Γεωπολιτικά

Το Ιράκ αρχίζει να εισάγει τουρκική ηλεκτρική ενέργεια για να μετριάσει τις ελλείψεις

Το Ιράκ αρχίζει να εισάγει τουρκική ηλεκτρική ενέργεια για να μετριάσει τις ελλείψεις

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Το έργο, για το οποίο απαιτείται η κατασκευή του σταθμού Kisik στο Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης, είχε καθυστερήσει από το 2004 λόγω των πολλαπλών πολέμων και των ξένων επεμβάσεων που μαστίζουν τη χώρα.

Παρά τα τεράστια ενεργειακά του αποθέματα, το Ιράκ υποφέρει από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τη γειτονική Τουρκία στη βόρεια περιοχή της χώρας.

Η γραμμή μήκους 115 χιλιομέτρων θα μεταφέρει 300 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας στις επαρχίες Κιρκούκ, Σαλαχαντίν και Νινευή σε περιόδους αιχμής.

Το έργο, για το οποίο απαιτείται η κατασκευή του σταθμού Kisik στο Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης, είχε καθυστερήσει από το 2004 λόγω των πολλαπλών πολέμων και των ξένων επεμβάσεων που μαστίζουν τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Σουντανί «υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας μιας σύνδεσης που εκτείνεται στο τουρκικό δίκτυο και πέραν αυτού στην Ευρώπη, θεωρώντας την ως στρατηγική ενεργειακή επιλογή για το μέλλον», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Σουντανί εστιάζει στη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών του Ιράκ. Η χώρα συνεχίζει να υποφέρει από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω της ακραίας καλοκαιρινής ζέστης που μπορεί να φτάσει και τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Πολλοί Ιρακινοί υποφέρουν από το κλίμα, καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από ιδιωτικές γεννήτριες της γειτονιάς για να συμπληρώσουν την ασυνεχή παροχή του εθνικού δικτύου.

Παρά τα τεράστια πετρελαϊκά του αποθέματα, το Ιράκ βασίζεται στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το Ιράν για να καλύψει το 40% των ενεργειακών του αναγκών.

Ωστόσο, το Ιράκ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή αυτών των εισαγωγών λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιτρέπουν στο Ιράν να λαμβάνει πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ μόνο για την αγορά μη κυρωμένων αγαθών, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Ο Σουντανί επιδιώκει να συνδέσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ με εκείνα άλλων γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας, σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια. Επιδιώκει επίσης να κατασκευάσει εγκαταστάσεις για τη δέσμευση του ιρακινού φυσικού αερίου που σήμερα σπαταλιέται μέσω της καύσης στο πλαίσιο της διαδικασίας παραγωγής πετρελαίου.

Παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας, το Ιράκ δεν θα μπορέσει να εξαλείψει την εξάρτησή του από τις εισαγωγές ιρανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον οικονομικό εμπειρογνώμονα Μοχάμεντ αλ-Χασάνι. «Μιλάμε για τη λήψη 2.000 μεγαβάτ από το Ιράκ από αυτή τη σύνδεση με τις χώρες του Κόλπου, ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι περισσότερες από 10.000 μεγαβάτ», δήλωσε ο Χασάνι στο Shafaq News.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας έχουν βελτιωθεί πρόσφατα. Η Άγκυρα συμμετέχει επί του παρόντος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στις βόρειες κουρδικές περιοχές του Ιράκ σε συνεργασία με τη Βαγδάτη. Η Τουρκική Δημοκρατία ελπίζει να εξαλείψει τις βάσεις που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τις ορεινές περιοχές του Καντίλ και του Ντοχούκ ως εφαλτήριο για διασυνοριακές επιθέσεις κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Πηγή: The Cradle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments