Διεθνή

Ιαπωνία: Aύξηση των αλλοδαπών μονίμων κατοίκων, μείωση των Ιαπώνων

Ιαπωνία: Aύξηση των αλλοδαπών μονίμων κατοίκων, μείωση των Ιαπώνων

Πηγή Φωτογραφίας: The Shinjuku district of Tokyo at night. Anthony Shaw/Adobe Stock

Την 1η Ιανουαρίου, η Ιαπωνία μετρούσε 3,32 εκατ. ξένους μόνιμους κατοίκους.

Ο αριθμός των αλλοδαπών οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Ιαπωνία έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα κι αποκάλυψαν επίσης τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση των Ιαπώνων κατοίκων που έχει καταγραφεί ποτέ.

Με ποσοστό γεννητικότητας χρονίως χαμηλό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ιαπωνία έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, πίσω μόνο από το Μονακό.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα έχει ανακοινώσει πολιτικές που ελπίζει πως θα φέρουν αύξηση των γεννήσεων, καθώς προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται πλέον «στο όριο» των δυνατοτήτων «να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως κοινωνία».

Η κυβέρνησή του αναθεώρησε εξάλλου τις πολιτικές της χώρας ως προς τη μετανάστευση, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η εγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων στο αρχιπέλαγος.

Την 1η Ιανουαρίου, η Ιαπωνία μετρούσε 3,32 εκατ. ξένους μόνιμους κατοίκους.

Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 11% σε ετήσια βάση κι αποτελεί ρεκόρ αφότου άρχισε να συγκεντρώνει δεδομένα το υπουργείο Εσωτερικών, το 2013.

Οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι αποτελούν πλέον το 2,7% του πληθυσμού της Ιαπωνίας, που φθάνει συνολικά τους 124,9 εκατ. ανθρώπους.

Μέσα ενημέρωσης της χώρας αποδίδουν την αύξηση των ξένων στην άρση των αυστηρών περιορισμών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που επέτρεψε την επιστροφή φοιτητών και ξένων εργαζομένων, συχνά στο πλαίσιο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

ADVERTISEMENT Ο αριθμός των Ιαπώνων που ζουν μόνιμα στη χώρα μειώθηκε σε 121,6 εκατ. την 1η Ιανουαρίου, δείχνουν τα επίσημα δεδομένα, με άλλα λόγια κατά 861.237 σε σύγκριση με το 2023. Πρόκειται για τη 15η συναπτή μείωσή του σε ετήσια βάση – και τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments