Γεωπολιτικά

Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αφρικανικές χώρες

Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αφρικανικές χώρες

Πηγή Φωτογραφίας: Presidency of Defense Industries (SSB) Chairperson Ismail Demir together with defense industry representatives speaking to the press in Ankara, Turkey, Jan. 31, 2022 (Courtesy of the SSB)

Ο Μουσταφά Μουράτ Σεκέρ, αναπληρωτής πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), περιέγραψε τα σχέδια της Άγκυρας για την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περισσότερες αφρικανικές χώρες με σαουδαραβική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 10 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Σεκέρ, η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την πλατφόρμα παραγωγής του Akıncı (μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης τουρκικής κατασκευής), δεδομένου του σημαντικού όγκου παραγωγής που απαιτείται. Τόνισε ότι η παραγωγή σε οικονομικά εύρωστες χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, είναι στρατηγικά επωφελής, όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής, αλλά και για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών κενών που αντιμετωπίζουν άλλα έθνη.

Η Τουρκία σχεδιάζει να πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε οικονομικά μειονεκτούσες αφρικανικές χώρες με χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία, ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα κατασκευάζονται εκεί. Για την παραγωγή, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει το 2026, θα εισαχθούν κινητήρες από την Τουρκία, ενώ τα αεροσκάφη θα κατασκευαστούν πλήρως στη Σαουδική Αραβία. Οι περισσότερες καλωδιώσεις, τα συστήματα επικοινωνίας και τα ηλεκτρονικά συστήματα θα συναρμολογηθούν επίσης στις νέες εγκαταστάσεις.

Ο Μουσταφά Μουράτ Σεκέρ, αναπληρωτής πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), περιέγραψε τα σχέδια της Άγκυρας για την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περισσότερες αφρικανικές χώρες με σαουδαραβική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 10 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Σεκέρ, η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την πλατφόρμα παραγωγής του Akıncı (μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης τουρκικής κατασκευής), δεδομένου του σημαντικού όγκου παραγωγής που απαιτείται. Τόνισε ότι η παραγωγή σε οικονομικά εύρωστες χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, είναι στρατηγικά επωφελής, όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής, αλλά και για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών κενών που αντιμετωπίζουν άλλα έθνη. Συγκεκριμένα, ορισμένες αφρικανικές χώρες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 ή άλλο τουρκικό εξοπλισμό, αλλά οι οικονομικοί τους περιορισμοί αποτελούν πρόκληση. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία αναπτύσσει λύσεις για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον Κόλπο και τη διευκόλυνση των πωλήσεων σε τρίτες χώρες με χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία, ενισχύοντας τις εξαγωγικές δυνατότητες της αμυντικής της βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο του 2023, οι δύο χώρες προώθησαν τη συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, επισημοποιώντας διάφορες συμφωνίες-πλαίσιο. Το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε επίσης συμφωνία εξαγωγής και συνεργασίας με τον Τούρκο κατασκευαστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar για το μοντέλο Akıncı. Η αρχική παραγγελία θα αποτελείται από 60 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεταξύ 2025 και 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία γραμμής παραγωγής UAV καθώς και διατάξεις για την τοπική παραγωγή πυρομαχικών.

Οι Σαουδάραβες τόνισαν ιδιαίτερα την επιθυμία τους η παραγωγή να πραγματοποιείται εντός της χώρας τους. Σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν στις 4 Ιουλίου, κατά την επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού Άμυνας Χαλίντ μπιν Σαλμάν στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η σαουδαραβική κρατική εταιρεία όπλων και αμυντικού εξοπλισμού SAMI υπέγραψε τρία ξεχωριστά μνημόνια κατανόησης με τουρκικές εταιρείες για τη διερεύνηση ευκαιριών τοπικής παραγωγής. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της εταιρείας, η SAMI σχεδιάζει να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής για τον κατασκευαστή UAV Baykar στο βασίλειο. Επιπλέον, η SAMI και ο τουρκικός κρατικός αμυντικός εργολάβος Ασέλσαν σκοπεύουν να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές τεχνολογίες στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο παρόμοιας συμφωνίας. Η SAMI έχει επίσης υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία με την τουρκική διαστημική εταιρεία Fergani.

Σε δήλωσή του τον Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar Haluk Bayraktar ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή στη Σαουδική Αραβία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι εγκαταστάσεις της Baykar στην Τουρκία παράγουν σήμερα 230 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 και περίπου 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Akıncı ετησίως. Το TB2 πωλείται ήδη σε 30 χώρες, ενώ το drone Akıncı εξάγεται σε εννέα χώρες.

Το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στη Σαουδική Αραβία δεν θα είναι η πρώτη μονάδα παραγωγής της Baykar στο εξωτερικό. Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου κοντά στο Κίεβο της Ουκρανίας, το οποίο θα απασχολεί 500 άτομα και θα επικεντρώνεται στην παραγωγή των UAV TB2 και TB3. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί μια συμφωνία που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ερντογάν στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022. Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Ουκρανία παραχώρησε γη για τις εγκαταστάσεις για 49 χρόνια και προσέφερε διάφορα κίνητρα. Επιπλέον, τα εξαρτήματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή UAV θα απαλλάσσονται από τους δασμούς, ενώ όλες οι οικονομικές και προσωπικές λεπτομέρειες της νέας εγκατάστασης θα παραμείνουν εμπιστευτικές.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός εκπαιδευτικού κέντρου και η Baykar θα επωφεληθεί από 10ετή φορολογική απαλλαγή ως μέρος των επενδυτικών κινήτρων. Η συμφωνία θα λήξει την 1η Ιανουαρίου 2035. Για την Baykar, η οποία επί του παρόντος βασίζεται σε κινητήρες από τις ουκρανικές εταιρείες Ivchenko-Progress και Motor Sich για τα στρατιωτικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η νέα μονάδα παραγωγής στην Ουκρανία θα προσφέρει υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα και χρονική αποτελεσματικότητα.

Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Ερντογάν, είναι ένας από τους ιδιοκτήτες της Baykar. Ο πρόεδρος Ερντογάν βλέπει την Baykar ως οικογενειακή επιχείρηση και διαθέτει τα προϊόντα της σε πολλές χώρες, ιδίως στην Αφρική. Δεν είναι μυστικό ότι ο Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και οι επιχειρηματικοί του συνεργάτες επωφελούνται πάρα πολύ από την αμυντική βιομηχανία και τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού. Η Baykar επωφελείται από όλες τις κρατικές διευκολύνσεις, αλλά αποκομίζει επίσης υψηλά κέρδη στην τοπική και διεθνή αγορά με την πώληση όπλων, για την οποία ο μόνος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων είναι ο Ερντογάν. Ένας σημαντικός λόγος για την επιλογή τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ότι η Τουρκία δεν έχει μακρά διαδικασία έγκρισης εξαγωγών σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ εμφανίστηκε πρόσφατα στην λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes. Είναι ένας από τους 27 Τούρκους δισεκατομμυριούχους που κατάφεραν να μπουν στη διάσημη λίστα. Από σήμερα, η περιουσία του Μπαϊρακτάρ ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, εξασφαλίζοντάς του την 2.410η θέση στη λίστα. Ο αδελφός του, Χαλούκ, ακολουθεί καταλαμβάνοντας την 2.545η θέση, με 1,1 δισ. δολάρια. Ο πλούτος των αδελφών Μπαϊρακτάρ φέρεται να αποδίδεται στην ενασχόλησή τους με την παραγωγή στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο 52,5% στην Baykar, όπου κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου και εκτελεί χρέη επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, ο αδελφός του, Χαλούκ, έχει μερίδιο 47,5% στην εταιρεία.

Πηγή: Nordic Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments