Διεθνή

ΕΕ: Η Φον ντερ Λάιεν απέστειλε την επιστολή στα κράτη-μέλη για τα ονόματα των επιτρόπων

ΕΕ: Η Φον ντερ Λάιεν απέστειλε την επιστολή στα κράτη-μέλη για τα ονόματα των επιτρόπων

Πηγή Φωτογραφίας: EP Plenary session - Statement by the Candidate for the Presidency of the European Commission (2024-2029)//EUROKINISSI

H Φον ντερ Λάιεν ζητά από κάθε χώρα, όπως το 2019, να προτείνει έως τις 30/8 έναν άνδρα και μια γυναίκα, θέλοντας να διατηρήσει την ισορροπία στον αριθμό ανδρών–γυναικών που είχε διαμορφώσει στην προηγούμενη Επιτροπή

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε σήμερα στα κράτη-μέλη επιστολή με την οποία ζητά τις προτάσεις τους επί των επιτρόπων που θα στελεχώσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H Φον ντερ Λάιεν ζητά από κάθε χώρα, όπως το 2019, να προτείνει έως τις 30/8 έναν άνδρα και μια γυναίκα, θέλοντας να διατηρήσει την ισορροπία στον αριθμό ανδρών–γυναικών που είχε διαμορφώσει στην προηγούμενη Επιτροπή.

Χθες, μετά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες χώρες, θα προτείνει ένα πρόσωπο για την Κομισιόν και όχι δύο, έναν άνδρα και μια γυναίκα, όπως θα ήθελε η κυρία Φον ντερ Λάιεν.

«Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Κάθε χώρα εκπροσωπείται από έναν Επίτροπο στην Κομισιόν

Πριν τις θερινές, οικογενειακές της διακοπές, η Φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της Συμμαχίας να στείλουν τα ονόματα που προτείνουν για το νέο κολέγιο των Επιτρόπων, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του νωρίτερα το Politico, με κάθε χώρα να εκπροσωπείται από έναν.

Η Φον ντερ Λάιεν είναι η επιλογή της Γερμανίας, και την Εσθονία εκπροσωπεί η Κάγια Κάλας, που προαλείφεται για τη διαδοχή του Χοσέπ Μπορέλ ως ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Η Φον ντερ Λάιεν έχει ζητήσει από κάθε κράτος-μέλος να προτείνει δύο ονόματα -έναν άνδρα και μία γυναίκα-, εξαιρουμένων των επιτρόπων, που θα παραμείνουν στη θέση τους.

Ποιοι επίτροποι θα παραμείνουν στο επιτελείο της Φον ντερ Λάιεν

Θέλοντας να αποφύγουν τις εσωτερικές κόντρες, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προτίμησαν να διατηρήσουν τον ίδιο επίτροπο, ελπίζοντας παράλληλα ότι με την εμπειρία και τις προσωπικές σχέσεις που έχουν καλλιεργήσει ως τώρα με τη Φον ντερ Λάιεν, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται, σύμφωνα πάντα με το Politico, ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόσφκις και ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς και πιθανώς και η Κροάτισσα Ντουμπράβκα Σουίτσα, αν και δεν την έχει ακόμη προτείνει επισήμως η κυβέρνηση της χώρας της.

Ο Ολλανδός επίτροπος Βόπκε Χέκστρα εντάχθηκε στην Κομισιόν τον περασμένο Οκτώβριο στη θέση του Φραντς Τίμερμανς και θα παραμείνει στο επιτελείο της Φον ντερ Λάειν για άλλη μια πενταετία, μολονότι το κόμμα του δεν συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν κατά πόσον η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί και πάλι από τον Τιερί Μπρετόν και η Ελλάδα από τον Μαργαρίτη Σχοινά, αν και, όπως σημειώνει το Politico, στην περίπτωση της χώρας μας ακούγονται και τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ποια είναι τα νέα ονόματα;

Αρκετές χώρες είχαν ήδη αρχίσει να προτείνει ονόματα πριν καλά-καλά στείλει η Φον ντερ Λάιεν το επίσημο αίτημά της. Η Ισπανία εποφθαλμιά το χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια και το κλίμα για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα. Η Σουηδία στέλνει την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζέσικα Ρόσγουελ, η Φινλανδία την ευρωβουλευτή Χένα Βιρκούνεν, η Σλοβενία τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τομάζ Βέσελ, η Ιρλανδία τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Μακ Γκραθ και η Τσεχική Δημοκρατία πρότεινε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σίκελα.

Άλλες χώρες ετοιμάζονται να προτείνουν τους δικούς τους υποψηφίους τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ουδεμία μέχρι στιγμής έχει προτείνει δημοσίως δημόσια δύο υποψηφίους, όπως έχει ζητηθεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν, ωστόσο, ότι η Φον ντερ Λάιεν οραματίζεται μια νέα Κομισιόν με ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.

Σε κάποιες περιπτώσεις, θα υπάρξουν παρασκηνιακά παζάρια αναφορικά με τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια προτού βγει κάτι επίσημο, προκειμένου να μην πληγεί το κύρος ενός υποψηφίου που ενδέχεται να απορριφθεί. Σε άλλες διαγκωνίζονται πολιτικοί στο εσωτερικό χωρών για το χρίσμα, όπως στην περίπτωση της Λιθουνίας, όπου κοντράρονται πρόεδρος και πρωθυπουργός για τον υποψήφιο επίτροπο της χώρας. Η επιλογή υποψηφίου περιπλέκεται στο μεταξύ σε χώρες όπως η Βουλγαρία και το Βέλγιο όπου καταβάλλονται προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δείτε το χάρτη με τα ονόματα ανά χώρα, σύμφωνα με το Politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments