Policy Briefs

ΗΠΑ: Φρενήρεις ρυθμοί για την Κάμαλα Χάρις

ΗΠΑ: Φρενήρεις ρυθμοί για την Κάμαλα Χάρις

Πηγή Φωτογραφίας: Fast Company

Γεμάτο το προεκλογικό της πρόγραμμα – Σε αναμονή για στήριξη από Ομπάμα.

Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις αναμενόταν να ανακοινώσει χθες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Παρότι ο πρώην πρόεδρος είχε εκφράσει κατ’ ιδίαν την πλήρη στήριξή του στη Χάρις αμέσως μετά την αποχώρηση Μπάιντεν από την κούρσα, ο Ομπάμα δεν επιθυμούσε να εμφανισθεί ότι στηρίζει συγκεκριμένο διεκδικητή του χρίσματος, πριν την οικειοθελή απόσυρση των άλλων υποψηφίων.

Τη νύχτα της Τετάρτης ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήγησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τους λόγους της απόφασής του να μη διεκδικήσει το χρίσμα. Ο πρόεδρος είπε ότι έβαλε τη δημοκρατία πάνω από την προσωπική του φιλοδοξία, λέγοντας ότι η ώρα ήταν κατάλληλη για να περάσει τη σκυτάλη σε νέα γενιά ηγετών. Περιστοιχισμένος από φωτογραφίες της οικογένειάς του, ο Μπάιντεν ήταν ευδιάθετος και διαυγής, αν και η 11λεπτη ομιλία του θύμιζε αποχαιρετισμό.

Η αντιπρόεδρος Χάρις, από την πλευρά της, επρόκειτο να ταξιδέψει χθες το πρωί στο Χιούστον του Τέξας για να μιλήσει σε συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, συνδικαλιστική οργάνωση με περισσότερα από 2 εκατ. μέλη. Το συμβούλιο του συνδικάτου ήταν από τα πρώτα που ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Χάρις. Αμέσως μετά η αντιπρόεδρος επρόκειτο να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την αμφιλεγόμενη ομιλία του οποίου ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου δεν παρακολούθησε η ίδια.

Το πρόγραμμα της Χάρις για τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνει προεκλογικές ομιλίες σε εκλογικά κρίσιμες πολιτείες, όπως η Τζόρτζια. Ο ενθουσιασμός για την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου αποτυπώνεται στον πακτωλό δωρεών, οι περισσότερες μικρά ποσά από πολίτες, που έχει συγκεντρώσει η εκστρατεία. Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο επικεφαλής οικονομικών θεμάτων Ρούφους Γκίφορντ, η εκστρατεία της Χάρις είχε συγκεντρώσει 130 εκατ. δολάρια από την Κυριακή. «Τα 110 εκατ. συγκεντρώθηκαν τις δύο πρώτες ημέρες, αποδεικνύοντας τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών», λέει ο Γκίφορντ.

Μιλώντας την Τετάρτη σε συγκέντρωση πανεπιστημιακής αδελφότητας Αφροαμερικανίδων γυναικών στην Ιντιανάπολη, η αντιπρόεδρος επιτέθηκε στον Τραμπ και στην προεκλογική του πλατφόρμα, χαρακτηρίζοντάς τη «συνονθύλευμα σκοτεινών, οπισθοδρομικών και ρατσιστικών ιδεών». Οι θέσεις της υπερσυντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών περιγράφονται σε πραγματεία 1.000 σελίδων με τίτλο «Σχέδιο 2025». Η εκστρατεία Τραμπ αρνείται κάθε σχέση με το κείμενο, παρότι οι εμπνευστές του υπηρέτησαν στην κυβέρνησή του.

Το βιβλίο της Μελάνια

Στο μεταξύ, τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ πρόκειται να κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο με τον λιτό τίτλο «Μελάνια». Το πόνημα δεν θα εκδοθεί από μεγάλο εκδοτικό οίκο, όπως έγινε με τα βιβλία προκατόχων της Μελάνια, αλλά από μικρό οίκο ειδικευμένο στα βιβλία του Τραμπ, του Ρούντι Τζουλιάνι και του νομικού Αλαν Ντέρσοβιτζ. Το δελτίο Τύπου αναφέρει ότι η Μελάνια «θα φιλοξενήσει τον αναγνώστη στον κόσμο της, φιλοτεχνώντας το αποκαλυπτικό πορτρέτο μιας γυναίκας, που έζησε ασυνήθιστη και εντυπωσιακή ζωή». Το βιβλίο θα κοστίζει 40 δολάρια, η υπογεγραμμένη έκδοση θα πωλείται 75 δολάρια, ενώ η αναμνηστική έκδοση κόστους 150 δολαρίων θα περιέχει και «αδημοσίευτες φωτογραφίες».

Αιχμές για διορισμό θετικής διάκρισης

Τις πρώτες επιθέσεις τους κατά της Κάμαλα Χάρις εξαπέλυσαν τις τελευταίες δύο ημέρες στελέχη τηςπροεκλογικής εκστρατείας Τραμπ. Οι επιθέσεις αυτές είχαν στην πλειονότητά τους προσωπικό χαρακτήρα, με στόχο να πληγεί η αξιοπιστία της Χάρις.

Μεταξύ των επιθέσεων αυτών ξεχωρίζει ο χαρακτηρισμός «η ερωμένη», που απέδωσαν οι Ρεπουμπλικανοί στη Χάρις εξαιτίας της σχέσης της με τον πρώην δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο Ουίλι Μπράουν, παρότι ο δεσμός ήταν δημόσιος και συνήφθη μετά τον χωρισμό του δημάρχου με τη σύζυγό του. Το ηχηρό γέλιο της αντιπροέδρου έχει δώσει αφορμή κοροϊδευτικών σχολίων και εικονιδίων memes στο Διαδίκτυο.

Στο ιδεολογικό πεδίο, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη αποδυθεί σε προσπάθεια εμφάνισης της αντιπροέδρου ως «υποψηφίας των θετικών διακρίσεων υπέρ των μειονοτήτων», νομοθετικώς κατοχυρωμένη πολιτική γνωστή τα τελευταία χρόνια ως DEI: Διαφορετικότητα, Ισότητα, Συμπερίληψη (ΔΙΣ).

Την Τρίτη, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τενεσί Τιμ Μπερτσέτ είπε σε συνέντευξή του ότι η Χάρις επελέγη από τον Μπάιντεν επειδή είναι μαύρη. «Είναι 100% διορισμός ΔΙΣ», είπε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν καταφέρει, χάρη στην πλειοψηφία τους στη Βουλή, να ακυρώσουν 85 νομοσχέδια θετικών διακρίσεων υπέρ μειονοτήτων σε 28 πολιτείες. Παρότι η ομοσπονδιακή εργασιακή νομοθεσία ενθαρρύνει και προσφέρει κίνητρα σε επιχειρήσεις για να προσλάβουν μέλη μειονοτήτων και να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους στις αρχές της ΔΙΣ, συντηρητικοί εργοδότες, όπως ο Ελον Μασκ και ο Μπιλ Ακμαν, δημοσιεύουν τον τελευταίο καιρό μηνύματα επικρίνοντας τα προγράμματα ευαισθητοποίησης.

Οι αντίπαλοι της ΔΙΣ διατείνονται ότι τα προγράμματα αυτά είναι άδικα και αποπειρώνται να επιλύσουν τις διακρίσεις στερώντας ευκαιρίες από άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι λευκοί Αμερικανοί. Ο ιδρυτής συμβουλευτικής εταιρείας ΔΙΣ, Ντάνιελ Οπόνγκ, λέει ότι τα προγράμματα αυτά δημιουργήθηκαν σε εποχή που οι περιθωριοποιημένες κοινότητες στερούνταν ίσων ευκαιριών και δεν ένιωθαν ότι είχαν θέση ως στελέχη σε επιχειρήσεις λευκών.

Ο νόμος του 1964 που υπέγραψε ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον όριζε ότι κάθε διάκριση βασισμένη στη φυλή, στην εθνικότητα, στο χρώμα, στο θρήσκευμα και στο φύλο ήταν παράνομη. Η αντίδραση κατά των θετικών διακρίσεων για τις μειονότητες εκδηλώθηκε δυναμικά από το 2020, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό και το κίνημα «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Αξία», που προέκυψε από αυτήν.

Η περυσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που περιόρισε σημαντικά την πολιτική των θετικών διακρίσεων κατάφερε σημαντικό πλήγμα στον νόμο. Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διακρίσεις υπέρ της εισαγωγής φοιτητών από μειονότητες.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αναδείχθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης γύρω από τα προγράμματα ΔΙΣ. Νωρίτερα φέτος, το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα κατήργησε τη θέση του υπεύθυνου ΔΙΣ, προκειμένου να εναρμονισθεί με απόφαση της συνόδου πρυτάνεων της κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πολιτείας που αποφάσισε τη διακοπή χρηματοδότησης προγραμμάτων ΔΙΣ.

Ο Κρίστοφερ Ρούφο, αναλυτής του συντηρητικού Manhattan Institute και επικριτής της ΔΙΣ, έγραφε πρόσφατα σε άρθρο γνώμης στους Times της Νέας Υόρκης: «Αυτά δεν είναι ουδέτερα προγράμματα, με στόχο την ενίσχυση της διαφορετικότητας στα πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας. Πρόκειται για πολιτικά προγράμματα που αξιοποιούν χρήματα των φορολογουμένων για την προώθηση ιδεολογικής ορθοδοξίας».

Ο επικεφαλής του Claremont Institute, Ράιν Ουίλιαμς, λέει στο δίκτυο CNN: «Τα αρχικά της ΔΙΣ ακούγονται ωραία, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από το παλιό σύστημα θετικών διακρίσεων και φυλετικής προτίμησης με άλλο όνομα. Ενα σύστημα βασισμένο στις φυλετικές στατιστικές, που αποδίδει αυθαίρετα ρόλους καταπιεστή και καταπιεζόμενου σε ομάδες πληθυσμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments