Πολιτική

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης ανοιχτά της Κάσου

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης ανοιχτά της Κάσου

Πηγή Φωτογραφίας: Greek Reporter

Ανοιχτοί οι δίαυλοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Από χθες το πρωί καταβάλλονται προσπάθειες για διπλωματική διαχείριση της κρίσης που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα νοτίως Κάσου και Καρπάθου, όπου με παρουσία μονάδων του τουρκικού στόλου η Άγκυρα αμφισβήτησε το δικαίωμα ερευνών για πόντιση καλωδίου, ουσιαστικά στα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης (6 ναυτικά μίλια) των δύο νησιών.

Χθες, πηγές με γνώση των διπλωματικών διεργασιών ανέφεραν ότι δεν υπήρξε ένταση μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων. Οι δίαυλοι επικοινωνίας παρέμειναν ανοιχτοί και έγιναν σχετικές συνεννοήσεις. Η Αθήνα προσδοκά ότι το πλοίο θα ολοκληρώσει την έρευνά του σήμερα στις 9 το βράδυ, σύμφωνα με την NAVTEX του Πολεμικού Ναυτικού.

Η διαχείριση της κατάστασης νοτίως Κάσου και Καρπάθου γίνεται με λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη μέχρι την επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πλοίο «Ievoli Relume» παρέμενε στην περιοχή, όπου είχαν αναπτυχθεί τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ ενεργοποιήθηκαν διπλωματικοί δίαυλοι προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης. Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι γίνονται συνεννοήσεις για την ολοκλήρωση της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η κυβέρνηση απαντάει συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σ’ αυτό».

Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια» και διευκρίνισε ότι «στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Να θυμίσουμε ότι η αντίδραση της Τουρκίας οφείλεται στην επιστολή που υπέβαλε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, στην οποία υποστηρίζει ότι η θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και νοτιοδυτικά της Κάσου βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Κάσος και η Κάρπαθος καλύπτονται πλήρως από τη Συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2020 μεταξύ Αθηνών και Καΐρου. Από τις πρώτες ώρες της κρίσης, οι τουρκικές φρεγάτες έστειλαν επανειλημμένα μηνύματα προς το πλοίο “Ievoli Relume”, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις τουρκικές αξιώσεις.

Εν τω μεταξύ χθες, μάλλον αναμενόμενα, οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη περί δυνατότητας νυχτερινής επιδρομής ελληνικών F-35 στην Αγκυρα, έγιναν δεκτές από τον τουρκικό Τύπο με κριτική διάθεση. Μάλιστα οι δηλώσεις βρέθηκαν στο πρωτοσέλιδο της «Milliyet» με τον τίτλο «Σκανδαλώδη σχόλια από τον Ελληνα υπουργό», ενώ έγινε υπενθύμιση και των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Δένδια για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments