Πολιτική

Κομισιόν: Ισχυρό χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα – Ποιο πρόσωπο θεωρείται φαβορί

Κομισιόν: Ισχυρό χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα – Ποιο πρόσωπο θεωρείται φαβορί

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι παρασκηνιακές κινήσεις για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα προτείνει για τη θέση του επόμενου Έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τωρινός εκπρόσωπος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, Μαργαρίτης Σχοινάς, ολοκλήρωσε τη θητεία του και δεν θα επαναπροταθεί.

Οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, πριν από την 1η Νοεμβρίου, που είναι ο στόχος των αξιωματούχων της ΕΕ για την οριστικοποίηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιλογή των νέων Ευρωπαίων Επιτρόπων αποτελεί παραδοσιακά ένα πολύπλοκο θέμα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έχει ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις να υποβάλουν προτάσεις για άνδρες και γυναίκες ώστε να εξασφαλιστεί ισορροπία. Οι επιλογές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν το φύλο, τη γεωγραφική κατανομή και την εμπειρία και ικανότητα των υποψηφίων, ιδίως σε δύσκολα χαρτοφυλάκια.

Ήδη στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι από όλες τις ηγεσίες των κρατών – μελών, με κάθε μία να διεκδικεί για τη χώρα της το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που θα της προσδώσει κύρος και ισχύ στους κόλπους των ευρωπαϊκών οργάνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε διαδικασία αναζήτησης του προσώπου που θα επιλέξει για τη θέση του επιτρόπου της χώρας στην επόμενη Κομισιόν. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι δεν θα ακολουθήσει την «οδηγία» της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και έχει ήδη προτείνει δύο ονόματα για τη θέση, έναν άντρα και μία γυναίκα. Ωστόσο, ο ίδιος κρατάει τα χαρτιά του κλειστά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί άμεσα από τον πρωθυπουργό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ένα πρόσωπο – άνδρα ή γυναίκα – που θα είναι σε ευθεία συνάρτηση με χαρτοφυλάκιο το οποίο θα πάρει η χώρα μας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκιαγραφεί τη βούλησή του για ένα χαρτοφυλάκιο «που θα αντανακλά από τη μια την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Για πολλούς πάντως ως φαβορί στη σχετική ονοματολογία φιγουράρει ο νυν Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα πέρασε αρκετές φορές από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments