Γεωπολιτικά

Κύμα αγανάκτησης κατά του Νετανιάχου από τις οικογένειες των ομήρων

Κύμα αγανάκτησης κατά του Νετανιάχου από τις οικογένειες των ομήρων

Πηγή Φωτογραφίας: Από την κινητοποίηση έξω από το ΔΠΔ κατά την εκδίκαση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ | AP Photo/Nardus Engelbrecht, File

«Yπάρχει μεγάλη απογοήτευση για την ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς οι οικογένειες των ομήρων, οι οποίοι κρατούνται από τη Χαμάς ,περιέγραψαν την ομιλία του ως «πολιτικό θέατρο», ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει ένα κύμα αγανάκτησης μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο, καθώς οι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς τον κατηγορούν για «περιοδεία δημοσίων σχέσεων» στην Ουάσιγκτον και «πολιτικό θέατρο», γράφουν οι Times of Israel.

«Yπάρχει μεγάλη απογοήτευση για την ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς οι οικογένειες των ομήρων, οι οποίοι κρατούνται από τη Χαμάς ,περιέγραψαν την ομιλία του ως «πολιτικό θέατρο», ανέφεραν άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Χωρίς ένα τέλος στη Γάζα και μακριά από την πραγματικότητα, η ευγλωττία του Νετανιάχου δεν θα υποστηρίξει το Ισραήλ», σημειώνει η Haaretz και προσθέτει: «Αν η μοίρα των ομήρων ήταν τόσο επείγουσα για τον Νετανιάχου, όπως ισχυρίζεται, δεν θα καθυστερούσε ξανά την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κατάρ», σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα και προσθέτει: «Ο Ντετανιάχου μίλησε με λαμπερά λόγια για το ανθεκτικό, καινοτόμο και δημοκρατικό μας Ισραήλ. Αλλά πίσω στην πατρίδα, οι έφεδροι μαραίνονται υπό την πίεση, σε πολλές περιπτώσεις, διανύοντας πάνω από 250 ημέρες στρατιωτικής θητείας. Ενα βάρος που επιδεινώθηκε επειδή αρνήθηκε να απαιτήσει στρατιωτική ή οποιαδήποτε εθνική υπηρεσία για μεγάλο μέρος της κοινότητας Χαρεντί (υπερ-Ορθόδοξοι Εβραίοι). Χωρίς τα υπερ-ορθόδοξα κόμματα, όμως ο Νετανιάχου δεν έχει φυσικά, κυβερνητικό συνασπισμό», σημειώνει η Haaretz.

Έντονη κριτική στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, έντονη κριτική κατά του Νετανιάχου ασκείται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο. Ακόμη και η μετριοπαθής, πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, κατηγόρησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι απέτυχε να παρουσιάσει νέες λύσεις ή ένα νέο μονοπάτι» για το τέλος του πολέμου. «Αυτή ήταν μακράν η χειρότερη παρουσία ενός ξένου αξιωματούχου, που είχε το προνόμιο να απευθυνθεί στο Κογκρέσο» τόνισε η Πελόζι. «Πολλοί από εμάς που αγαπάμε το Ισραήλ αφιερώσαμε χρόνο σήμερα ακούγοντας Ισραηλινούς πολίτες των οποίων οι οικογένειες έχουν υποφέρει ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης και των απαγωγών της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Αυτές οι οικογένειες ζητούν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα δώσει τη δυνατότητα στους ομήρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους – και ελπίζουμε ο Πρωθυπουργός να αφιερώσει τον χρόνο του για την επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε η Δημοκρατική βουλευτής.

Τέταρτη ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού ήταν η τέταρτη στο Κογκρέσο –μία περισσότερη από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Περίπου 100 από τους 212 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και 27 γερουσιαστές από τους 51 είχαν πει πώς δεν θα είναι παρόντες στην ομιλία Νετανιάχου.

Στην ομιλία του, που χειροκροτήθηκε κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές, ο Νετανιάχου δεν ανακοίνωσε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων, σε αντίθεση με τις ελπίδες των συγγενών των 115 ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισλαμιστική Χαμάς τον κατηγόρησε επίσης, ότι είπε ψέματα. «Οι συζητήσεις του Νετανιάχου για αυξανόμενες προσπάθειες επιστροφής των ομήρων είναι ένα κραυγαλέο ψέμα, που παραπλανούν την ισραηλινή, την αμερικανική και τη διεθνή κοινή γνώμη», ανέφερε η παλαιστινιακή οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίστηκε για άλλη μια φορά- επισήμως τουλάχιστον-αισιόδοξη ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην «τελική φάση», σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ. «Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, να φέρω όλους τους ομήρους στο σπίτι και να φέρω ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Πριν και κατά τη διάρκεια της ομιλίας Νετανιάχου στο Κογκρέσο, χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν έξω από το Καπιτώλιο, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, να σταματήσει εντελώς τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ. Έξι συγγενείς ισραηλινών ομήρων που παρακολούθησαν την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο συνελήφθησαν από την αστυνομία του Καπιτωλίου και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Ανάμεσά τους, η Κάρμιτ Πάλτι Κατζίρ, της οποίας ο πατέρας και ο αδερφός της δολοφονήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου από τους τρομοκράτες της Χαμάς και η μητέρα της απήχθη. Η Κάρμιτ συνελήφθη από την αστυνομία του Καπιτωλίου επειδή φορούσε ένα μπλουζάκι που καλούσε τον Νετανιάχου σε κατάπαυση του πυρός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments