Μακρόν: Πολιτική ανάσα και ευκαιρία για αναστοχασμό
Πηγή Φωτογραφίας: Times of Israel
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει υποσχεθεί πως θα κάνει τη Γαλλία να λάμψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά τη μάλλον αδύναμη θέση του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Να παρουσιάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη μια τελετή έναρξης ανάλογη με τις τελετές της εποχής των αυτοκρατόρων.
Ομως αυτό που φαίνεται να επιθυμεί πραγματικά είναι μια «ανάσα» από τα έντονα πολιτικά τεκταινόμενα των τελευταίων εβδομάδων. «Χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, χρειαζόμαστε χρόνο να ηρεμήσουμε, μια παύση από τις ασταμάτητες πολιτικές επιθέσεις», δήλωσε στην πολιτική επιθεώρηση Politico ένα στέλεχος του κόμματος του Μακρόν υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Είναι γεγονός ότι το πρόσφατο παρελθόν δεν ήταν ιδανικό για τον Γάλλο πρόεδρο. Αφού ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά από την Ακροδεξιά στις ευρωεκλογές, έστησε πρόωρες βουλευτικές κάλπες στη χώρα υφιστάμενος δεύτερη ήττα και χάνοντας δεκάδες έδρες στο Κοινοβούλιο. Οι εντάσεις είναι έκτοτε στο «κόκκινο», καθώς κανένα κόμμα δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ώστε να διορίσει αιρετά θεσμικά πρόσωπα της αρεσκείας του.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές κατάφερε να συμφωνήσει στο πρόσωπο της Λουσί Καστέ, μιας σχετικά άγνωστης δημοσίας υπαλλήλου, την οποία πρότεινε για πρωθυπουργό της χώρας. Ο Μακρόν, ο οποίος έχει τη συνταγματική εξουσία να διορίσει τον επόμενο επικεφαλής της κυβέρνησης, αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση. Απέρριψε κάθε πιθανότητα η Καστέ να γίνει πρωθυπουργός πριν από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις της Αριστεράς, που τον εγκάλεσε για αυταρχισμό και κατάχρηση της πολιτικής του θέσης.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος ο Μακρόν ζήτησε από όλα τα κόμματα μια «πολιτική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος. Ο ίδιος έχει υπάρξει άλλωστε δηλωμένος φαν των σπορ συζητώντας δημοσίως με ποδοσφαιριστές και πανηγυρίζοντας μαζί τους.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, πέρα από την αυτονόητη ανάγκη για ξεκούραση, ο Μακρόν να επιδιώκει και ένα σιωπηλό πολιτικό κέρδος. «Ολη η προσοχή των μέσων θα είναι στραμμένη στους Αγώνες», δήλωσε ο δημοσκόπος της Ipsos, Μάθιου Γκάλαρντ. Κι αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εργαστεί απαρατήρητος. «Η αλήθεια είναι πως όταν αφήνουμε τα πράγματα να ηρεμήσουν, κερδίζουμε εμείς», δήλωσε το στέλεχος που αναφέρεται παραπάνω.
Ο Μακρόν κάλεσε πριν από λίγες ημέρες όλους τους συμπολίτες του να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να αισθανθούν υπερήφανοι που είναι Γάλλοι. «Θα καλωσορίσουμε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι μια τεράστια τιμή. Η Γαλλία είναι ένα φιλόξενο έθνος, ένα έθνος θαρραλέο, είμαστε μία Γαλλία που είναι υπερήφανη για την ιστορία της», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της χώρας.
Από την άλλη, πολλοί εκτιμούν πως το όφελος που μπορεί να αποσπάσει από τη διοργάνωση δεν είναι μεγάλο και θυμούνται τις ημέρες που η Γαλλία κέρδισε το Μουντιάλ του 1998 υπό τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ. «Ο Σιράκ πήρε μια ώθηση. Τώρα όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα», λέει ο δημοσκόπος Μπρινό Ζενμπάρ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας