Πολιτική

Σε νέα έξαρση η προκλητικότητα της Άγκυρας

Σε νέα έξαρση η προκλητικότητα της Άγκυρας

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως το γεγονός ότι η Ελλάδα επιμένει και διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου, δεν σημαίνει επ’ ουδενί υποχώρηση.

“Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε σπιθαμή από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», διαμηνύει η Αθήνα προς την Άγκυρα, η οποία με χρονικό ορόσημο την μαύρη επέτειο των πενήντα χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, «θυμήθηκε» εκ νέου την τακτική των προκλήσεων σε λεκτικό επίπεδο αλλά και επί του πεδίου, χωρίς την ένταση ωστόσο του παρελθόντος.

Ακόμη πριν λυθεί εντελώς η μίνι κρίση μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, το ιταλικό ερευνητικό σκάφος ολοκλήρωνε την αποστολή του, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος επανήλθε στην προκλητική του ρητορική. Μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρθηκε σε μια υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Επιμένοντας στη γραμμή των προκλήσεων, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τους “αδελφούς μας στη δυτική Θράκη” με κάθε δυνατό μέσο και ότι επωφελείται από τον διάλογο με την Ελλάδα για την προστασία των δικαιωμάτων της “τουρκικής μειονότητας” στη δυτική Θράκη.

Κυβερνητική πηγή επανέλαβε ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι έωλες και παράλογες, κινούνται εκτός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου και είναι ασύμβατες με τις διεθνείς συμφωνίες. Διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη χαίρει ισονομίας και ισοπολιτείας και ότι ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση. Η Αθήνα αποδίδει τη νέα έξαρση της τουρκικής ρητορικής και των σκηνικών έντασης σε παράγοντες που η τουρκική ηγεσία επιδιώκει να επαναφέρει στο προσκήνιο, χωρίς καμία νομική βάση, ενισχύοντας το προφίλ της ως «ισχυρού παράγοντα» στην ευρύτερη περιοχή.

Με βάση την παρουσία του και τους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα κατά τη φιέστα που διοργάνωσε εκεί, καθώς και το σκηνικό έντασης που δημιούργησε ανοιχτά της Κάσου με τα τουρκικά πλοία, και τις πρόσφατες ρητορικές προκλήσεις, φαίνεται ότι η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την πολιτική «σύγχυση» που επικρατεί στις ΗΠΑ. Λόγω της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου και των ανατροπών στη διεκδίκηση της προεδρίας, η Άγκυρα θεωρεί ότι προς το παρόν είναι «ελεύθερο το πεδίο» για να προχωρήσει σε επιθέσεις που δεν θα αντιδράσει κανείς εύκολα και άμεσα, όπως οι κινήσεις της στα στενά Κάσου Καρπάθου, και η προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Προσπάθειες που ωστόσο απορρίπτονται, λαμβάνοντας την απάντηση της Ελλάδας πως «δεν διαπραγματευόμαστε και δεν συζητάμε κυριαρχικά δικαιώματα».

Κυβερνητικές πηγές εξήγησαν ότι η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, χωρίς να υποχωρεί. Χωρίς αυτούς, δεν θα ήταν δυνατή η αποκλιμάκωση και η νηνεμία που επικρατούσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αξία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας επιβεβαιώθηκε και από την κρίση στα ανοιχτά της Κάσου, όπου η διπλωματική επικοινωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα απέφερε θετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments