Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου άνοιξε και πάλι τις πύλες του έπειτα από μια επική ανακαίνιση
Πηγή Φωτογραφίας: geo-travel.gr
Ένα από τα παλαιότερα μουσεία των Κυκλάδων (1904), το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου περιλαμβάνει στις συλλογές του τα ευρήματα από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, τόπο γέννησης του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας, καθώς και κάποια από τη νήσο Ρήνεια. Ξεχωρίζουν γλυπτά και ανάγλυφα που χρονολογούνται από την αρχαϊκή εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, ανάμεσα στα οποία και οι λέοντες της Δήλου, αγγεία από τους προϊστορικούς έως και τους υστεροελληνιστικούς/ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και μικροαντικείμενα και οικοσκευή από τις ιδιωτικές οικίες της Δήλου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου άνοιξε και πάλι τις πύλες του έπειτα από μια επική ανακαίνιση…
Τις περασμένες ημέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, όπου απηύθυνε χαιρετισμό στην επίσημη παρουσίαση του έργου ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου και της περιοδικής έκθεσης «Δήλος – Ρήνεια – Μύκονος: Εικόνες από τα 150 χρόνια αρχαιολογικών ερευνών», που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η Γαλλική Σχολή Αθηνών και ο Δήμος Μυκόνου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας (@paidiki.pinakothiki.elladas)
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όταν προσεγγίζεις με το καράβι το νησί της Δήλου, ενώ στο βάθος αχνοφαίνονται σαν υδατογραφίες οι όγκοι των άλλων Κυκλάδων – θαρρείς και περιστρέφονται αργά γύρω της, πάνω στην εκτυφλωτική θάλασσα, με μια αδιόρατη κίνηση, ένα είδος ακίνητου χορού, όπως έγραψε στα Σημειωματάριά του ο Αλμπέρ Καμύ – δεν χρειάζεται να είσαι αρχαιολόγος για να αντιληφθείς ότι εισέρχεσαι στο κέντρο ενός πανάρχαιου πολιτισμού».
Και συνέχισε: «Η Δήλος επιβάλλεται με το φως της, την ιστορία της, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της, με την απόκοσμη αύρα της που μάγεψε κάθε κατακτητή ανά τις εποχές. Τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα εκείνων των πρώτων ερευνητών, που ανέσκαψαν με πάθος τα αρχαία χώματα, ουσιαστικά θα επανασυστήσουν το νησί του Απόλλωνα στις νεότερες γενιές και θα επιβεβαιώσουν τον σημαντικό ιστορικό ρόλο του, απόρροια της στρατηγικής του θέσης στο Αιγαίο πέλαγος».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pineapple House Mykonos (@pineapplehousemykonos)
Σπάνια ευρήματα από ολόκληρο το νησί έχουν πάρει τη θέση που τους αρμόζει στο μουσείο, όπως ένας από τους λέοντες της Δήλου ατενίζοντας την ιερή λίμνη της νησιού σε φωτογραφία προ της αποξήρανσής της. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει γλυπτά και ανάγλυφα που χρονολογούνται από την Αρχαϊκή εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους (από τον 7ο ως τον 1ο π.Χ. αιώνα), επίσης ειδώλια αλλά και ψηφιδωτά, κοσμήματα, μικροαντικείμενα και οικοσκευή του 2ου – 1ου π.Χ. αιώνα, που έχουν προέλθει από τις ιδιωτικές οικίες της Δήλου.
Στους χώρους του μουσείου εντοπίζεται η ιερότητα αυτού του τόπου, στον συγκερασμό του θείου με το ανθρώπινο, όπως τον βλέπουμε στο κάλλος των γλυπτών, τη σπάνια τέχνη των ψηφιδωτών, τη φωταύγεια των μαρμάρων. Σύμφωνα με τους αρχαίους, το νησί αυτό είναι η γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης, γι’ αυτό και θα δει κανείς ειδώλιά τους στους χώρους.
Πέρα από τους χώρους του μουσείου, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης κάποιων μνημείων του νησιού ενώ έχουν εγκριθεί οι μελέτες για την μερική αναστήλωση και συντήρηση του ναού του Απόλλωνα και της Παλαίστρας του Γρανίτη, αλλά και για την οικία του Διαδούμενου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αποκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2027.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας