Policy Briefs

Η μακρά περιβαλλοντική μάχη της Κάμαλα Χάρις

Η μακρά περιβαλλοντική μάχη της Κάμαλα Χάρις

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Πλούσια η περιβαλλοντική ατζέντα της υποψήφιας των Δημοκρατικών.

Μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν, η Καμάλα Χάρις είναι το φαβορί για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και, σε αντίθεση με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, η σημερινή αντιπρόεδρος ανέκαθεν έθετε την υπεράσπιση του περιβάλλοντος στις προτεραιότητές της. Πέραν του Ατλαντικού, μια κυβέρνηση Χάρις θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικές συνέπειες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Εξηγήσεις.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα » , εξήγησε η Kamala Harris κατά τη διάρκεια του COP28 που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στο Ντουμπάι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ήδη λάβει μια σειρά μέτρων υπέρ του περιβάλλοντος, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού , ο οποίος προσφέρει οικονομικά κίνητρα υπέρ της καθαρής ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσχώρησαν και πάλι στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2021, αφού την εγκατέλειψαν υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ το 2017.

Η Kamala Harris υπερασπίστηκε το περιβάλλον σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της ως γενική εισαγγελέας, γερουσιαστής των ΗΠΑ και, πιο πρόσφατα, αντιπρόεδρος.

Kamala Harris η φιλική προς το περιβάλλον Ο (σχεδόν) υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου φαίνεται πολύ ευαίσθητος σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το 2005, ενώ ήταν εισαγγελέας, η Kamala Harris δημιούργησε την πρώτη μονάδα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελούμενη από έναν ανακριτή και δύο δικηγόρους για να βοηθήσει τους φτωχότερους πληθυσμούς που δεν είχαν τα μέσα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

«Τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος είναι εγκλήματα εναντίον […] ανθρώπων που είναι συχνά φτωχοί και σε μειονεκτική θέση » , εξήγησε όταν δημιουργήθηκε αυτή η μονάδα.

Έχοντας γίνει Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια το 2011, επιτέθηκε σε πολλές πολυεθνικές για περιβαλλοντική ζημιά. Για παράδειγμα, μήνυσε την Plains All American Pipeline, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου, για μια πετρελαιοκηλίδα που σημειώθηκε στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών το 2015 και έλαβε το κατηγορητήριο της εταιρείας.

Επίσης, έλαβε από τη Volkswagen πρόστιμο 86 εκατομμυρίων δολαρίων για παραποίηση δοκιμών κινητήρα ντίζελ.

Εξελέγη γερουσιαστής το 2017, ήταν μια από τις πρώτες που υποστήριξαν το Green New Deal , ένα μη δεσμευτικό σχέδιο που προτάθηκε από δύο Δημοκρατικούς, την Alexandria Ocasio-Cortez και τον Ed Markey, το οποίο είχε ως στόχο όλη την αμερικανική ενέργεια να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2035. .

Ο Χάρις έχει επίσης υποστηρίξει λογαριασμούς μετοχών για το κλίμα και υποστήριξε τις προσπάθειες μιας φυλής Σιού να κλείσει τον αγωγό Dakota Access.

Έργα σε αναμονή Υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2019, η Kamala Harris αποκαλύπτει ένα σχέδιο 10.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο την επίτευξη οικονομίας μηδενικών εκπομπών έως το 2045. Στο πρότυπο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), θέλει να δημιουργήσει ένας «φόρος για την κλιματική ρύπανση» που «θα έκανε τους ρυπαίνοντες να πληρώσουν για τις εκπομπές αερίων τους» .

Το πρόγραμμά του ήταν πιο φιλόδοξο από αυτό του Τζο Μπάιντεν σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ανέλυσε το Bloomberg στις 22 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ για την κλιματική αλλαγή που διοργάνωσε το CNN το 2020, εξήγησε ότι ήταν κατά των υδραυλικών ρωγμών και των υπεράκτιων γεωτρήσεων. Υποσχέθηκε επίσης να απαγορεύσει το άνοιγμα νέων παραχωρήσεων για την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων σε γη που ανήκει στο κράτος.

Πάνω απ ‘όλα, ο Δημοκρατικός ήθελε να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο γραφείο για την κλιματική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη και να ενισχύσει τις διώξεις εναντίον εταιρειών που εκμεταλλεύονται ορυκτά καύσιμα.

Αν και διορίστηκε αντιπρόεδρος από τον Τζο Μπάιντεν το 2020, οι προεκλογικές της υποσχέσεις δεν μεταφράστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένες πολιτικές. Εξακολουθεί να λαμβάνει επαίνους από υποστηρικτές του κλίματος.

Η πράσινη κατάθεση του Τζο Μπάιντεν «Ο αντιπρόεδρος Χάρις έπαιξε κρίσιμο ρόλο στα πιο σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν για το κλίμα » , σημειώνει η Evergreen Action, μια ομάδα πολιτικής με επίκεντρο το κλίμα, σε δήλωση της 21ης ​​Ιουλίου.

Στο COP28, ο αντιπρόεδρος ήταν ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να διπλασιάσουν την ενεργειακή τους απόδοση και να τριπλασιάσουν την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Επιπλέον, υποσχέθηκαν τρία δισεκατομμύρια δολάρια για το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα ) του ΟΗΕ .

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Kamala Harris βοήθησε επίσης στην εφαρμογή των πολιτικών της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Υποστηρίζει επίσης τη διάθεση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ταμείο Μείωσης των Αερίων Θερμοκηπίου του οργανισμού, με σκοπό να βοηθήσει τις μειονεκτούσες κοινότητες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Καμάλα Χάρις είναι εδώ και καιρό ο «πράσινος εγγυητής» της κυβέρνησης Μπάιντεν και εάν οριστεί ως υποψήφια των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές, οι θέσεις της θα έρθουν σε αντίθεση με τις κλιματικές επιφυλάξεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Συνέπειες για την Ε.Ε Τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελούν όλο και πιο σημαντικό στοιχείο των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να κατανοήσουν τι θα σήμαινε μια κυβέρνηση Χάρις για τις διατλαντικές σχέσεις σε αυτό το θέμα.

Ο ανταγωνισμός καθαρής τεχνολογίας και η εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο έχει φέρει τόσο τη συνεργασία όσο και τον ανταγωνισμό στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG μειώνεται και η ΕΕ στρέφεται σε άλλες παγκόσμιες πηγές εφοδιασμού, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο σημαντικές για το μπλοκ.

Επιπλέον, η Kamala Harris συμμερίζεται τον στόχο της ΕΕ για πράσινη ανάπτυξη και θέλει να ακολουθήσει την αμερικανική πολιτική επενδύσεων σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνεργασία και συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες.

Πράγματι, ενώ οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον κατάφεραν να μειώσουν τις εντάσεις σχετικά με τον ανταγωνισμό τους στις καθαρές τεχνολογίες, η έμφαση της Kamala Harris στην ανάγκη για μια «δίκαιη μετάβαση», που ωφελεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους και κοινότητες, θα μπορούσε να αντιταχθεί στα συμφέροντα των ευρωπαίων ηγετών με την καθιέρωση μια «αμερικανική προτίμηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments