Πώς ερμηνεύει η Ελλάδα τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας
Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Οι πρόσφατες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει αναταραχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η άκαμπτη στάση στο Κυπριακό, οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια “τουρκική” μειονότητα στη Δυτική Θράκη και η προσπάθεια πρόκλησης έντασης κοντά στην Κάσο αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της πλάνο.
Ουσιαστικά σε μία χρονική συγκυρία που υπάρχει έντονη κινητικότητα για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να στείλει μήνυμα πως εμμένει στην αδιάλλακτη στάση του. Ταυτόχρονα με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο υιοθετεί εκ νέου μια ρητορική έντασης, ανοίγοντας το ένα θέμα μετά το άλλο. Ωστόσο, φαίνεται πως ταυτόχρονα επιθυμεί να διατηρήσει γέφυρες επικοινωνίας, καθώς δεν θέλει να δημιουργήσει νέα προβλήματα στη σχέση του με τη Δύση.
Να σημειωθεί ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο, όπως φάνηκε από τις εξελίξεις στην περιοχή κοντά στην Κάσο, όπου η ένταση αποκλιμακώθηκε. Να υπενθυμιστεί ότι το ιταλικό πλοίο Levoli Relume πραγματοποιούσε έρευνα για υποβρύχια καλώδια κοντά στην Κάσο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η παρουσία πολεμικών πλοίων του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή, κατά τη διέλευση του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, οδήγησε στην αντίδραση και των ελληνικών πολεμικών πλοίων. Τελικά, το ιταλικό πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνα και αναχώρησε για το Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αντικατάσταση του πληρώματος.
Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε να ανοίγει θέματα σε δηλώσεις του, αποκαλώντας τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης “τουρκική” και επιμένοντας στην αδιάλλακτη στάση του στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή, ισχυρίστηκε πως ήταν “ειρηνευτική επιχείρηση”.
Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι “τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας”. Πρόσθεσαν επίσης ότι “ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση”.
Σύμφωνα με τις πηγές, η διατήρηση της τωρινής κατάστασης στην Κύπρο, με το ένα τρίτο του νησιού υπό κατοχή και τη δημιουργία δύο κρατών, δεν θεωρούνται κατάλληλες λύσεις. Αντίθετα, επιμένουν στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες προβλέπουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Επιπλέον, υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού.
Στην Αθήνα παρακολουθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ενώ διατηρούν σαφείς τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας. Στόχος είναι η διατήρηση ανοιχτών καναλιών επικοινωνίας, αλλά χωρίς συζητήσεις για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, επικεντρώνονται σε θέματα συνεργασίας που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, όπως η οικονομία και το περιβάλλον. Επιπλέον, επιδιώκεται η συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης, όπου παρατηρείται σημαντική μείωση ροών.
Παραμένει αβέβαιο το πώς θα εξελιχθεί η στάση του τουρκικού προέδρου στο μέλλον. Σχεδιάζεται ένα επόμενο ραντεβού των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά παραμένει αμφίβολο εάν η συζήτηση θα επεκταθεί σε πιο σοβαρά θέματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας