Ελλάδα

Η Βιοστατιστική στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Βιοστατιστική στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 45ου Ετήσιου Συνεδρίου της Κλινικής Βιοστατιστικής (ISCB 45) στη Θεσσαλονίκη

Με τεράστια επιτυχία στέφθηκε το σημαντικότερο διεθνές γεγονός στο πεδίο της Κλινικής Βιοστατιστικής, το 45ο Ετήσιο Συνέδριο της Κλινικής Βιοστατιστικής (ISCB) το οποίο έλαβε χώρα από τις 21 έως 25 Ιουλίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα την ανάπτυξη μεθόδων και την πρακτική εφαρμογή της στατιστικής στην Ιατρική και τη Δημόσια Υγεία.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τα Τμήματα Ιατρικής του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ με την συνεργασία και άλλων τμημάτων του ΕΚΠΑ, καθώς και των ΟΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τους 643 σύνεδρους (194 εκ των οποίων φοιτητές) από 40 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο καλωσόρισε η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κα Βάνα Σύψα, η οποία ανέφερε ότι το πολυαναμενόμενο Συνέδριο αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στον χώρο της Κλινικής Βιοστατιστικής, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες δικτύωσης που παρέχει σε κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου αλλά και στους πολλούς φοιτητές και νέους επιστήμονες που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τις απαιτητικές εργασίες του Συνεδρίου.

Με τη σειρά της η Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Αθηνών  και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικού Προγράμματος του Συνεδρίου, κα Γιώτα Τουλούμη, περιέγραψε τη σημασία του Συνεδρίου μέσα από την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων: «το Συνέδριο συγκέντρωσε τα βλέμματα της επιστημονικής μας κοινότητας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υποβλήθηκαν 531 εργασίες σε 24 θεματικές της Κλινικής Βιοστατιστικής (με κυριότερες αυτές των κλινικών δοκιμών, των προγνωστικών δοκιμών και των αναλύσεων επιβίωσης), ενώ στο Συνέδριο έγιναν 160 προφορικές παρουσιάσεις, 274 παρουσιάσεις poster, συμπεριλήφθηκαν 2 μίνι συμπόσια και 1 ημέρα καριέρας για Βιοστατιστικολόγους» ανέφερε η κα Τουλούμη.

Την εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου χαιρέτησαν η Καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας  του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), κα Άννα-Μπεττίνα Χάιδιτς, η οποία έδωσε το λόγο στον  Πρόεδρο της Ιαρτικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Στέφανο Τριαρίδη ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «η βιοστατιστική είναι δομικό κομμάτι της ιατρικής και έχει γνωρίσει επιτυχίες τα τελευταία χρόνια καθώς οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να υποστηρίζεται από στοιχεία» και πρόσθεσε ότι «η κλινική πρακτική επηρεάζεται θετικά από τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Νίκος Αρκαδόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία του Συνεδρίου για τους φοιτητές και τους νέους επιστήμονες που έχουν μόνο να ωφεληθούν από τη συνύπαρξή τους με κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου.

Εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κου Στέλιου Αγγελούδη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης ο οποίος τόνισε τη σημασία της συγκέντρωσης διαπρεπών επιστημόνων στην Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Sir David Spiegelhalter από το Πανεπιστήμιο Cambridge, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της αξιόπιστης επικοινωνίας των στατιστικών δεδομένων, τονίζοντας τη σχέση μεταξύ αναλυτών, διαμορφωτών πολιτικής και δημοσιογράφων/ΜΜΕ, αναφερόμενος με παραδείγματα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες  τα πρωτοσέλιδα πως τα ΜΜΕ χειραγωγούν στατιστικές μελέτες για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, και κατέληξε ότι «δεν έχει αξία η επικοινωνία μίας μελέτης αν δεν έχει σημασία και αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο».

Ο δεύτερος κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Chris Holmes από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της βιοστατιστικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και τονίζοντας ζητήματα ηθικής αλλά και των αλλα΄γων που έχει πειφέριει στην ταχύτητα ανάλυσης των δεδομένων στις μέρες μας.

Σημειώνεται ότι η επιστημονική επιθεώρηση Biometrical Journal αφιέρωσε ειδική έκδοση για το 45ο Συνέδριο Κλινικής Βιοστατιστικής, με θέμα την αυξανόμενη διαθεσιμότητα μεγάλου όγκου δεδομένων και η ανάγκη σύνθεσής του, γεγονός που έχει οδηγήσει σε καινοτόμες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη.

Μέσα σε τέσσερις ημέρες καταιγιστικού επιστημονικού προγράμματος το Συνέδριο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του σε μεθόδους και τις πρακτικές εφαρμογές της βιοστατιστικής στην ιατρική και φαρμακευτική έρευνα, στις σύγχρονες προσαρμοστικές μεθόδους υλοποίησης κλινικών δοκιμών, στη χρήση των real world data εναλλακτικά ή συμπληρωματικά των κλινικών δοκιμών στην εποχή των Big Data.

Στις συνεδρίες συμμετείχαν, ερευνητές, όπως στατιστικοί, μαθηματικοί, μεθοδολόγοι και κλινικοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, εκπρόσωποι ρυθμιστικών αρχών, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (US Food and Drug Administration – FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency), καθώς και εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών

Συνολικά, η πόλη της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για τη συνάντηση των κορυφαίων επιστημόνων της Κλινικής Βιοστατιστικής. Μέσα από την άψογη διοργάνωση που τιμά τη χώρα μας, το Συνέδριο εκπλήρωσε όλους τους εκπεφρασμένους στόχους του: τη συμβολή στη συνεχή πρόοδο της Κλινικής Βιοστατιστικής σε παγκόσμια κλίμακα, την παροχή πληροφοριών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη δικτύωση των επιστημόνων του κλάδου και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και ειδικών από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Λίγα λόγια για τη Διεθνής Εταιρεία Κλινικής Βιοστατιστικής (ISCB)

Η Διεθνής Εταιρεία Κλινικής Βιοστατιστικής ιδρύθηκε το 1978 για να τονώσει την έρευνα σχετικά με τις αρχές και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό και την ανάλυση της κλινικής έρευνας και να αυξήσει τη συνάφεια της στατιστικής θεωρίας με τον πραγματικό κόσμο της κλινικής ιατρικής.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα που συμμερίζονται τους Στόχους της Εταιρείας. Τα μέλη του ISCB περιλαμβάνουν κλινικούς γιατρούς, στατιστικολόγους και μέλη άλλων ειδικοτήτων, όπως επιδημιολόγους, κλινικούς χημικούς και κλινικούς φαρμακολόγους, που εργάζονται ή ενδιαφέρονται για τον τομέα της κλινικής βιοστατιστικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments