Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αντίστροφη μέτρηση για τις επιδοτήσεις στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αντίστροφη μέτρηση για τις επιδοτήσεις στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια

Πηγή Φωτογραφίας: Νέα Τιμολόγια Ρεύματος Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)

Στη Βουλή η διάταξη για την επιβολή έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς – στις 2 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια της επιδότησης

Στη Βουλή κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα η διάταξη με την οποία θα επιβάλλεται έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς για δυο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση που θα χορηγηθεί για τον Αύγουστο στα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Την επιδότηση για το ρεύμα του Αυγούστου θα λάβουν μόνο όσοι έχουν κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες ενώ δικαιούχοι είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια. Σημειώνεται ότι το μέτρο στήριξης δεν αφορά στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακριβές ποσό επιδότησης αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου. Πάντως εκτιμάται ότι το ύψος της επιδότησης θα διαμορφωθεί έτσι ώστε η τελική τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ να μην ξεπερνά τα 15 με 16 λεπτά, από 13,5 λεπτά που ήταν χωρίς επιδότηση τον Ιούλιο.

Προσοχή στην κατανάλωση

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση, καθώς θα επιδοτούνται μόνο οι 500 πρώτες κιλοβατώρες. Σημειώνεται πως κάθε επιπλέον κιλοβατώρα θα χρεώνεται 80% ακριβότερα από τον Ιούλιο. Έτσι, ενώ αυτόν τον μήνα η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται 14,3 λεπτά, τον Αύγουστο θα κοστίζει 21,4 λεπτά, σύμφωνα με τον αλγόριθμο του πράσινου τιμολογίου.

Οι επιδοτήσεις θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων. Η τιμή της κιλοβατώρας σε αυτή την κατηγορία των τιμολογίων τον Αύγουστο θα καθοριστεί με βάση τον μέσο όρο της χονδρεμπορικής τιμής των δύο προηγούμενων μηνών και θα έρθει η επιδότηση να μετριάσει την αύξηση που προκύπτει.

Σημειώνεται ότι η αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα οφείλεται σε έναν συνδυασμό γεγονότων. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται:

Ο καύσωνας διαρκείας στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν αναμενόμενος μεν, αλλά πάνω από τα συνήθη επίπεδα, Ο καύσωνας μη αναμενόμενης διάρκειας από την Ουκρανία μέχρι την Ελλάδα, χειρότερος από αυτόν της Ελλάδας. Η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία. Η μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί, ειδικά στην Ουγγαρία προς τη Δύση. Λόγω αδύναμων διασυνδέσεων προς τη Δύση (π.χ., διασύνδεση Αυστρίας-Ουγγαρίας), μας μεταφέρονται οι τιμές της Ουγγαρίας, ενώ είμαστε περίπου 1.000 χλμ. μακριά. Η Αυστρία, ωστόσο, που είναι δίπλα έχει θεαματικά χαμηλότερες τιμές, γιατί έχει εξάγει όσο μπορεί να εξάγει στην Ουγγαρία και οι τιμές της έχουν αποσυζευχθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments