Πολιτική

Διγλωσσία Ερντογάν στο Κυπριακό

Διγλωσσία Ερντογάν στο Κυπριακό

Πηγή Φωτογραφίας: Hurriyet

Τόνισε πως η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να έχει θετική επίδραση στο ζήτημα της Κύπρου, αλλά επέμεινε στην ύπαρξη δύο κρατών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των τελετών που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία υποστήριξε την ύπαρξη «δύο κρατών» στο νησί, αλλά άφησε ανοιχτό παράθυρο για τις μελλοντικές διαβουλεύσεις, πάντα θέτοντας τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας: «Δεν βλέπουμε ότι είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση στην οποία και οι δύο πλευρές θα κάθονται και θα σηκώνονται από το τραπέζι ισότιμα. Θα στρέψουμε τα κέρδη που δημιουργήσαμε με την “ειρηνευτική επιχείρηση” και ενισχύσαμε με την ανακήρυξη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” το 1983, ώστε το “Τ/Κ κράτος” να αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο», είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Οι πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας και η φιέστα που διοργανώθηκε στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ» το περασμένο Σάββατο ήταν προσεκτικά οργανωμένες, χωρίς πιο έντονες δηλώσεις σε σχέση με το παρελθόν. Ο κ. Ερντογάν είχε παλιότερα μιλήσει για το άνοιγμα της Αμμοχώστου και είχε επισκεφθεί την πόλη μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο, ενώ στην τελευταία επίσκεψή του δεν έγινε καμία αναφορά σε αυτό. Επίσης, δεν παρακολούθησε τη ναυτική επίδειξη με τα 50 πλοία του τουρκικού ναυτικού και αποχώρησε πριν από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόνησο.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναφέροντας την παρουσία του στη “Βόρεια Κύπρο” και την παρουσία του Μητσοτάκη στον “Νότο”, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις που θα προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να έχει θετική επιρροή στο ζήτημα της Κύπρου και αναλυτές αναφέρουν πως σε Αθήνα και Άγκυρα φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για την έναρξη διαβουλεύσεων, που ίσως να μη φέρουν την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, αλλά πρόοδο στα επιμέρους θέματα, όπως το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, τη μείωση της απομόνωσης και αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων κ.λπ.

Σημειώνεται, τέλος, πως δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τα F-35 και πώς μπορούν να πλήξουν την Άγκυρα προκάλεσαν την αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία τόνισαν: «Ο Έλληνας υπουργός ξεπέρασε τα όρια», ενώ η εφημερίδα Hurriyet στην ιστοσελίδα της μιλάει για «σκανδαλώδη δήλωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments