Διεθνή

Βενεζουέλα – Εκλογές: Έτοιμος για τρίτη θητεία ο Μαδούρο – «Ανησυχία» εκφράζει ο Λευκός Οίκος

Βενεζουέλα – Εκλογές: Έτοιμος για τρίτη θητεία ο Μαδούρο – «Ανησυχία» εκφράζει ο Λευκός Οίκος

Πηγή Φωτογραφίας: President Nicolas Maduro waves to supporters alongside first lady Cilia Flores during his closing election campaign rally in Caracas, Venezuela, Thursday, July 25, 2024. Maduro is seeking re-election for a third term in the July 28 vote. (AP Photo/Fernando Vergara)

Ο Μαδούρο είπε στο μεταξύ ότι η Βενεζουέλα έχει το πιο διαφανές εκλογικό σύστημα στον κόσμο.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την Πέμπτη την ανησυχία του για την απειλή βίας στις εκλογές στη Βενεζουέλα την Κυριακή και προειδοποίησε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για την «ανάγκη διεξαγωγής μιας δίκαιης ψηφοφορίας χωρίς πολιτική καταστολή ή εκφοβισμό».

Οι Βενεζουελάνοι θα προσέλθουν στις κάλπες σε προεδρικές εκλογές, με τον Μαδούρο να επιδιώκει την τρίτη θητεία του ως ηγέτης. Ο αμφισβητίας του και υποψήφιος της αντιπολίτευσης Eντμούντο Γκονζάλες, έχει πάντως προσελκύσει σημαντική υποστήριξη.

«Υποστηρίζουμε τις ειρηνικές εκλογές που αναμένουμε και ελπίζουμε να γίνουν την Κυριακή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε τακτική ενημέρωση στην Ουάσιγκτον. «Οποιαδήποτε πολιτική καταστολή και βία είναι απαράδεκτη».

Ερωτηθείς εάν ο Μαδούρο έχει τη δυνατότητα να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Κίρμπι είπε ότι «είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να καταστήσουν σαφές στον κ. Μαδούρο ότι παρακολουθούμε την κατάσταση».

Η αντιπολίτευση και ορισμένοι ανεξάρτητοι παρατηρητές αμφισβητούν το κατά πόσον δίκαιες θα είναι οι εκλογές, λέγοντας ότι οι αποφάσεις των εκλογικών αρχών και οι συλλήψεις ορισμένων στελεχών της εκστρατείας της αντιπολίτευσης έχουν σκοπό να δημιουργήσουν εμπόδια.

Ο Γκονζάλες έλαβε τη σκυτάλη της αντιπολίτευσης από τη Μαρία Κορίνα Ματσάντο, η οποία χαίρει μεγάλης δημοτικότητας και κέρδισε τις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης, αλλά της απαγορεύτηκε να κατέχει δημόσια αξιώματα.

Ο Μαδούρο είπε στο μεταξύ ότι η Βενεζουέλα έχει το πιο διαφανές εκλογικό σύστημα στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ πάντως επέβαλαν εκ νέου πετρελαϊκές κυρώσεις τον Απρίλιο, κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι παραβίασε τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την αντιπολίτευση για τη διασφάλιση δημοκρατικών εκλογών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments