Γεωπολιτικά

Η Σομαλιλάνδη προειδοποιεί κατά της ναυτικής ανάπτυξης της Τουρκίας

Η Σομαλιλάνδη προειδοποιεί κατά της ναυτικής ανάπτυξης της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Ανιχνεύσεις//Η Σομαλιλάνδη προειδοποιεί κατά της ναυτικής ανάπτυξης της Τουρκίας

Η αποσχισθείσα από τη Σομαλία περιοχή της Σομαλιλάνδης προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στις θαλάσσιες ζώνες της

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει σύντομα για διετή εντολή που θα επιτρέπει στον τουρκικό στρατό να στείλει στρατεύματα στα ύδατα της Σομαλίας.

Η αποσχισθείσα από τη Σομαλία περιοχή της Σομαλιλάνδης προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στις θαλάσσιες ζώνες της, ενόψει της ψηφοφορίας του τουρκικού κοινοβουλίου που θα επιτρέψει την αποστολή ναυτικών δυνάμεων στις ακτές της Σομαλίας.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σομαλιλάνδης απορρίπτει σθεναρά κάθε πιθανή ανάπτυξη τουρκικών ναυτικών δυνάμεων εντός των αναγνωρισμένων θαλάσσιων ζωνών της Σομαλιλάνδης», ανέφερε επίσημη ανακοίνωση της Σομαλιλάνδης. Η Σομαλιλάνδη ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη από τη Σομαλία το 1991, αλλά δεν απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης.

«Η αναφερόμενη πρόθεση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων να επιχειρήσουν στις θαλάσσιες ζώνες της Σομαλιλάνδης αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Σομαλιλάνδης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση έγινε αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο να ψηφίσει μια διετή εντολή που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναπτύξει τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σε περιοχές της Σομαλίας «που θα καθοριστούν από κοινού από τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ζωνών της Σομαλίας», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.

Η εντολή αποσκοπεί στην υποστήριξη «των προσπαθειών για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Σομαλίας έναντι της τρομοκρατίας, της πειρατείας, της παράνομης αλιείας, κάθε είδους λαθρεμπορίου και άλλων απειλών», σύμφωνα με το Anadolu.

Το τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να διακόψει την 1η Ιουλίου, ανέβαλε τη διακοπή του για απροσδιόριστη ημερομηνία τον περασμένο μήνα και τώρα αναμένεται να ψηφίσει την εντολή πριν από τις θερινές διακοπές.

Το κυριότερο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι έχει επιφυλάξεις για την εντολή με το σκεπτικό ότι η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στα ύδατα της Σομαλίας θα μπορούσε να φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με άλλες περιφερειακές χώρες. Όμως η εντολή αναμένεται να περάσει με την υποστήριξη των μελών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και των συμμάχων τους.

Η εντολή έρχεται ως μέρος της συμφωνίας-πλαισίου για την άμυνα και την οικονομική συνεργασία που υπέγραψαν η Τουρκία και η Σομαλία τον Φεβρουάριο εν μέσω παρατεταμένων εντάσεων στο Κέρας της Αφρικής. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ δήλωσε ότι η Τουρκία θα προστατεύει τα ύδατα της Σομαλίας για 10 χρόνια.

Η Σομαλία απείλησε με πόλεμο το δυτικό της γείτονα, την Αιθιοπία, αφού η τελευταία υπέγραψε συμφωνία με τη Σομαλιλάνδη, η οποία φέρεται να παραχωρεί στην αποκλεισμένη από την ξηρά Αιθιοπία πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Σομαλιλάνδης, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της αποσχισθείσας περιοχής από την Αντίς Αμπέμπα.

Ενώ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας, η Τουρκία υποστηρίζει τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μογκαντίσου και της αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης για τη διευθέτηση της σύγκρουσης. Η Άγκυρα διαμεσολαβεί επίσης μεταξύ της Σομαλίας και της Αιθιοπίας. Οι δύο χώρες αναμένεται να πραγματοποιήσουν έναν δεύτερο γύρο άμεσων συνομιλιών στην Άγκυρα τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εκτός από τις ναυτικές της δυνάμεις, η Άγκυρα σχεδιάζει επίσης να στείλει ένα γεωτρύπανο στα σομαλικά ύδατα για την εξερεύνηση πόρων υδρογονανθράκων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Η Σομαλία έχει αποτελέσει το εφαλτήριο της προσέγγισης της Τουρκίας στην Αφρική, η οποία αποσκοπεί στην εμβάθυνση της οικονομικής και στρατιωτικής επιρροής στην περιοχή. Η χώρα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική αεροπορική βάση στο εξωτερικό, όπου ο τουρκικός στρατός εκπαιδεύει σομαλικά στρατεύματα, καθώς η αφρικανική χώρα ταλανίζεται από την ισλαμιστική αναζωπύρωση για περισσότερο από μια δεκαετία.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments