Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Η απόφαση του ΠΙΣ ισοδυναμεί με ωμό εκβιασμό των ασθενών

Άδωνις Γεωργιάδης: Η απόφαση του ΠΙΣ ισοδυναμεί με ωμό εκβιασμό των ασθενών

Πηγή Φωτογραφίας: (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)//Άδωνις Γεωργιάδης: Η απόφαση του ΠΙΣ ισοδυναμεί με ωμό εκβιασμό των ασθενών

Όλες οι δημόσιες δομές θα συνταγογραφούν κανονικά

Τη σφοδρή αντίθεσή του στην απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για μη εκτέλεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξέφρασε προ ολίγου ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Λαμβάνοντας τον λόγο σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε αφετηριακά: «Λυπούμαι σφόδρα για την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου. Θεωρώ πως αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και ότι αν εφαρμοστεί, δεν θα έχει μεγάλη συμμετοχή από τους γιατρούς. Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών. Οι ασθενείς θα έμπαιναν σε μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία να πρέπει, αν παίρνουν μια έγχαρτη συνταγή, να πρέπει να πάνε σε μια δημόσια δομή και να την κάνουν ηλεκτρονική για να μπορεί να εκτελεστεί ή, ειδάλλως, να εκτελούν τη συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν πως η απόφαση αυτή του ΠΙΣ, αν πράγματι εφαρμοστεί, θα είναι τραγική. Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν».

«Θέλω να δηλώσω», συνέχισε ο Ά. Γεωργιάδης, «σε όλους τους γιατρούς που ανησυχούν ότι η ρύθμιση που έχουμε φέρει έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα, μόνο για όπου τυχόν χρειαστεί. Και από ό,τι φαίνεται, σήμερα είχα επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης, την πρόεδρο της Δράμας, την πρόεδρο της Σπάρτης. Σε αυτές τις τρεις πόλεις οι γιατροί δήλωσαν συμμετοχή και φαίνεται πως θα έχουμε ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Μίλησα και με τον πρόεδρο στο Κιλκίς και στο Ρέθυμνο και αναμένω απάντηση. Πιστεύω ότι στο τέλος αυτή η ρύθμιση δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, έτσι ώστε να καλύψουμε αυτή την τετράμηνη αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και με τα νέα μισθολογικά δεδομένα. Θέλω να πω στον ΠΙΣ να μην προχωρήσει σε αυτή την απόφαση. Είναι μια απόφαση επιζήμια για τους ασθενείς. Και δεν μπορώ να πιστέψω πως το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας θα κάνει κάτι τέτοιο».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Ά. Γεωργιάδης πρόσθεσε: «Οφείλω, επίσης, να ενημερώσω το Σώμα πως οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση. Οι δημόσιες δομές θα συνταγογραφούν κανονικά, ακόμη κι αν ο ΠΙΣ επιμένει να συνεχίσει. Όμως, υπάρχει πλέον μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών. Η ρύθμιση, ακόμη κι αν κάποτε εφαρμοζόταν, θα είναι πάντοτε προσωρινή και έκτακτου χαρακτήρα. Δεν είναι απόφαση του υπουργού, αλλά μιας ολόκληρης διαδικασίας, στην οποία θα συμμετέχει και ο οικείος ιατρικός σύλλογος, εκφράζοντας τη γνώμη του και την πρότασή του. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος για μια τόσο μεγάλη σύγκρουση. Πιστεύω πως οι γιατροί του ΠΙΣ και των κατά τόπους συλλόγων θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι των ασθενών και δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την πράξη», ολοκλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments