Policy Briefs

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πηγή Φωτογραφίας: News9live

Αυτή τη φορά το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα διαθέτει μεγάλη διαφοροποίηση σε σύγκριση με το προηγούμενο ως προς τις πολιτικές τους απόψεις, έχοντας ακόμη και ευρωσκεπτικιστές στα χαρτοφυλάκια.

Έχοντας εξασφαλίσει την επανεκλογή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλείται τώρα να περάσει μια δεύτερη βάσανο, αυτήν της επιλογής των μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Γερμανίδα πολιτικός θα δεχθεί έντονες πιέσεις από τις υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις, ενώ ήδη Ιταλία, Τσεχία και Ουγγαρία έχουν ξεκαθαρίσει πως επιθυμούν σημαντικά χαρτοφυλάκια.

«Το παζλ της συγκρότησης της νέας Επιτροπής θα είναι πιο δύσκολο αυτή τη φορά, επειδή οι Επίτροποι που θα προτείνουν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τα κράτη μέλη θα είναι πολύ πιο διαφοροποιημένοι ως προς τις πολιτικές τους απόψεις σε σχέση με το παρελθόν, με περισσότερους ευρωσκεπτικιστές στα χαρτοφυλάκια», εξηγεί στο euronews ο Γιοχάνες Γκρόιμπελ, πολιτικός αναλυτής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Οι υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Τσεχίας έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν οι δικοί τους επίτροποι να έχουν χαρτοφυλάκια μεγάλης σημασίας. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επιθυμεί μια οικονομική αντιπροεδρία. Ο Τσέχος ομόλογός της Πετρ Φιάλα δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί «ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, κατά προτίμηση οικονομικό».

Πρόκειται για ένα μήνυμα που έχει στόχο να αναδείξει την πεποίθησή τους ότι τα κέρδη των κομμάτων αυτής της ιδεολογίας στις ευρωεκλογές θα πρέπει να αντανακλώνται στη σύνθεση του νέου εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τα αιτήματα αυτά αποτελούν επίσης αντίδραση στο λεγόμενο “cordon sanitaire” των παραδοσιακών και φιλοευρωπαϊκών κομμάτων έναντι της ακροδεξιάς, το οποίο λειτούργησε στην επιλογή των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων: Η κεντροδεξιά φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η φιλελεύθερη Κάγια Κάλας ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θα αξιοποιήσει επίσης τα καλά του αποτελέσματα, έχοντας μάλιστα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη πίσω από την νέα ριζοσπαστική δεξιά ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Πατριώτες για την Ευρώπη. Ο Όρμπαν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα διατηρήσει τον νυν επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι ή αν θα προτείνει άλλο όνομα.

Αντίθετα, τέτοιες πιέσεις δεν θα έρθουν από τον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Ολλανδίας, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει τον Βόπκε Χούκστρα που ήταν επιλογή του φιλελεύθερου πρώην πρωθυπουργού Μάρκε Ρούτε. Με ανάρτησή του στο Χ, ο επίτροπος Κλιματικής Δράσης ευχαρίστησε την νυν κυβέρνηση του Ντικ Σόοφ για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της.

Δοκιμασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Όπως και το 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά από όλους τους ηγέτες να προτείνουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες υποψηφίους, ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία των φύλων στην τελική σύνθεση της Επιτροπής.

Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να περάσουν από ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να αξιολογηθούν τα βιογραφικά και οι δεξιότητές τους, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, λέει η ερευνήτρια στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Σοφία Ρούσακ.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει όλους τους υποψήφιους επιτρόπους στις αντίστοιχες επιτροπές και θα τους κάνει πολλές ερωτήσεις για να ελέγξει αν είναι κατάλληλοι για το ρόλο», δήλωσε στο euronews. «Στο τέλος, ολόκληρο το σώμα των επιτρόπων θα πρέπει να ψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτό παίρνει χρόνο, διότι και το Κοινοβούλιο προσπαθεί να είναι αυστηρό μαζί τους και μπορεί να απορρίψει έναν ή και αρκετούς επιτρόπους».

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναζητήσει επίσης το καλύτερο προφίλ για τα νέα χαρτοφυλάκια που επισημάνθηκαν στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα: Άμυνα, Στέγαση και Μεσογειακές Υποθέσεις.

Εκτός από τη Γερμανία, η οποία έχει πρόεδρο την Ursula von der Leyen, εννέα από τα 27 κράτη μέλη έχουν ήδη υποδείξει τους υποψηφίους τους: Ολλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments