Πολιτική

Φάμελλος: Να απαντήσει η κυβέρνηση στις αποκάλυψεις για τη σύμβαση συγχώνευσης Attica και Παγκρήτιας Τράπεζας

Φάμελλος: Να απαντήσει η κυβέρνηση στις αποκάλυψεις για τη σύμβαση συγχώνευσης Attica και Παγκρήτιας Τράπεζας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Φάμελλος: Να απαντήσει η κυβέρνηση στις αποκάλυψεις για τη σύμβαση συγχώνευσης Attica και Παγκρήτιας Τράπεζας

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ «πολλών, περισσότερων, πυλώνων»

Επίθεση στην κυβέρνηση για την «απαράδεκτη» διαδικασία νομοθέτησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συγχώνευση Attica και Παγκρήτιας Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά νομοσχέδια, με αποτέλεσμα να «υποβαθμίσει τη νομοθετική διαδικασία» και την ίδια τη Βουλή.

Πριν προχωρήσει στο σημερινό θέμα συζήτησης, ο Σ. Φάμελλος έκανε αναφορά και στην «εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα», απευθύνοντας σειρά ερωτημάτων στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και το τι συνέβη στην Κάσο, χαρακτηρίζοντας το «θετικό κλίμα» της Διακήρυξης των Αθηνών, «ξεκάθαρα ψευδεπίγραφο».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο 5ος πυλώνας είναι σημαντικός και για τον «πλουραλισμό» στην τραπεζική αγορά καθώς επηρεάζει τη «διαθεσιμότητα δανεισμού» και την εξυπηρέτηση της περιφέρειας αλλά και γιατί πρόκειται για λεφτά που έχουν βάλει οι πολίτες με πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως ενδιαφέρει την κοινωνία η αποκάλυψη που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Στέφανος Κασσελάκης ότι με αυτή τη συμφωνία δηλαδή το δημόσιο ζημιώνεται, καθώς ενώ θα δώσει περισσότερα κεφάλαια θα έχει τελικά μικρότερο ποσοστό από τους ιδιώτες. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να απαντήσει με «στρεψοδικίες», κάνοντας λόγο για «εκβιαστικά διλήμματα» που βάζει μπροστά η κυβέρνηση ότι δηλαδή «δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση πέραν της καταστροφής».

Στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν μπόρεσε να βρει μια λύση πιο ωφέλιμη για το δημόσιο, ενώ ζήτησε και «βεβαίωση βιωσιμότητας για το νέο σχήμα». Επίσης, τόνισε πως εάν το δημόσιο είχε μεγαλύτερο ποσοστό θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση των επιτοκίων προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των δανειοληπτών συνολικά.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί επιτίθενται συστημικά ΜΜΕ στον ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύει το θέμα, καθώς και να απαντήσει «για τις αθλιότητες του κ. Βορίδη στη σημερινή του επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που απαγορεύει με λάσπη το δικαίωμα της άποψης».

Εξάλλου σχετικά με τον πέμπτο πυλώνα, ο Σ. Φάμελλος τάχθηκε υπέρ «πολλών, περισσότερων, πυλώνων», τονίζοντας πως όπως είναι σήμερα τα πράγματα η αγορά είναι «ολιγοπωλιακή» με ευθύνη της κυβέρνησης και επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας έχει μιλήσει για «ολιγοπώλιο στον τραπεζικό τομέα και για έλλειψη ανταγωνισμού». Ωστόσο, επέκρινε τη συγκεκριμένη σύμβαση ότι είναι μακριά από αυτόν το στόχο.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα υπερκέρδη των τραπεζών, στη βάση της έκθεσης του Διοικητή ΤτΕ, στην οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων των τραπεζών από τόκους (+51,5% σε σχέση με το 2022), καθώς και αύξηση εσόδων από προμήθειες (+8,3%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments