Διεθνή

Δεν είναι πια βασίλισσα της ευρωπαϊκής Δεξιάς η Μελόνι;

Σενάρια για τους νέους συσχετισμούς δύναμης στην Ευρωβουλή με βάση τη φαινομενική αποσύνδεση της γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν από την ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι

Με το άδειασμα (και τις συνέπειες αυτού) της Τζόρτζια Μελόνι από τους Ολαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν κατά τις διαβουλεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για τον εκ νέου διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν ασχολήθηκαν οι λονδρέζικοι Times. Το ρεπορτάζ τους εστάλη από τη Ρώμη και περιλαμβάνει γνώμες και κρίσεις ιταλών δημοσιολογούτων περί το μέλλον της ιταλίδας πρωθυπουργού μετά τη στάση της.

Ως γνωστόν, η Μελόνι καταψήφισε τις δύο από τις προτάσεις των συναδέλφων της για την κάλυψη των τριών μεγάλων πόστων στο κλαμπ, εκείνες για τον πρόεδρο του Συμβουλίου και για τον ύπατο εκπρόσωπο, όμως απείχε από τη διαδικασία για τη Φον ντερ Λάιεν, μη θέλοντας να τη «μαυρίσει». Κοινός παρονομαστής όλων των απόψεων που φιλοξένησαν οι Βρετανοί στο ρεπορτάζ τους είναι η εκτίμηση ότι οι Σολτς και Μακρόν «έκλεισαν συμφωνία με την ομάδα των κομμάτων που ανήκουν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφήνοντας  τη Μελόνι εκτός παιχνιδιού». Σε τι συνέφερε τον γερμανογαλλικό άξονα ο αποκλεισμός τις Μελόνι από τα σχετικά διαβούλια και τα κομπρεμί; «Οι Μακρόν και Σολτς έκριναν ότι ο στόχος ήταν η Μελόνι και η περιθωριοποίησή της». Κάποιοι Ιταλοί αναλυτές είπαν στους Βρετανούς ότι η Μελόνι σαφώς αποδυναμώθηκε, ενώ μπορούσε να ελιχθεί:

«Επρεπε να καταπιεί την υπερηφάνειά της και να υποστηρίξει τη Φον ντερ Λάιεν επειδή εκπροσωπεί τη Δεξιά και υποσχέθηκε να εφαρμόσει πολιτικές που αρέσουν στη Μελόνι». Οι Times έγραψαν επί λέξει ότι «το καθεστώς της ιταλίδας πρωθυπουργού έχασε αφ’ ότου η Μελόνι αρνήθηκε να υποστηρίξει τη δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν», ενώ άφησαν και την πόρτα μισάνοιχτη: «Μπορεί να υπάρξουν τρόποι επιστροφής, μπορεί η βασίλισσα της δεξιάς πτέρυγας της Ευρώπης να πάρει πίσω το στέμμα της». Πάντως οι Βρετανοί θύμισαν ότι η ίδια η Μελόνι είχε δηλώσει πως η επιλογή των ευρωπαίων ηγετών να ξαναδώσουν το σκήπτρο στη Φον ντερ Λάιεν ήταν κόντρα στο μήνυμα που βγήκε από τις ευρωκάλπες και συνιστά προσβολή στους ψηφοφόρους. «Στις ευρωεκλογές οι πολίτες ζήτησαν από την ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση» είχε πει η Μελόνι, η οποία κατά τα λοιπά συμπαρατάχθηκε με την Κομισιόν (και με τις ΗΠΑ, φυσικά) στο Ουκρανικό. Η μόνη, στην ουσία, διαφωνία της αφορούσε την «πράσινη ατζέντα» λόγω των ανατιμήσεων στις υπηρεσίες ενέργειας και των προβλημάτων στη γεωργία.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, τελικά η Φον ντερ Λάιεν δεν χρειάστηκε τους βουλευτές της Μελόνι για να επικυρώσει τον διορισμό της στο κορυφαίο πόστο της ΕΕ. Την υπερψήφισαν οι Λαϊκοί, οι Φιλελεύθεροι, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Η Μελόνι, που δεν την υποστήριξε, ούτε όμως τη «μαύρισε», τι κέρδισε απ’ όλον αυτόν τον ντόρο; Οι Βρετανοί αποπειράθηκαν εκτίμηση. Η ίδια λέει ότι κράτησε την υπόσχεση της να μην κάνει κομπρεμί με κανέναν «αριστερό φορέα» (τύπου Σοσιαλδημοκρατών ή Πρασίνων, δηλαδή), «όμως στην Ευρωβουλή επισκιάζεται πλέον από την πιο δεξιά ομάδα στην οποία ανήκουν το κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν, η Λέγκα του κυβερνητικού  συνεταίρου της Ματέο Σαλβίνι, το κόμμα της Λεπέν, ακόμη και το ισπανικό Vox με το οποίο κάποτε είχε συμμαχήσει». Κάποιοι από τους ιταλούς αναλυτές είπαν στους Times ότι η Μελόνι θα πιεστεί και από τον Τραμπ, εφ’ όσον εκλεγεί, διότι «θα είναι δύσκολο να συνδυάσει την πρωθυπουργία της με τη φιλοδοξία της να ηγείται της ευρωπαϊκής Δεξιάς». Εκαναν συμφωνία οι δύο κυρίες; Τέλος, οι Βρετανοί φιλοξένησαν στο ρεπορτάζ τους και μια πιο… εναλλακτική θεωρία. Εγραψαν ότι οι Μελόνι και Φον ντερ Λάιεν μπορεί να τα περάσουν καλύτερα τώρα, αφού δεν συνδέονται απευθείας. «Η Γερμανίδα μπορεί να ακολουθήσει αντιμεταναστευτικές πολιτικές χωρίς να φαίνεται ότι κάνει το χατίρι στη Μελόνι και η Ιταλίδα μπορεί να συνεργάζεται όποτε θέλει με τη Φον ντερ Λάιεν και συγχρόνως να αμφισβητεί την ‘‘πράσινη ατζέντα’’ της. »

Η Μελόνι πιθανότατα συμφώνησε με την Φον ντερ Λάιεν να μην την ψηφίσει, λέγοντάς της: ‘‘Ούρσουλα, έχεις τις ψήφους, είσαι οκέι. Με το να μη σε ψηφίσω δεν σου δημιουργώ πρόβλημα, ούτε όμως και σε εμένα’’. Εξάλλου αν η συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Πρασίνους σπάσει, οι Λαϊκοί έχουν ένα εναλλακτικό σύμμαχο σε περίπτωση ανάγκης, κάτι που δίνει δύναμη στη Μελόνι». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο