Γεωπολιτικά

Η Τουρκία πιέζει για διπλωματική και οικονομική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή και στην Αφρική

Η Τουρκία πιέζει για διπλωματική και οικονομική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή και στην Αφρική

Πηγή Φωτογραφίας: DAVID MUTUA / AMISOM / HANDOUT | Συντελεστές: EPA//Η Τουρκία πιέζει για διπλωματική και οικονομική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή και στην Αφρική

Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, η Άγκυρα εδραίωσε τα ερείσματά της στην ήπειρο, τετραπλασιάζοντας τον αριθμό των πρεσβειών της εκεί.

Η Τουρκία πιέζει για διπλωματική και οικονομική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή – και όχι μόνο στην Αφρική, όταν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Σομαλίας.

Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, η Άγκυρα εδραίωσε τα ερείσματά της στην ήπειρο, τετραπλασιάζοντας τον αριθμό των πρεσβειών της εκεί.

Ακολουθούν πέντε από τα διπλωματικά και οικονομικά συμφέροντα και στρατηγικές της Τουρκίας στην Αφρική:

“Εναλλακτική λύση για τη Δύση”

Σε μια εποχή που πολλές αφρικανικές χώρες στρέφονται μακριά από τους πρώην αποικιοκράτες κυβερνήτες τους, η Τουρκία προσπάθησε να καλύψει το κενό που άφησε πίσω της.

«Ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση στη Δύση», δήλωσε η Σελίν Γκιουτσούμ, συγγραφέας μελέτης για τα τουρκικά συμφέροντα στην Αφρική για το Παρατηρητήριο Σύγχρονης Τουρκίας του Παρισιού.

Η Γκιουτσούμ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Άγκυρα τονίζει συχνά την «ειλικρίνεια» της παρουσίας της στην ήπειρο σε σύγκριση με εκείνη των Ευρωπαίων, οι οποίοι φέρουν την κληρονομιά της αποικιοκρατίας.

Και ο Ερντογάν μπορεί να είναι λιγότερο επιφυλακτικός ως προς το ποιους εταίρους επιλέγει, σύμφωνα με έκθεση για τις αμυντικές συμφωνίες της Τουρκίας με αφρικανικές χώρες της Τερέζα Νογκέιρα Πίντο, αναλύτριας των Υπηρεσιών γεωπολιτικών πληροφοριών.

«Σε αντίθεση με τη Δύση, η Τουρκία δεν περιμένει αυτή τη βοήθεια από δεσμεύσεις για τη διακυβέρνηση ή τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε η Pinto.

Άμυνα και ασφάλεια

Η Τουρκία έχει υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με πολλά κράτη που καλύπτουν το εύρος της ηπείρου, όπως η Σομαλία, η Λιβύη, η Κένυα, η Ρουάντα, η Αιθιοπία, η Νιγηρία και η Γκάνα.

Οι συμφωνίες αυτές έχουν ανοίξει συμβόλαια για τους αμυντικούς κατασκευαστές της Τουρκίας, ιδίως για τα φημισμένα αξιόπιστα και φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παραδόθηκαν πρόσφατα στο Τσαντ, το Τόγκο και το τρίο του Σαχέλ υπό την ηγεσία της χούντας, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Νίγηρας.

Ορυκτά καύσιμα και πυρηνικά

Η Τουρκία επεκτείνει επίσης τα συμφέροντά της στον ενεργειακό τομέα της Αφρικής.

Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο σχεδιάζει να ξεκινήσει μια αποστολή εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποιεί στα λιβυκά ύδατα.

Λέγεται επίσης ότι η Άγκυρα εποφθαλμιά τα άφθονα κοιτάσματα ουρανίου του Νίγηρα, τα οποία χρειάζεται για τη λειτουργία του μελλοντικού ρωσικής κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Akkuyu – αν και οι διπλωμάτες της Άγκυρας το αρνούνται.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τους κυβερνώντες στρατηγούς του Νίγηρα μετά το πραξικόπημα του 2023. Το Νιαμέι δέχθηκε τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας.

Υποδομές και κατασκευές

Η Άγκυρα θεωρείται γενικά ως «αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε ο Ντιντιέ Μπιλόν, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Υποθέσεων – «ιδίως στους τομείς των κατασκευών και των υποδομών».

Όταν τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν μεγάλα έργα όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια ή τζαμιά, «τηρούνται οι προθεσμίες και οι προϋπολογισμοί», πρόσθεσε.

Αυτή η φήμη σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση: Το 2023, οι Τούρκοι εργολάβοι συμμετείχαν σε έργα αξίας 85,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Η Turkish Airlines διασχίζει επίσης την ήπειρο, πετώντας σε 62 προορισμούς στην Αφρική. Το 2012 έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρεία που επέστρεψε στο Μογκαντίσου, το αεροδρόμιο του οποίου ανοικοδομήθηκε με τουρκική χρηματοδότηση και βοήθεια.

Θρησκεία, σχολεία και τηλεόραση

Η Τουρκία έχει συσσωρεύσει σημαντική ήπια ισχύ στην περιοχή, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης, των μέσων ενημέρωσης και της κοινής θρησκείας της με τις πολλές μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής.

Το θρησκευτικό τουρκικό Ίδρυμα Maarif έχει επεκταθεί σε ένα δίκτυο 140 σχολείων και ιδρυμάτων που εξυπηρετούν 17.000 μαθητές, ενώ 60.000 Αφρικανοί σπουδάζουν στην Τουρκία.

Η ισχυρή Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Άγκυρας έχει εντείνει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και τη στήριξη των τζαμιών και της θρησκευτικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Διαφημίζοντας τον εαυτό του ως το πρώτο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι στην ήπειρο, το NRT υπερηφανεύεται στην ιστοσελίδα του ότι εξυπηρετεί 49 αφρικανικές χώρες, διαδίδοντας την τουρκική γλώσσα.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT διαθέτει επίσης προγράμματα στα γαλλικά, αγγλικά, σουαχίλι και χάουσα και αναπτύσσει μαθήματα κατάρτισης για μελλοντικούς δημοσιογράφους.

Ο θρησκευτικός συντηρητισμός της Τουρκίας βρίσκει ομοίως απήχηση σε πολλές αφρικανικές χώρες, σε μια εποχή που στην ήπειρο υιοθετούνται νόμοι κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Πηγή: Turkish Minute

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments