Nέα της αγοράς

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια άμυνας στις τραπεζικές πιέσεις

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια άμυνας στις τραπεζικές πιέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.471,4 μονάδες με πτώση 0,6% και τον τζίρο στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 13 εκατ. τεμάχια.

Να περιορίσει σε ελεγχόμενα επίπεδα τις πιέσεις που ασκεί ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί η αγορά της Αθήνας, εν μέσω γενικότερα πτωτικού κλίματος διεθνώς έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Alphabet και Tesla.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.471,4 μονάδες με πτώση 0,6% και τον τζίρο στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 13 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της πτώσης με απώλειες 1,3% στις 1.327 μονάδες, ο FTSE υποχωρεί στις 3.593 μονάδες με -0,7%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που βρίσκεται στις 2.320 μονάδες με -0,55%.

Η αγορά χτες έδειξε ήδη από χτες να μένει από δυνάμεις, μετά το ανοδικό τριήμερο που έφερε εκ νέου τον ΓΔ σε απόσταση βολής από το ορόσημο των 1.500 μονάδων, ωστόσο σήμερα παραδίδεται πιο εύκολα στις διορθωτικές διαθέσεις δεδομένου του αρνητικού κλίματος που επικρατεί διεθνώς έπειτα από τους προβληματισμούς που έφεραν με τα μεγέθη τους τα δύο πρώτα τεχνολογικά μεγαθήρια της Wall Street που έκαναν ανακοινώσεις δεύτερου τριμήνου.

Η μεν Alphabet κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων σε γενικές γραμμές (κέρδη, τζίρος) αλλά με διαφημιστικά έσοδα κατώτερα των προσδοκιών στο Youtube και βλέπει τη μετοχή της να σημειώνει απώλειες άνω του 2%, ενώ η Tesla έχασε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της με τα προσαρμοσμένα περιθώρια της να υποχωρούν σε χαμηλό 3ετίας και πραγματοποιεί βουτιά 8%.

Το αρνητικό κλίμα μεταδόθηκε από νωρίς τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, με τα χρηματιστηριακά ταμπλό της δεύτερης να επιβαρύνονται στην πορεία από τις ισχυρές απώλειες περί του 4% των Deutsche Bank και LVMH μετά τα δικά τους κατώτερα των προσδοκιών μεγέθη.

Οι κινήσεις στα ταμπλό Όπως προαναφέρθηκε οι πιέσεις εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο, με τις τέσσερις συστημικές να κινούνται όλες έντονα πτωτικά με απώλειες άνω και του 2% πλέον.

Συγκεκριμένα, η Πειραιώς κινείται στο -2,2%, η Eurobank στο -2%, η Alpha στο -1,7% και η Εθνική στο -1,5%.

Γενικότερα πάντως οι θετικές τοποθετήσεις για τον κλάδο συνεχίζονται, με την Euroxx να δίνει σήμερα σύσταση overweight για τις μετοχές τους προβλέποντας άνοδο έως 38% στο ταμπλό.

Να δώσουν κάποια στηρίγματα επιχειρούν οι Jumbo στο +2,1% και ο Τιτάνας στο +1,3% αλλά έχουν δίπλα τους σε θετικό πρόσημο στον 25άρη μονό τις Metlen και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αυτό με οριακά κέρδη.

Πέρα από τις τράπεζες ισχυρές πιέσεις δέχεται η ΔΕΗ στο -1,9%, ο ΟΤΕ στο -1,5%, ο ΟΠΑΠ στο -1,2%.

Με μικρότερο τζίρο η Elvalhalcor πραγματοποιεί βουτιά 2,3%, ενώ Λάμδα, Cenergy, ΕΛΠΕ και Motor Oil κινούνται στην περιοχή του -0,7% με -0,8%.

Στα χαμηλότερα στρώματα, κόντρα στο κλίμα της ημέρας η Quest σημειώνει κέρδη 1,1% και η Attica Bank ενισχύεται κατά 2,8%.

Υπό τον έλεγχο των πωλητών είναι και ευρύτεροι συσχετισμοί στο ταμπλό, όπου 81 τίτλοι κινούνται πτωτικά έναντι μόλις 35 ανοδικών.

Η εικόνα διεθνώς Η Wall Street έχασε χτες για λίγο το πρόσημο με την προθεσμιακή αγορά σήμερα να συνεχίζει πλέον αισθητά χαμηλότερα, με “βαρίδια” τις Alphabet και Tesla.

Ο Dow Jones στο -0,4%, ο S&P 500 στο -0,7% και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq στο -1,1%.

Στην Ευρώπη οι δείκτες κινούνται σταθερά αρνητικά αλλά περιορίζουν πλέον σε ένα βαθμό τις απώλειες, ο γερμανικός DAX κινείται στο -0,5%, ο βρετανικός FTSE στο -0,05%, ο γαλλικός CAC 40 στο – 0,9% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -0,6%.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές είναι η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,241% και του γερμανικού στο 2,444%, με τον ελληνικό τίτλο στο 3,427%.

Τέλος, σταθεροποιητικές τάσεις δείχνει το πετρέλαιο, με το Brent στα 81,7 δολ. το βαρέλι και το WTI στα 77,7 δολ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments