Γεωπολιτικά

Η Ρωσία και το Ιράν ξεκινούν κοινή ναυτική άσκηση στην Κασπία Θάλασσα

Η Ρωσία και το Ιράν ξεκινούν κοινή ναυτική άσκηση στην Κασπία Θάλασσα

Πηγή Φωτογραφίας: Iranian soldiers take part in an annual military drill in the coast of the Gulf of Oman on December 30, 2022 [Iranian Army/Anadolu Agency]

Το Ιράν και η Ρωσία έχουν επεκτείνει τη στρατιωτική τους συνεργασία τα τελευταία χρόνια.

Το ιρανικό και το ρωσικό ναυτικό ξεκίνησαν κοινές ασκήσεις ναυτικής ασφάλειας στα χωρικά ύδατα του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα στις 22 Ιουλίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS .

«Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν τόσο ναυτικά πλοία όσο και ναυτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων Darafsh, Separ και Paykan, δύο ελικοπτέρων AB-212, του πλοίου Shahid Basir από το Ναυτικό του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), των επίλεκτων ενόπλων δυνάμεων του Ιράν», δήλωσε ο Ιρανός εκπρόσωπος για τις ασκήσεις, πλοίαρχος 1ου βαθμού Αμπάς Χασανί.

«Το ρωσικό πλοίο SB-45 εισήλθε πρόσφατα στα χωρικά ύδατα του Ιράν και θα λάβει μέρος στις ασκήσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Εκπρόσωποι των ναυτικών δυνάμεων των κρατών που συνορεύουν με την Κασπία Θάλασσα είναι παρόντες στις ναυτικές ασκήσεις ως παρατηρητές, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το πρώτο στάδιο των ασκήσεων πραγματοποιήθηκε με τις ναυτικές δυνάμεις του Ιράν και της Ρωσίας να εξασκούνται στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε εμπορικό πλοίο και στη διάσωση του πληρώματός του.

Τον Μάιο, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας ταξίαρχος Μοχαμάντ Ρεζά Αστιάνι συναντήθηκε με τους Ρώσους και Κινέζους ομολόγους του για να συζητήσουν τα σχέδια διεύρυνσης της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας της Τεχεράνης με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Στη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο Αστιανί ζήτησε την επέκταση της στρατιωτικής και αμυντικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας για να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και να αντιμετωπιστεί η μονομέρεια στον κόσμο, ανέφερε η Tasnim .

Το Ιράν συνέχισε επίσης τη θαλάσσια συνεργασία του με τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης, οι οποίες διεξάγουν μάχη με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από τον Νοέμβριο, οι δυνάμεις της Υεμένης, με επικεφαλής το κίνημα αντίστασης Ansarallah, έχουν προσπαθήσει να επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό στα πλοία που ταξιδεύουν μέσω των υδάτων της Υεμένης στο Μπαμπ αλ-Μαντέμπ κατ’ ευθείαν προς τα ισραηλινά λιμάνια της Μεσογείου.

Η Υεμένη έχει δηλώσει ότι οι δυνάμεις της αντιστέκονται στη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν στέλνοντας πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν ισραηλινά και δυτικά εμπορικά πλοία μέσω των στρατηγικών στενών. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου βομβάρδισαν πλοία της Υεμένης καθώς και στόχους στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Σαναά.

Πηγή: The Cradle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments