Σαντορίνη: Κοντά στο όριο ασφυξίας βρίσκεται το πιο τουριστικό νησί, αναφέρει τo ΑFP
Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Σαντορίνη: Κοντά στο όριο ασφυξίας βρίσκεται το πιο τουριστικό νησί, αναφέρει τo ΑFP
Στο πρόβλημα του υπερτουρισμού που πλήττει σοβαρά το νησί της Σαντορίνης αναφέρθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Μια από τις πιο ανθεκτικές εικόνες του καλοκαιρινού ταξιδιωτικού brand της Ελλάδας είναι το παγκοσμίως γνωστό ηλιοβασίλεμα στο νησί της Σαντορίνης, πλαισιωμένο από θαλασσίους θόλους εκκλησιών σε έναν οδοντωτό βράχο ψηλά πάνω από μια ηφαιστειακή καλντέρα. Αυτή η σκηνή έχει εμπνεύσει εκατομμύρια μαγνητάκια ψυγείου, αφίσες και αναμνηστικά – και τώρα η ουρά για να φτάσει κανείς στο σημείο από το οποίο μπορεί να το δει στο χωριό Οία στην κορυφή του βράχου μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 20 λεπτά», αναφέρει το AFP.
H Σαντορίνη αποτελεί βασικό σταθμό της Ελληνικής κρουαζιέρας, ωστόσο οι αρμόδιοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο περιορισμών, καθώς ολόκληρα τμήματα του νησιού βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από το ρεκόρ των 32,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι, περίπου 3,4 εκατομμύρια, δηλαδή 1 στους 10, πήγαν στο νησί των μόλις 15.500 κατοίκων.
«Πρέπει να θέσουμε όρια»
«Πρέπει να θέσουμε όρια αν δεν θέλουμε να βουλιάξουμε κάτω από τον υπερτουρισμό», δήλωσε στο AFP ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο κρεβάτι είτε σε μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού, είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Μάλιστα, στα στενά δρομάκια της Οίας, οι κάτοικοι έχουν τοποθετήσει πινακίδες, προτρέποντας τους τουρίστες να σέβονται το σπίτι τους. «Σεβασμός. Είναι οι διακοπές σας, αλλά είναι το σπίτι μας» γράφει μια μοβ πινακίδα της ομάδας Save Oia.
Ο δήμαρχος του νησιού επισημαίνει ότι το τοπίο είναι μοναδικό και δεν πρέπει να πληγεί από νέες υποδομές. Περίπου το 1/5 του νησιού καταλαμβάνεται σήμερα από κτίρια.
Τα στοιχεία από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος δείχνουν ότι το 2023, 800 κρουαζιερόπλοια έφεραν περίπου 1,3 εκατομμύρια επιβάτες. Η Σαντάλ Μετακίδη, Βελγίδα κάτοικος της Σαντορίνης εδώ και 26 χρόνια αναφέρει ότι τα κρουαζιερόπλοια κάνουν πολύ κακό στο νησί, ενώ όταν υπάρχουν 8 με 9 πλοία που βγάζουν καπνό, μπορεί κανείς να δει το στρώμα ρύπανσης στην καλντέρα.
Σκέψεις για περιορισμούς
Σε συνέντευξή της στο AFP, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι πρέπει να οριστούν ποσοστώσεις. «Είναι αδύνατον για ένα νησί όπως η Σαντορίνη να έχει πέντε κρουαζιερόπλοια να φτάνουν ταυτόχρονα», είπε.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν θέσει όριο 8.000 επιβατών κρουαζιερόπλοιων ανά ημέρα από το επόμενο έτος. Όμως, δεν συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς εκμετάλλευσης.
Ο Αντώνης Παγώνης, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων της Σαντορίνης, πιστεύει ότι η καλύτερη διαχείριση της ροής των επισκεπτών είναι μέρος της λύσης. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε (τη Δευτέρα), για παράδειγμα, 20.000 έως 25.000 επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια και την επόμενη μέρα μηδέν», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος της συμφόρησης επηρεάζει μόνο τμήματα του νησιού. Στα νότια, οι παραλίες με ηφαιστειακή άμμο είναι λιγότερο πολυσύχναστες, αν και τον Ιούλιο η τουριστική σεζόν βρίσκεται στο απόγειό της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας