Πολιτική

Η θέση του Επιτρόπου και τα βήματα του Μαξίμου μέχρι τη ΔΕΘ

Η θέση του Επιτρόπου και τα βήματα του Μαξίμου μέχρι τη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση ανακοινώνει το πρόσωπο για το αξίωμα του Επιτρόπου στην Κομισιόν.

Στο Παρίσι, όπου εστιάζεται η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μελετώντας τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην πρωθυπουργική ατζέντα. Κορυφαία προτεραιότητα είναι η επιλογή και η ανακοίνωση του προσώπου που η κυβέρνηση θα προτείνει για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα σύνθεση της Κομισιόν.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε εκδηλώσει την επιθυμία του για «ένα χαρτοφυλάκιο που, από τη μία πλευρά, να αναδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά και από την άλλη τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», περιγράφοντας ουσιαστικά τη θέση, που επιδιώκει να λάβει η Αθήνα για την επόμενη πενταετία.

Κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, έδειξε ότι αντιδρά με σαφήνεια στο αίτημα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για υποψήφιους επιτρόπους, δηλώνοντας ότι η επιλογή αυτή ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να θεωρείται φαβορί για τη θέση του Επιτρόπου. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το χαρτοφυλάκιο που θα ανατεθεί στην Ελλάδα, με τον Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί όταν τη λάβει ο πρωθυπουργός.

Είναι προφανές ότι η Αθήνα επιθυμεί μια θέση με ισχυρή διοίκηση και χρηματοδοτικούς πόρους, όπως υπογραμμίστηκε με το ρόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη στήριξη της υποψηφιότητας της Φον ντερ Λάιεν και ως διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Καθώς αναμένονται οι επόμενες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σκηνή, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ολοκληρώσει τις απαραίτητες κινήσεις και στη διάρθρωση των υπουργείων, με αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων που ακολουθούν τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος μετά τις ευρωεκλογές. Ο στόχος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της συνολικής απόδοσης των υπουργείων εν όψει της νέας απαιτητικής περιόδου που ξεκινά από τον Σεπτέμβριο.

Με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες προτεραιότητες σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση συνεχίζει να προβαίνει σε στοχευμένες παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, με έμφαση στην επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και χρονίζουν.

Σε περίπου έναν μήνα, καθώς βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο είναι η αποτελεσματική καταπολέμηση των πυρκαγιών, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν καθημερινά πυρκαγιές και την κατάσβεση των φωτιάς να είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητική. Το δεύτερο ζήτημα είναι η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τα περιφερειακά νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της τουριστικής κίνησης και του κινδύνου των ελλείψεων να έχουν σημαντικές συνέπειες.

Η διαμάχη μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών ιατρών συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να υποστηριχθεί μέχρις ότου βρεθούν μόνιμες λύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments