Κυπριακό: Με το βλέμμα στραμμένο στον Σεπτέμβριο
Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό, μπορεί να υποδηλώνει την πιθανότητα σημαντικών εξελίξεων μετά από πολλά χρόνια αδράνειας. Ερώτημα παραμένει εάν οι απαιτήσεις της Άγκυρας, όπως αυτές που εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες 24 ώρες, θα παραμείνουν στο τραπέζι μέχρι το τέλος.
Αυτό θα γίνει πιο σαφές τον Σεπτέμβριο, όταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν ξανά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση έχει ήδη κλείσει, αλλά φαίνεται να λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου η Άγκυρα έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή, όπως φάνηκε από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, ανήμερα της επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ήδη, πάντως, πέριξ του νεοκλασικού κτηρίου της Βασιλίσσης Σοφίας -εκεί που βρίσκεται η έδρα του υπουργείου Εξωτερικών- συζητείται εντόνως το ενδεχόμενο μιας πρωτοβουλίας που αναμένεται να εκδηλωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην λογική της αναζήτησης λύσης που θα αγγίζει τις βασικές επιδιώξεις και των δύο πλευρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Πολλοί εκτιμούν πως με το Κυπριακό ζήτημα ακόμα ανοιχτό, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία σε άλλα θέματα που επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, Αθήνα και Άγκυρα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει τη θέση του από τη Λευκωσία, περιμένοντας την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, χωρίς να υποχωρήσει από τις εθνικές του αρχές, αλλά με προθυμία για διάλογο. Από την άλλη, ο Ερντογάν φαίνεται να αναζητά τον τρόπο να απομακρυνθεί από την εικόνα του προκλητικού ταραχοποιού, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει την επαναφορά της ιδέας της διχοτόμησης της Μεγαλονήσου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε πρόσφατα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προτάσεις της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σημειώνοντας την πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου στο εσωτερικό της χώρας για το εθνικό ζήτημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμβολική του παρουσία στις εκδηλώσεις μνήμης στη Λευκωσία, εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να παραμείνει διαιρεμένη μετά από πενήντα χρόνια από την τραγωδία του ’74. Εκφράζοντας ελπίδες για μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσκάλεσε τις δύο κοινότητες να εκμεταλλευτούν τη νέα ευκαιρία και να καθίσουν στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας