Πολιτική

Τσιάρας: Δημιουργείται ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων της Κρήτης

Τσιάρας: Δημιουργείται ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων της Κρήτης

Πηγή Φωτογραφίας: [370892] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΡΑ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ (EUROKINISSI)

Τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας

Τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, κατά την παρέμβασή του στην ημερίδα «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027» που πραγματοποιείται στις Αρχάνες του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων Ηρακλείου Κρήτης. Εκείνο που μονοπωλεί, είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί.

«Έρχεται σύντομα ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης», ανέφερε νωρίτερα, σήμερα, Παρασκευή (26/7), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην ημερίδα, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη ζητημάτων τα οποία αφορούν στην εθνική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη των υποδομών αρδευτικού νερού και τη μελέτη Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Νήσου Κρήτης για την κάλυψη των αναγκών αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ. 

Τι προβλέπει η σύμβαση

Όπως ανακοινώθηκε, η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά στη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης, υπογράφηκε χθες, Πέμπτη (25/7), στην Αθήνα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη μελέτη θα εκπονήσει η Ολλανδική εταιρεία HVA, και  θα χρηματοδοτηθεί από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Η σύμβαση, προβλέπει αρχικά την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στο  νησί της Κρήτης και στη συνέχεια τη σύνταξη ενός Στρατηγικού σχεδίου για προληπτικά μέτρα αναδιάρθρωσης που πρέπει να ληφθούν, τόσο σε τεχνική βάση (π.χ. κατασκευή αναχωμάτων, φραγμάτων, παρακαμπτήριων καναλιών), όσο και σε διοικητική βάση, π.χ. σχεδιασμός Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων, όπως ανέφερε στην ημερίδα ο Υπουργός.

Βάσει σύμβασης, το Στρατηγικό Σχέδιο θα υποβληθεί εντός δώδεκα (12) μηνών από την υποβολή της Έκθεσης.

Στην Κρήτη, πέντε δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της τεράστιας έλλειψης νερού με τους δημάρχους να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα χρήσης του νερού και να κάνουν έκκληση για ορθολογική διαχείριση.

Πρόκειται για τους δήμους: Φαιστού, Γόρτυνας, Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Κισσάμου στα Χανιά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments