Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων
Πηγή Φωτογραφίας: [369241] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει – αυξήθηκαν οι φωνές γαλάζιων βουλευτών, που μιλούν για την ανάγκη επιστροφής στις συντηρητικές ρίζες του κυβερνώντος κόμματος. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν να ανοίξουν μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο φαίνεται πως επιχειρείται μεγαλύτερη αξιοποίηση στελεχών του κόμματος σε θέσεις κλειδιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των γενικών γραμματέων, μετά από πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι αλλαγές είναι στα σκαριά. Σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη επικοινωνίας και την αδυναμία να μεταφέρουν τα προβλήματα των πολιτών. Επίσης, υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν καλές σχέσεις με τους γενικούς γραμματείς και εκτιμάται ότι αλλαγές στο προσωπικό είναι απαραίτητες για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Από πολιτική άποψη, είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι νέοι γενικοί γραμματείς θα είναι πρόσωπα με στενούς δεσμούς με το κόμμα (όπως πρώην βουλευτές) και πόσοι από αυτούς θα προέρχονται από μεταγραφές. Μερικά από τα ονόματα που αναφέρονται είναι ο Τάσος Γαϊτάνης, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο Γιάννης Μελάς, ο Σάββας Χιονίδης κ.α.
Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής για τις θέσεις`, τονίζοντας ότι λαμβάνονται υπόψη το βιογραφικό, οι ικανότητες και η πορεία της ζωής του ατόμου. Επισήμανε ότι η Ν.Δ. αποτελεί τον κορμό της σύνθεσης της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι αποκλειστικό κριτήριο η συνδρομή σε αυτήν. Τέλος, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση των ατόμων γίνεται στην πράξη και διαρκώς.
Πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων για τον νέο Επίτροπο της χώρας και τα σενάρια είναι πολλά. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία του για ένα χαρτοφυλάκιο που θα αναδεικνύει την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τη στρατηγική θέση της στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα επιδιώκει τη θέση του Επιτρόπου για τη Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι υπάρχουν και άλλα χαρτοφυλάκια που μπορούν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Αν και πιστεύει ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας Επίτροπος για τη Μεσόγειο, δεν δηλώνει προτίμηση καθώς η επιλογή αυτή ανήκει στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της προέδρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας