Nέα της αγοράς

Στο “κόκκινο” τα ευρωχρηματιστήρια, με το βλέμμα σε ευρω-τράπεζες και αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς

Στο “κόκκινο” τα ευρωχρηματιστήρια, με το βλέμμα σε ευρω-τράπεζες και αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Ο γερμανικός DAX "χάνει" 0,90%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,63%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,42%.

Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου αρχίζει να μπαίνει στο κυρίως μέρος της.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,75%, με όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη να υποχωρούν. Οι μετοχές των ειδών οικιακής χρήσης υποχωρούν κατά 1,87%, ηγούμενες των απωλειών, ενώ οι τεχνολογικές καταγράφουν απώλειες 1,07%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, υποχωρεί ισχυρά κατά 1,24%.

Ο γερμανικός DAX “χάνει” 0,90%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,63%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,42%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,19%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,25%.

Η Deutsche Bank, η UniCredit, η BNP Paribas και η Banco Santander είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα την Τετάρτη, μαζί με τις Easyjet, Iberdrola και Orange.

Η Deutsche Bank, ειδικότερα, διέκοψε την Τετάρτη ένα σερί κερδών 15 τριμήνων, με μια ζημιά, πάντως, μικρότερη του αναμενόμενου, καθώς έλαβε προβλέψεις για μια συνεχιζόμενη αγωγή σχετικά με τον βραχίονά της, Postbank.

Η καθαρή ζημία που αναλογεί στους μετόχους ήταν 143 εκατ. ευρώ (155,1 εκατ. δολάρια), έναντι εκτιμήσεων σε δημοσκόπηση της LSEG μεταξύ αναλυτών που προέβλεπαν ζημιά 145 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας είχε προηγουμένως επισημάνει ότι θα επρόκειτο για δύσκολο το τρίμηνο λόγω της πρόβλεψης Postbank, η οποία επιβεβαίωσε την Τετάρτη θα ανέλθει σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροχρόνια αγωγή των επενδυτών ισχυρίζεται ότι η Deutsche Bank πλήρωσε ανεπαρκές ποσό προκειμένου να αναλάβει τον κολοσσό λιανικής τραπεζικής το 2010.

Καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη παρουσίασε η γαλλική BNP Paribas την Τετάρτη, αφού τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική εκτινάχθηκαν χάρη στην άνοδο των συναλλαγών μετοχών, αντισταθμίζοντας την απότομη πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους στη γαλλική λιανική τραπεζική της δραστηριότητα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης σε χρηματιστηριακή αξία δήλωσε ότι τα καθαρά της κέρδη β΄ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ (3,69 δισεκατομμύρια δολάρια), υπερβαίνοντας τον μέσο όρο των 2,91 δισεκατομμυρίων ευρώ 16 εκτιμήσεων αναλυτών.

Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν περίπου 8%, στα 12,3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των 11,9 δισ. ευρώ.

Η ιταλική τράπεζα UniCredit ανακοίνωσε την Τετάρτη καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη β’ τριμήνου, ενώ δήλωσε ότι αγοράζει μια βελγική ψηφιακή τράπεζα με τη δική της πλατφόρμα πληροφορικής που βασίζεται στο cloud έναντι 370 εκατομμυρίων ευρώ (401 εκατ. δολ.).

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων, εντός της ημέρας πρόκειται να δημοσιευτούν στοιχεία των δεικτών PMI στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη ζώνη του ευρώ. Αναμένονται επίσης οι τελευταίες πληροφορίες καταναλωτικής εμπιστοσύνης από τη Γερμανία.

Η ισπανική Banco Santander ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου της αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση χάρη στις σταθερές επιδόσεις της λιανικής τραπεζικής της στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις κύριες αγορές της στην Ισπανία, αλλά και στη Βραζιλία.

Η Santander βασίστηκε στη Λατινική Αμερική στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες, ωστόσο οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη επωφελήθηκαν επίσης από υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης από άποψη κεφαλαιοποίησης κατέγραψε τριμηνιαία καθαρά κέρδη 3,21 δισ. ευρώ (3,48 δισ. δολάρια), κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Santander ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο με δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων – μέτρο κερδοφορίας – 15,9%, από 14,5% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών Nasdaq κινούνται επίσης πτωτικά, αφού οι εταιρείες τεχνολογίας Alphabet και Tesla με μεγάλη κεφαλαιοποίηση ανακοίνωσαν αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).

Τα αποτελέσματα εσόδων και κερδών της μητρικής εταιρείας Google Alphabet ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά η εταιρεία έχασε τις προβλέψεις για τα διαφημιστικά έσοδα του YouTube.

Εν τω μεταξύ, η Tesla ανέφερε πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς τα έσοδα από τα αυτοκίνητα μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments