Διεθνή

Σαρώνει την νοτιοανατολική Ασία ο τυφώνας Γκέμι – βυθίστηκαν τάνκερ και φορτηγό πλοίο

Σαρώνει την νοτιοανατολική Ασία ο τυφώνας Γκέμι – βυθίστηκαν τάνκερ και φορτηγό πλοίο

Πηγή Φωτογραφίας: Super Typhoon Neoguri, located south-southwest of Kadena Air Base, Okinawa, has tracked northwestward at 10 knots with maximum significant wave heights near 40 feet. Kadena Air Base is preparing for a significant impact from the storm, the most powerful typhoon to hit the island in 15 years. This image was taken by MTSAT-2 on July 7, 2014. Photographer: NOAA/MTSat via Corbis

Ο Γκέμι έφθασε στην Ταϊβάν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 7 μμ την Τετάρτη ώρα Ελλάδας), στις βορειοανατολικές ακτές, στην κομητεία Γιλάν. Ηταν ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε τη νήσο τα τελευταία οκτώ χρόνια και συνοδευόταν από ανέμους με ταχύτητα έως 230 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊβάν. Το πρωί της Πέμπτης βρισκόταν πλέον στο στενό της Ταϊβάν και κατευθυνόταν στη Φουτζού, στην επαρχία Φουτζιάν της ηπειρωτικής Κίνας. Ο τυφώνας προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης, η οποία έπληξε κάπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.

Ο τυφώνας Γκέμι πέρασε από τη βόρεια Ταϊβάν την Πέμπτη, αφήνοντας πίσω του δυο νεκρούς, εκτεταμένες πλημμύρες και προκαλώντας ναυάγιο φορτηγού πλοίου στα ανοικτά, προτού κατευθυνθεί στην ηπειρωτική Κίνα, όπου αναμένεται να φέρει καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Προηγουμένως, είχε χτυπήσει τις Φιλιππίνες, όπου προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων καθώς και τη βύθιση ενός τάνκερ και τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδας. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 266 τραυματίστηκαν εξαιτίας του τυφώνα, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ταϊβάν Φορτηγό πλοίο υπό σημαία Τανζανίας με εννεαμελές πλήρωμα, υπηκόους της Μιανμάρ, βυθίστηκε ανοικτά της Καοσιούγκ, λιμάνι στη νότια Ταϊβάν, και δεν είχε υπάρξει έκτοτε επικοινωνία με τους ναυτικούς. Βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο Γκέμι έφθασε στην Ταϊβάν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 7 μμ την Τετάρτη ώρα Ελλάδας), στις βορειοανατολικές ακτές, στην κομητεία Γιλάν. Ηταν ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε τη νήσο τα τελευταία οκτώ χρόνια και συνοδευόταν από ανέμους με ταχύτητα έως 230 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊβάν. Το πρωί της Πέμπτης βρισκόταν πλέον στο στενό της Ταϊβάν και κατευθυνόταν στη Φουτζού, στην επαρχία Φουτζιάν της ηπειρωτικής Κίνας. Ο τυφώνας προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης, η οποία έπληξε κάπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, γραφεία, σχολεία και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους οι χρηματαγορές, παρέμεναν εκτός λειτουργίας . Τα περισσότερα τρένα θα κυκλοφορούσαν μετά το μεσημέρι. ενώ όλες οι πτήσεις εσωτερικού και 185 πτήσεις προς και από διεθνή αεροδρόμια ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν.

Στην Κίνα, όπου αναμένεται ο Γκέμι να πλήξει με καταρρακτώδεις βροχές την επαρχία Φουτζιάν εντός της ημέρας, προτού κινηθεί προς βορρά και σταδιακά εξασθενίσει πάνω από το έδαφος τις επόμενες ώρες, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τις εστίες τους κάπου 150.000 άνθρωποι. Βυθίστηκε τάνκερ στις Φιλιππίνες Δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Φιλιππίνων που μετέφερε 1,4 εκατομμύριο λίτρα πετρελαίου ανατράπηκε και βυθίστηκε ανοικτά της Μανίλας, ανακοίνωσαν οι αρχές, που προσπαθούν να περιορίσουν την επαπειλούμενη διαρροή του φορτίου του. «Μπορέσαμε να διασώσουμε τα 16 από τα 17 μέλη του πληρώματος, το ένα αγνοείται», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χάιμε Μπαουτίστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ισχυροί άνεμοι και ψηλά κύματα δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων, πρόσθεσε. Το ναυάγιο έγινε νωρίς σήμερα περίπου επτά χιλιόμετρα από τη Λιμάι, απέναντι στην πρωτεύουσα στον Κόλπο της Μανίλας. Το πλοίο «Terra Nova», «αναποδογύρισε» και κατέληξε να «βυθιστεί», ανέφερε το λιμενικό σώμα των Φιλιππίνων. Η ίδια πηγή ανέφερε πως διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί αν οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν ρόλο. Έχει εντοπιστεί πετρελαιοκηλίδα ήδη και προσωπικό αρμόδιο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κινητοποιείται για να την περιορίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Μπαουτίστα. Όμως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να στείλουμε» συνεργεία, εξαιτίας «των ισχυρών ανέμων και των ψηλών κυμάτων», επέμεινε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments