SPOTLIGHTS

«Τέλος χρόνου» για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου

«Τέλος χρόνου» για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΑΔΕ Σάββατο 27 Μαϊου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πότε θα δημοσιοποιηθεί η λίστα για οφειλές άνω των 150.000

Λήγει σήμερα η διορία για εξόφληση ή ρύθμιση οφειλών άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο. Τις επόμενες ημέρες -μεταξύ τέλος Ιουλίου και αρχών Αυγούστου- θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών από την ΑΑΔΕ.

Οι μεγαλοοφειλέτες έχουν διορία μέχρι και σήμερα για την τακτοποίηση των χρεών τους.

Λήγει η διορία για εξόφληση ήρυθμιση οφειλών Tην Τρίτη 9 Ιουλίου ξεκίνησε η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ σε όσους χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν εντός του επόμενου 15θημερου τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Όσοι δεν εξοφλήσουν εξ’ ολοκλήρου ή μερικώς -τόσο ώστε το χρέος να πέσει κάτω από τα 150.000 ευρώ -ή δεν προβούν σε ρύθμιση των χρεών τους μέχρι τις 24 Ιουλίου, θα δουν το όνομα τους δημοσιοποιημένο στη «μαύρη λίστα» των οφειλετών του Δημοσίου.

Δύο λίστες Οι λίστες που θα δημοσιοποιηθούν θα είναι δύο και συγκεκριμένα θα αφορούν:

Kύρια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και έχει περάσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 1 έτους από την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων από τα πληροφοριακά συστήματα.

Κύρια ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ για ποσό των 150.000 ευρώ και έχει περάσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 1 έτους από την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων από το ΚΕΑΟ.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών, προβλέπεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Πότε δημοσιοποιείται ένα όνομα Για να δημοσιοποιηθεί το όνομα ενός οφειλέτη θα πρέπει να χρωστάει (και να μην έχει ρυθμίσει) χωριστά είτε στην ΑΑΔΕ, είτε στον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ.

Επίσης, για να δημοσιοποιηθεί το όνομα κάποιου οφειλέτη, θα πρέπει οι οφειλές του, είτε προς την ΑΑΔΕ, είτε προς τον ΕΦΚΑ, όχι μόνο να υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και να μην έχουν ρυθμισθεί, αλλά και να βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από ένα έτος, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2023.

Αν κάποιος οφειλέτης, χρωστά αθροιστικά (ακόμα και αν δεν έχει ρυθμίσει), δηλαδή τόσο στην ΑΑΔΕ όσο και στον ΕΦΚΑ, πάνω από 150.000 ευρώ (κύρια οφειλή, χωρίς προσαυξήσεις) δεν θα δει το όνομα του δημοσιοποιημένο.

Επίσης, για να δημοσιοποιηθεί το όνομα κάποιου οφειλέτη, θα πρέπει οι οφειλές του, είτε προς την ΑΑΔΕ, είτε προς τον ΕΦΚΑ, όχι μόνο να υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και να μην έχουν ρυθμισθεί, αλλά και να βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από ένα έτος, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2023.

Ποιοι εξαιρούνται Εξαιρούνται της δημοσιοποίησης οι παρακάτω οφειλές:

οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής, οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου, οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα

πηγή:.economistas.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments