Πολιτική

Το παζάρι των Βρυξελλών: Τα 2+3 χαρτοφυλάκια που διεκδικεί η Ελλάδα

Το παζάρι των Βρυξελλών: Τα 2+3 χαρτοφυλάκια που διεκδικεί η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται κοντά στην απόκτηση κρίσιμου χαρτοφυλακίου.

Καθώς ο χρόνος μέχρι την ανακοίνωση του Έλληνα επιτρόπου μετράει αντίστροφα, η συζήτηση εστιάζεται στο ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη συσχετίσει την επιλογή του επιτρόπου με την τελική επιλογή του χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα επιθυμεί ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντικατοπτρίζει την οικονομική πρόοδο της χώρας και τη στρατηγική θέση της στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Με βάση τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα επιδείκνυε ενδιαφέρον για πέντε χαρτοφυλάκια.

Στέγαση και άμυνα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, με ένα από αυτά να είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Η κ. Φον ντερ Λάιεν υποστήριξε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχεδίου προσιτής στέγασης που θα λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες της κρίσης και θα συμβάλει στην απελευθέρωση απαιτούμενων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.

Παρόλο που το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την Ελλάδα, φαίνεται ότι έχει δεσμευτεί από τους Σοσιαλιστές λόγω της υποστήριξής τους προς τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν.

Ένα άλλο τομέας που θα ενδιέφερε σίγουρα την Αθήνα είναι ο τομέας της Άμυνας. Ο πρωθυπουργός έχει πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, και επομένως αυτός είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει την κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Ελλάδα δεν έχει δική της αμυντική βιομηχανία, οπότε θα μπορούσε να είναι ένας “καθαρός παίκτης”. Αλλά αυτό μόνο του φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό. Πολλοί θεωρούν την Ελλάδα μια μικρή χώρα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για έναν τόσο “μεγάλο τομέα”, και η Πολωνία έχει επίσης εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτόν τον τομέα.

Τα αγροτικά

Η Ελλάδα, με τον μεγάλο αγροτικό της τομέα, μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, αποφασίστηκε ότι αυτό θα πρέπει να πάει σε μια χώρα με κυβέρνηση από το ΕΛΚ, με την Πολωνία να είναι μια από τις υποψήφιες χώρες.

Μεσογειακή περιφέρεια

Πέραν των τριών παραπάνω χαρτοφυλακίων που έχουν ακουστεί πολύ, υπάρχουν δύο ακόμη που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Αθήνα. Ένα από αυτά είναι το νεοσύστατο “Μεσογειακής περιφέρειας”, για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα έχει κεντρικό ρόλο το μεταναστευτικό, κάτι που κάνει την Ελλάδα πιθανή διεκδικήτρια.

Σε σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε την ιδέα, κρατώντας όμως τις αναμενόμενες ισορροπίες. “Θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, αλλά υπάρχουν και άλλα χαρτοφυλάκια που μας ενδιαφέρουν πολύ και τελικά είναι μια απόφαση που λαμβάνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, δήλωσε.

Χαρτοφυλάκιο – έκπληξη

Υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο-έκπληξη στη λίστα για την Ελλάδα, το οποίο φέρεται να ενδιαφέρει και την Κύπρο. Πρόκειται για το Χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών. Ενώ η Κύπρος είναι υποψήφια και για το Χαρτοφυλάκιο της Μεσογειακής Περιφέρειας, η τελική επιλογή μπορεί να γίνει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για αυτά τα δύο χαρτοφυλάκια.

Στο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι ότι το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η Ελλάδα θα είναι σημαντικό, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο ρόλος του στην επανεκλογή της κ. Φον ντερ Λάιεν ήταν καθοριστικός. Όσον αφορά τον επίτροπο, αναμένεται να ανακοινωθεί έως την άλλη εβδομάδα και το φαβορί παραμένει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με εναλλακτική επιλογή τη Νίκη Κεραμέως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments