Πολιτική

Η Κομισιόν καταρρίπτει το μύθο της αυταρχικής δημοκρατίας

Η Κομισιόν καταρρίπτει το μύθο της αυταρχικής δημοκρατίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Μύθευμα τα περί ελλειμματικού κράτους δικαίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν.

“Η έκθεση για το Κράτους Δικαίου εντάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες της ΕΕ με τις λιγότερες συστάσεις σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα μια αυταρχική δημοκρατία» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης, την ίδια ώρα, που στις Βρυξέλλες η Κομισιόν έδινε στη δημοσιότητα την έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα το 2024.

Μετά από μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπιζε κριτική για το κράτος δικαίου, το Μέγαρο Μαξίμου τώρα παραπέμπει σε μια θετική έκθεση. Η Ελλάδα καταγράφει υψηλές επιδόσεις και παρουσιάζει πρόοδο σε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής. Επίσης, οι αλλαγές στον τομέα της δικαιοσύνης, όπως η νομοθετική παρέμβαση για τη συμμετοχή της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της, θεωρούνται εμβληματικές και σημαντικές προόδους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας απονομής της. Αυτό έχει επιτευχθεί μέσω της αναθεώρησης του Δικαστικού Χάρτη και του Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με την προτεραιότητα που δίνεται στην αξιοποίηση του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου.

Επιπλέον, παρατηρείται πρόοδος στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς με συγκεκριμένο και μετρήσιμο τρόπο, μετά την ενίσχυση των νομικών διατάξεων για την ποινική ευθύνη νομικών προσώπων και τη δωροδοκία. Επίσης, αναγνωρίζεται η αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, η οποία επιτρέπει τους ελέγχους και τα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στις διαδικασίες δημοσίων προμηθειών.

Επίσης, προτείνεται η βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας με την αύξηση του χρόνου δημόσιας διαβούλευσης και τη μείωση των τροπολογιών. Παράλληλα, προτείνεται η βελτίωση της συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω της εγκαθίδρυσης δομημένου διαλόγου που θα οδηγήσει σε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της δραστηριότητάς τους.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το 2024, η Ελλάδα λαμβάνει τέσσερις συστάσεις, και η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στους υψηλότερους μέσους όρους της ΕΕ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, άλλες 18 χώρες μέλη λαμβάνουν περισσότερες συστάσεις από την Ελλάδα στη φετινή έκθεση, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ιταλίας. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα εμφανίζει βελτίωση, όπως και το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Κροατία.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Έκθεση περιλαμβάνει συστάσεις και παρατηρήσεις που αποτελούν έναν οδηγό προτεραιοποίησης των παρεμβάσεων σε διάφορους τομείς πολιτικής. Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί μια διυπουργική Task Force με τη συμμετοχή όλων των σχετικών υπουργείων, προκειμένου να προωθηθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες μέσω του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Κυβέρνησης.

Για δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης «για περισσότερη διαφάνεια, ευελιξία του κράτους, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και προστασία της ελευθερίας του Τύπου», έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments