της Σομαλίας μετά από συμφωνία για την έρευνα υδρογονανθράκων μεταξύ της Τουρκίας και της Σομαλίας.

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπάγκιογλου, πρώην αντιναύαρχος, προειδοποίησε ότι η ανάθεση τουρκικών δυνάμεων για επιχειρήσεις στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εθνική ασφάλεια.

“Η ανάπτυξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις θαλάσσιες περιοχές της Σομαλίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες επιχειρήσεις μας και την εθνική μας ασφάλεια. Οι πιθανοί κίνδυνοι αυτής της κίνησης πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά», ανέφερε ο Bağcıoğlu σε γραπτή δήλωσή του.

Η δήλωση του Bağcıoğlu ήρθε μετά την υποβολή πρότασης από τον Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο, με την οποία ζητείται η έγκριση της ανάπτυξης. Αυτό ακολουθεί την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας ότι θα στείλει ένα ερευνητικό σκάφος στα ύδατα της Σομαλίας αργότερα φέτος στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας για υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε νωρίτερα το 2024.

Τον Φεβρουάριο η Τουρκία και η Σομαλία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας κατά την επίσκεψη του Σομαλού υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα. Η Τουρκία έχει ενισχύσει τη συμμαχία της με τη Σομαλία τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζοντας σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές και παρέχοντας υποτροφίες σε Σομαλούς φοιτητές.

Η Τουρκία άνοιξε επίσης τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική βάση της στο Μογκαντίσου το 2017 και παρέχει εκπαίδευση στις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Σομαλίας. Ωστόσο, ο Μπάγκιογλου δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Σομαλία δεν έχουν πολεμικό ρόλο και δεν θα πρέπει να αναλάβουν τέτοιο ρόλο στο μέλλον.

Τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι αυξημένες εντάσεις στην περιοχή, αναφέροντας τις τεταμένες σχέσεις της Σομαλίας με την Αιθιοπία για τη Σομαλιλάνδη, την παρουσία διαφόρων διεθνών παραγόντων, όπως τα ΗΑΕ, και την ενεργή απειλή από την τρομοκρατική ομάδα Al-Shabaab.

Ο Μπάγκιογλου επέκρινε την έλλειψη λεπτομερών οδηγιών στην πρόταση που υπέβαλε η Προεδρία και ζήτησε προσεκτική προετοιμασία και σαφείς πολιτικούς στόχους για να μην τεθεί σε κίνδυνο η τουρκική εθνική ασφάλεια. «Εάν είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις για την υποστήριξη των αναγκών της Σομαλίας, πρέπει να καταρτιστεί ένα σχολαστικό προκαταρκτικό σχέδιο και σαφείς οδηγίες», δήλωσε.

Προειδοποίησε επίσης κατά της υπερπροσπάθειας του τουρκικού ναυτικού, το οποίο ήδη συμμετέχει σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Η αύξηση του αριθμού των σκαφών στα ύδατα της Σομαλίας θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αμυντική στάση της Τουρκίας στο εσωτερικό, υποστήριξε ο Μπάγκιογλου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP ζήτησε διαφάνεια σχετικά με τα εθνικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την απόφαση για τη διεξαγωγή επικίνδυνων και προβληματικών σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στη Σομαλία. «Πρέπει να αναρωτηθούμε αν στέλνουμε προσωπικό της TSK μακριά από την πατρίδα μας για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα ενός άλλου κράτους για μια ανοιχτή και ασαφή αποστολή», είπε. Ζήτησε λεπτομερή έλεγχο της προεδρικής πρότασης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες.

Πηγή: Turkish Minute

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments