Ευάλωτα νοικοκυριά και κρίση στέγης στο επίκεντρο της κυβέρνησης
Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Στην προώθηση σειράς πολιτικών με ευθεία αντανάκλαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, με τα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται λύσεις με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Χρονικός ορίζοντας για τη διαμόρφωση μιας πλήρους κοινωνικής ατζέντας τίθεται πλέον η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ζητήματα όπως η στεγαστική κρίση και το δημογραφικό, αναμένεται να αποτελέσουν κεντρικούς πυλώνες των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων. Υπό αυτή την έννοια, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μπαίνει σε «πρώτο πλάνο».
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει μεγάλη προτεραιότητα στο πρόβλημα της στέγασης τον τελευταίο καιρό. Το πρόγραμμα “Κάλυψη” έχει εισέλθει σε φάση υλοποίησης και αφορά πολίτες σε 44 Δήμους της χώρας, με έμφαση στους πιο ευάλωτους. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Δήμο Αθηναίων μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο έχει προϋπολογισμό 21,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα ακίνητα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “Κάλυψη” θα διατεθούν σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία. Επιπλέον, θα υπάρξει επιπλέον προτίμηση για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, όπως τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς τα παιδιά τους, καθώς και άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα καλύψει το μίσθωμα για τρία χρόνια, καθώς και το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για τις υψηλές τιμές ενοικίων και τη δυσκολία απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας. Αναμένεται η έγκριση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη συνέχιση του προγράμματος “Σπίτι μου”, με διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων για να συμπεριληφθούν και άτομα 40-50 ετών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, από το 2022 έχουν διατεθεί 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στεγαστική πολιτική. Έχουν εγκριθεί 6.704 δάνεια για το πρόγραμμα “Σπίτι μου” και αναμένεται να φτάσουν τα 9.154 έως το τέλος του έτους. Στόχος είναι η εξεύρεση άλλων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διεύρυνση των δικαιούχων.
Σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται το χρόνο σε προγράμματα ενίσχυσης ατόμων με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γυναικών που έμεναν σε ξενώνα και το κράτος ανέλαβε την πληρωμή του ενοικίου τους, άστεγους πολίτες, στους οποίους δίνονται διαμερίσματα ή βρίσκονται σε επισφαλή στέγαση, ενώ 28 εκατομμύρια το μήνα διατίθενται σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος στέγασης.
Το θέμα των υψηλών τιμών στα σούπερ μάρκετ και στο ρεύμα παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Με την ανακοίνωση νέων επιδοτήσεων για τον Αύγουστο, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τις δυνατότητες για αντιμετώπιση των ανοδικών τάσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά με στόχο την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Η αύξηση των εισοδημάτων θεωρείται η μόνιμη απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για την τετραετία, παρά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας