SPOTLIGHTS

Το μεγάλο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας: Έλλειψη 200.000 εργαζομένων και υστέρηση στην Παιδεία

Το μεγάλο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας: Έλλειψη 200.000 εργαζομένων και υστέρηση στην Παιδεία

Πηγή Φωτογραφίας: The EU and Greek flags flying over the Acropolis: testimony to the influence of international capital on the fate of individual countries. Photo by Angelos Tzortzinis (Bloomberg

Οι αιχμηρές διαπιστώσεις του διοικητή της ΤτΕ - Ο Κ. Χατζηδάκης καταγράφει τις προκλήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πολύ μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού κρούει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι, αν δεν καταβληθούν άμεσα προσπάθειες για να καλυφθούν οι περίπου 200.000 κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα, «το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο στο Επετειακό Τεύχος της Βουλής για τη Μεταπολίτευση, «μας λείπουν χέρια στις δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την οικοδομή. Αν δεν τα βρούμε άμεσα, θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα και στην οικονομία». «H πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τώρα τη μεγάλη πρόκληση», υποστηρίζει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Η συμπλήρωση 50 ετών της Μεταπολίτευσης αποτέλεσε την αφορμή για την τοποθέτηση τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και του διοικητή της ΤτΕ σε δύο βασικά ερωτήματα: «Τι δεν πετύχαμε ως χώρα στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης και γιατί» είναι το πρώτο ερώτημα, ενώ το δεύτερο αναφέρει: «Ποιους στόχους πρέπει να κατακτήσουμε τη νέα περίοδο που αρχίζει», στα δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο 80ό επετειακό τεύχος του περιοδικού της Βουλής, «επί του… περιστυλίου».

Οι βασικές θέσεις που διατυπώθηκαν έχουν ως εξής:

40 χρόνια για τη μείωση του χρέους στο 60% του ΑΕΠ Άλλα 40 χρόνια – και υπό την προϋπόθεση ότι σ’ αυτή την περίοδο θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα καταφέρνουμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως – θα χρειαστούν για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της και να επιστρέψει σε δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ήταν στις αρχές της Μεταπολίτευσης, το 1974, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναφερόμενος στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, ο κ. Στουρνάρας, εκτός από την άμεση ανάγκη να καλυφθεί το κενό των 200.000 θέσεων, θυμίζει ότι «στη δεκαετία του ’90, στη διαδικασία σύγκλισης προς την ΟΝΕ, οι ξένοι εργάτες ήταν αυτοί που κράτησαν τον πληθωρισμό στην Ελλάδα χαμηλό.

Εάν δεν είχαμε τους μετανάστες στον αγροτικό τομέα και στην οικοδομή, δεν θα επιτυγχάναμε τότε το κριτήριο του πληθωρισμού». Αναφερόμενος στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι «όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς είναι σημαντικές, αλλά, αν ήταν όμως να επιλέξω τρεις, θα επέλεγα πρώτα την Παιδεία, ως δεύτερη την Υγεία και ως τρίτη το Περιβάλλον. Κατά τη γνώμη μου, το βασικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η Παιδεία. Τα αποτελέσματα PISA (αξιολόγηση μαθητών) δεν είναι ενθαρρυντικά για τη χώρα μας. Επίσης, στον δείκτη του ΟΟΣΑ που αφορά τις δεξιότητες έχουμε τη χειρότερη θέση μετά την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολλούς πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων, ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει το 18,5% εξ αυτών ως πολίτες με πολύ περιορισμένες δεξιότητες. Μόνο η Τουρκία είναι χειρότερη από την Ελλάδα σε αυτόν τον δείκτη. Συνεπώς, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για μένα πρέπει να γίνει στην Παιδεία, και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες της, διότι από εκεί ξεκινούν όλα».

Προσπάθεια για σύγκλιση των εισοδημάτων «Δεν πρέπει ούτε λεπτό να σταματήσουμε την προσπάθεια να καταστήσουμε τη χώρα μας ακόμη πιο ανθεκτική στις σημερινές και στις αυριανές προκλήσεις. Ακόμη περισσότερο, οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε το γεγονός ότι διαθέτουμε πολιτική σταθερότητα μέχρι το 2027, προκειμένου να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι «η πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί για την επόμενη περίοδο τη μεγάλη πρόκληση, γι’ αυτό και η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο σχέδιο: Πρώτον, με μία σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που είναι το θεμέλιο κάθε προσπάθειας.

Δεύτερον, με πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Τρίτον, με την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τέταρτον, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Πέμπτον με την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας. Και, έκτον, με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Περισσότερα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, κυρίως στα επιδόματα, τη στεγαστική πολιτική και το δημογραφικό, στα οποία θα υπάρξουν ενισχύσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Γι’ αυτό, για παράδειγμα, επεξεργαζόμαστε παρεμβάσεις στην πολιτική επιδομάτων, έτσι ώστε – χωρίς, φυσικά, να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός- αυτά να κατευθύνονται σε αυτούς που πράγματι τα έχουν περισσότερο ανάγκη και να αντιμετωπιστούν προβλήματα κατάχρησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη στεγαστική της πολιτική, καθώς και την πολιτική της σχετικά με το δημογραφικό». Οι παθογένειες Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο, ο Κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι, «στο Δημόσιο οφείλουμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες. Το έχουμε ήδη κάνει στην Ολυμπιακή, στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ. Οφείλουμε να το κάνουμε και παντού αλλού, διότι το Δημόσιο δεν δημιουργήθηκε για να ταλαιπωρεί, αλλά για να εξυπηρετεί τον πολίτη. Γι’ αυτό και την τρέχουσα τετραετία εντείνουμε την προσπάθεια για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Φυσικά με ψηφιοποίηση. Η ψηφιοποίηση, όμως, δεν αρκεί. Γι’ αυτό μεταξύ των άλλων φέραμε και τον καινούργιο νόμο για τις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου με βάση καλές πρακτικές όπως π.χ. οι αλλαγές που έγιναν στη ΔΕΗ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments